Kediler Neden Tüy Döker?

Kediler Neden Tüy Döker?

Evde kedi besleyenlerin kafasında yanıtlanmayı bekleyen soru kediler neden tüy döker sorusudur. Evinde yeni kedi besleyenler ise bunun nedenini bilmeyebilirler. Peki kediler neden tüy döker? Yanıtı yazımızda.

İçindekiler

    Kediler Neden Tüy Döker?

    Kedilerin tüy dökmek için temel olarak 5 nedeni vardır. Bu nedenler arasında doğal olanlar olduğu gibi doğal olmayanlarda bulunmaktadır. Peki, bu 5 neden nedir? Gelin birlikte görelim.

    • Mevsimsel Sebepler
    • Yanlış Beslenme 
    • Hormonal Değişiklikler
    • Hastalıklar
    • Stres

    Kedilerin Tüy Dökme Sebepleri

    Dilerseniz yukarıda listelediğimiz sebeplerin detaylı açıklamalarını birlikte inceleyelim.

    Mevsimsel Sebepler

    Kediler neden tüy döker sorumuzun ilk yanıtı mevsimsel sebeplerdir. Kediler mevsimsel geçişlerde mevsime göre tüy dökerler. Bu tüy dökümü ilkbahar ve sonbahar mevsimlerinde daha yoğun görülmektedir. 

    Kediler ilk bahara girerken, kıştan kalma sık ve kalın tüylerini dökerler; bunların yerine seyrek ve ince tüyler çıkartırlar. Sonbahara girerken ise ince ve seyrek tüylerini döküp, sıcak kalmak için daha kalın ve sık tüyler çıkartırlar.

    Yanlış Beslenme

    Kedilerin tüy döküm nedenlerinden bir diğeri ise yanlış beslenmedir. Kediler aşırı proteinli gıdalar, dengesiz yağ asitleri ve çeşitli mineral – vitamin eksikliklerinden ötürü tüy dökerler.

    Ayrıca sofra yemekleri, bozulmuş yemekler ve bozuk mama gibi besinler de kedinizin tüy dökmesine neden olmaktadır.

    Hormonal Değişiklikler

    Kediler neden tüy döker sorusunun bir diğer yanıtı ise hormaonal değişikliklerdir. Kediler yaşlarına, hamilelik ve çiftleşme dönemlerine göre tüy dökerler. Ayrıca yaşa bağlı olan tüy dökülmeleri yaşlı kedilerde sıkça görülür.

    Hastalıklar

    Kedilerin tüy dökme nedenleri normal ve doğal bir süreç olabildiği gibi çeşitli hastalıklardan dolayı da olabilir. Eğer kedinizin tüy dökme zamanlarını takip ediyorsanız ve zamansız bir tüy dökümü ile karşılaştıysanız bunun nedeni bir rahatsızlık, hastalık veya psikolojik bir sorun olabilir. Kedinizin tüy dökmesine neden olan hastalıklar ise iç parazit, mantar, alerji veya pire olabilir.

    Stres

    Kediler neden tüy döker sorumuzun son yanıtı ise  strestir. Kediler de tıpkı biz insanlar gibi çeşitli nedenlerden ötürü stres olurlar ve oldukları bu stresten dolayı tüy dökerler. 

    Bu stresin sebebi ise aile bireylerinden, evdeki diğer hayvanlardan, ortam değişikliğinden, iklim şartlarından ve çevresel faktörlerden ötürü olabilir. 

    Yapılması gereken, kedinizin stres olmasına neden olan unsuru bulmak ve onu ortadan kaldırmaktır. 

    Pet_Paw 230 Patileme

    Yorumlar


    Sponsorsponsor