Evlerimizde en çok beslenen, neredeyse her çocuğun ilk sahiplendiği hayvan olan akvaryum balıkları ne yazık ki evcil hayvan dendiğinde akla ilk olarak gelmiyorlar. Kedi ve köpeklerin aksine uzaktan sevmek zorunda olmamız nedeniyle olacak ki akvaryum balığı olarak adlandırılan tatlı şeylere yeteri kadar değer verilmediği oluyor.

Akvaryum balıkları isimlerinin hakkını vererek akvaryumlarda yaşayan balıklardır. Tuzlu sularda yaşamaya elverişli olmadıkları için özellikle evlerde, tatlı suyla bakılmaktadırlar. Doğal yaşam ortamlarında, avcılarla bir araya geldiklerinde hayatta kalma şansları oldukça az oldukları için kendi aralarında, evlerde bizlerle yaşamak dışında seçenekleri yok denecek kadar azdır. Akvaryum balıkları çaprazlama yöntemiyle üretilmektedirler.

Evde balık beslemenin verdiği huzuru ve hissi en yakından hisseden hayvan severlerin bu konuda kafa yormasına, üzülmesine gerek yok. Petarkadaş ailesi olarak bizleri asla yalnız bırakmayan, evimizi renklendiren, neşelendiren evcil balıkları es geçmiyoruz. Kullanıcılarımızın birçoğunun beslediği güzel canlılar hakkındaki detayları inceleyelim.

Akvaryum Balığı Özellikleri

Akvaryumda yaşayan balıkların genel özelliklerine baktığımızda aslında diğer balıklardan çok farklı olmadıklarını gözlemleyebiliriz. Dış görünüş olarak çok benzer olmalarının yanında genelde küçük boyutludurlar. Devasa boyutlara ulaşmış rekortmenler olsa bile akvaryumda yaşamaya elverişli olmalarının bir nedeni de bu uygun vücut ölçüleridir.

Dış görünüşlerinden ayrı olarak akvaryum balıklarının tamamı yumurtlama yöntemiyle ürerler, bu durum da diğer balıklarla birebir olarak benzerlik göstermektedir. Karakteristik özellikleri arasında yunus balıkları kadar olmasa bile sosyal olmaları da sayılabilir. Akvaryumda yaşayan balıkların özelliklerine baktığınızda aslında diğer balıklardan çok farklı olmadıklarını anlayabilirsiniz.

Akvaryum Balıkları Çeşitleri

Avcılarken kurtulmak, belirli bölgelerde gözlerden uzak durmak, daha kolay çiftleşmek gibi hayatta kalmanın temelini oluşturan nedenlerle renklere ve çeşitlere göre dağılan balıkların evimizde kendilerine yer açanlarından olan akvaryum balıklarını inceleyeceğiz. Akvaryum balıkları çeşitleriyle insanları cezbediyor ve kendisine hayran bırakıyorlar.

Akvaryumlarda beslenmesi mümkün olan, evcil balık severler tarafından sevilen akvaryum balıkları çeşitlerini liste halinde paylaşmaya çalıştık. Sizin evinize huzur veren balık cinslerinden birisini atladığımızı düşünüyorsanız yorumlar kısmından bize ulaşabilir ve listenin güncellenmesine katkıda bulunabilirsiniz.

En Kolay Beslenen Akvaryum Balıkları Çeşitleri

Akvaryumunuza yeni balık eklemeyi planlıyorsanız en kolay beslenen akvaryum balıkları çeşitleri arasından tercih yapmak isteyebilirsiniz. Bu süreçte sizi en zorlayacak şeyin hangi balıkların daha kolay beslenebilir olacağını anlamak olduğunu biliyoruz. Kolayca sorularınıza yanıt alabilmeniz için kolay beslenen balıkların özelliklerini derledik;

  • Balık mamalarıyla beslenen,
  • Dar alanlarda yaşamaya alışık,
  • Sosyalleşme ihtiyacı az olan,
  • İnsanlardan korkmayan,
  • Yaşadığı ortamı kirletmeyen,
  • Aynı akvaryumdaki balıklara saldırmayan balık çeşitleri daha kolay beslenirler.

Beslenmesi kolay akvaryum balığı denince akla ilk gelenlerden birkaç tanesini örnek olarak vermek gerekirse Japon Balığı ve Çöpçü Balığı diyebiliriz. Sürekli ihtiyaçlardan uzak, evinizde beslerken gerektiğinden fazla yorulmanıza neden olmayacak balıkların özelliklerini sizlerle paylaşmaya çalıştık ama her akvaryum balıkları türleri benzer özellikleri taşımıyor.

En Zor Beslenen Akvaryum Balıkları Çeşitleri

Akvaryum balıkları türlerinin her zaman beslenmeyi kolaylaştıracak, insanlarla yaşamaya programlanmış olmadığını söylemeye çalışmıştık. İnsanlar ne kadar zorlanacaklarsa zorlansınlar bazen mücadeleci olmayı tercih edebiliyorlar. Sorumluluktan kaçmayan insanlar için beslenmesi daha zor olan balık cinslerinin özelliklerini sizlerle paylaşacağız.

  • Canlı besinlerle beslenen,
  • Besin zincirinin yukarılarında bulunan,
  • Etçil,

Listemizde sizlerle paylaştığımız özellikleri taşıyan balıkların beslenmesi oldukça zordur. En zor beslenen akvaryum balık çeşitlerine de örnek vermek gerekirse Pirana diyebiliriz. Aslında bu balık türünü akvaryum balığı olarak sınıflandırmak oldukça yanlıştır ama bazı insanların macera konusunda fazla istekli olabildiğini söylemiştik.

Kaç Çeşit Akvaryum Balığı Vardır?

Çaprazlama yöntemiyle sadece renk ve görünüş olarak değil çeşit olarak da sayıları artan akvaryum balıklarının toplamda kaç çeşit oldukları konusunda meraklı olabilirsiniz. Dünya üzerinde bilinen kaç tane akvaryum balığı var diye merak ediyorsanız en akılda kalıcı ve en kolay anlaşılır şekilde yanıt vermeye çalışacağız.

  • Wikipedia: 103
  • Ussak Ansiklopedi Balık: 97
  • Diğer Kaynaklar: 100

Çeşitli kaynaklardan aldığımız verilerden de kolaylıkla görebileceğiniz gibi ortalama olarak yüz farklı türü bulunan akvaryum balıklarının arasından sadece birkaç tanesini yakından tanıyoruz. Kim bilir belki kimsenin bilmediği bir tür ile kısa bir süre içerisinde tanışabilirsiniz. Çaprazlama yöntemi sayesinde sayı her geçen gün artmaktadır.

Akvaryum Balığı Türleri

Akvaryum balıkları bilimsel olarak olmasa bile insanlar tarafından farklı özelliklerine göre sınıflandırılmıştır. Bu ayrışmanın nedeni akvaryumların dengesinin sağlanması ve sistemin huzurla, temizlikle çalışmasıdır. Eğer düzenli dengeli bir akvaryuma sahip olmak istiyorsanız akvaryum balığı çeşitlerinin yanında akvaryum balığı türlerine de dikkat etmelisiniz.

  • Temizleyici Balıklar
  • Balık Yumurtası Yemeyen Balıklar
  • Saldırgan Balıklar
  • Pul Dökmeyen Balıklar

Biyolojik olarak doğru bir tür örneği olmasa bile insanların akvaryumlarını düzenlemelerinde çok yardımcı olan türleri sizlere tanıtmaya çalıştık. Örnek vermek gerekirse birçok balığın yaşadığı bir akvaryuma temizleyici balıklardan eklenmediği sürece akvaryum çok kısa bir süre zarfında balıklar için kirli bir ortama dönüşecektir.

Akvaryum Balığı Fiyatları

Denizden aldığınız her balığı evinizde besleme fikri kulağa güzel ve komik gelse de aslında gerçek dışıdır. Her balığın yaşam ortamı ve şartları farklı olacağı için evinizde besleyeceğiniz balığın bir akvaryum balığı olduğundan emin olmalısınız aksi takdirde birlikteliğiniz kısa sürebilir. Bu süreçte onları satın almanız gerekeceği için fiyatları hakkında bilgi sahibi olmanız gerekmektedir.

Akvaryum balığı fiyatları balığın çeşidine göre değişiklik göstermektedir. Her balığı aynı fiyattan alamayacağınız için sizlerle bir taban bir de tavan fiyat söylemek durumundayız. Akvaryum balığı fiyatları 15 TL ile 500 TL arasında değişmektedir. Bu fiyat farklılığının nedeni balık cinsinin bulunma sıklığıdır. Yani zor bulunan balıklar çok daha pahalıdır.

Akvaryum Balığı Beslemek İçin Gerekenler

Balıkların yaşaması için en gerekli malzemeler arasında gelenin su olduğunu bilmeyen yoktur. Suyun dışında da balıkların beslenebilmesi için gerekli olan birçok ürün vardır. Lüks malzemelerden kaçınarak akvaryum balığı beslemek için gerekenler listesini hazırladık.

  • Akvaryum veya Fanus
  • Balık Yemi
  • Süzgeç
  • Su Temizleme Motoru
  • Su

Listede gördüğünüz ürünlerin tamamı balık beslemek isteyen insanlar için olmazsa olmazdır. Isıtıcı gibi gereksinimler zorunlu olmadığı için listemize dahil etmedik. Bu ürünlerin yanında balıklara bakacak gönüllü ve istekli bir hayvan severe de ihtiyacınız olduğunu söylemeden geçmek olmaz. İçeriğimizden faydalanarak bir akvaryum balığı almaya karar verirseniz bizleri konu hakkında bilgilendirmeyi unutmayın.

Sponsorsponsor