4 Ekim Hayvanları Koruma Günü Nedir?

4 Ekim Hayvanları Koruma Günü Nedir?

Önemli günler ve haftaların sadece insanlar için olduğunu düşünmenin hata olacağı bir gündeyiz, 4 Ekim hayvanları koruma günü olarak adlandırılmaya başlandığından beri evcil hayvanlarımızın, sahipsiz hayvanların, sahiplenmeyi bekleyen hayvanların yani tüm hayvanların bir özel günleri var. Hayvanları koruma gününün anlamı ve öneminin daha iyi anlaşılması sadece hayvanların hayatı için değil insanların hayatı için de oldukça değerlidir. 

İçindekiler

    4 Ekim Hayvanları Koruma Günü Nedir?

    Ne kadar kıymetli bir günün içinde olduğumuzdan bahsetmiştik ama konuya hemen girmeden önce ilk kez bu günden haberi olan okuyucularımız için 4 Ekim hayvanları koruma günü nedir sorusuna yanıt vermeye çalışalım. Tıpkı diğer özel günlerimiz gibi 4 Ekim de hayvanların daha konforlu bir hayata sahip olması için, özgürlüklerini ve haklarını kazanabilmeleri için kutlanan, anlam ve önemi öğrenilmesi, benimsenmesi gereken tek güne sığmayacak bir olgudur.

    Hayvanları koruma gününün temel amacı çocuklara, gençlere yani geleceğimize hayvan sevgisini aşılamak ve gelecek nesillere bugün sahip olduğumuz güzel çevreyi, hayvan dostlarımızı tükenmeden teslim etmek için çalışmaktır. Gerek insanların gerek gerekse hayvanların hayatlarına olumlu katkı sağlayan bu özel günü unutturmamak, değerlendirmek bizlerin elindedir.

    İlk kutlanışı 24 Mart 1925 olan Hayvanları koruma gününün günümüze kadar olan değişimi ve kutlanış farklılıkları hayvanlardan değil yine insanlardan kaynaklıdır. Üzerine düşündüğümüzde hayvanları koruma günü olarak belirlediğimiz günü bile kendi fikirlerimiz doğrultusunda günümüze uyarlamaya, hayatımıza uygun kılmaya çalışmışız. 

    Hayvanları Korumak İçin Neden 4 Ekim?

    24 Mart tarihinin değişmesinin, hayvanları koruma günü olarak belirlenen günün farklı bir tarihe alınmasının geçerli bir nedeni de olabilir, en azından yine biz insanlar için. Tarih değişimi tüm hayvanlara veya tüm insanlara sorulmadan yapılmış olsa da dünya üzerindeki çoğu insan tarafından mantıklı karşılanacak bir gerekçe ile değişmiştir.

    Henrich Zimmermann'ın öncülüğünde 24 Mart 1925 tarihinde başlayan bu güzel günün kutlamaları daha sonra, 1929 yılında 4 Ekim olarak güncellenmiştir. Ekolojinin koruyucu azizi olarak da bilinen katolik bir camaatin kurucusu olan Assisili Francesco'nun hayvanlarla konuşabildiğine ve insanlarla hayvanlar arasındaki dengeyi sağladığına inanılıyordu. Francesco'nun ölüm yıl dönümü olan 4 Ekim hayvanları koruma günü olarak kabul edildi.

    Dünya Hayvanları Koruma Gününde Neler Yapılır?

    Dünya hayvanları koruma gününe özel olarak yapılan bir aktivite veya gelenek yoktur çünkü günün önemi ve anlamı hayvanların 4 Ekimde korunması değil her zaman korunmasıdır. Yani 4 Ekim hayvanları koruma gününde yapılacak her türlü eylemin aslında her gün yapılması gerekmektedir. Eğer günün anlamını benimseyebilmek, benimsemeyenlere anlatmak istiyorsanız yapabileceğiniz aktiviteleri sıralayabiliriz.

    • Sosyal medya paylaşımları yapmak,
    • Evcil hayvanınızla resimler çekinmek,
    • 4 Ekim hayvanları koruma günü mesajları atmak, almak.

    Evet, ne yazık ki biz insanların hayvanları koruma gününde genel olarak yaptıkları etkinlikler yukarıdaki listede saydıklarımızla sınırlı. Fakat hayvanları korumanın yolu bu saydıklarımızdan geçmiyor. Keşke yaptığımız paylaşımlarla hayvanlara karşı şiddeti, bitmek bilmeyen işkenceleri durdurabilseydik ama imkansız. Bu güzel günün Dünya Kediler Günüyle karıştırılması bile güne verilen önemin azlığını gösterebilir.

    4 Ekim hayvanları koruma gününde hayvanlar için yapabileceğiniz tek şey çevrenizdeki insanlara dünyadaki hayavnların nasıl korunması gerektiğini ve bunun önemini anlatmaktır. Özelliklere çocuklara hayvan sevgisini aşılamak bu günün temel taşıdır. Geleceğimizi geleceğimiz için koruyoruz ve en büyük koruyucu da yine geleceğimiz olan çocuklarımız olacaktır. 

    Dünya Hayvanları Koruma Günü Okul Öncesi

    Hayvanları korumanın temelinin çocuklarımızdan geçtiğinin üzerini çok defa çizdik. Çocuklara hayvan sevgisi aşılamanın en önemli ve en etkili olduğu dönemlerden birisi de okul öncesi eğitimdir. Çocuklarımızın öğrenmeye en aç olduğu ve zihinlerinin en açık olduğu dönemde hayvanların korunması hakkında çalışmalarla buluşmaları oldukça önemlidir. Eğer gerçekten hayvanlar için bir şeyler yapmak istiyorsanız okul öncesi dönemdeki çocuklarla başlayabilirsiniz.

    Dünya Hayvanları Koruma Günü Görselleri

    Sadece çocukların, gençlerin değil tüm insanların algılarına hizmet etmenin en kolay yollarından birisi de görsel kullanmaktır. Hayvanları korumak için hazırlanan görseller sayesinde çevrenizdeki her insanın zihninde doğru duyguyu uyandırabilir ve hayvanlar için bir hamle yapmaları gerektiğini aktarabilirsiniz. Doğru görsel kullanımının önemini unutmamalı, çocukların kötü etkileneceği, hayvanlara şiddetin görsellerinin gereksiz yayılacağı etkinliklerden uzak durmalısınız. İyilik paylaştıkça çoğalır, kötülük gibi...

    Dünya Hayvanları Koruma Günü Şiirleri

    Kalemine güvenen herkesin özel günlerde amatör çalışmalar yaptığına şahit olabilirsiniz. Hayvanlar için de yazılması gereken bu şiirler sadece edebiyata hizmet etmekle kalmazlar. Öğretmenler, kitaplar yardımıyla çocukların zihnine kazınırlar. Doğru içerik üretmek çevremizi güzelleştirmenin en kolay ve en az maddiyat gerektiren yollarından birisidir.

    Dünyadaki Hayvanlar Nasıl Korunur?

    Eğer gerçekten dünyadaki hayvanları nasıl korunur diye merak ediyorsanız, hayvanları koruma günü bahanesi ile bu konuda hakkında bilgi sahibi olmak, bir canlının hayatına dokunmak istiyorsanız emin olun her insanın yapabileceği bir şeyler olduğunu göreceksiniz. Her maddi şarta uygun, her durumda yapılabilir farklı çalışmaları sizler için derledik. 

    • Köpek sahiplenme,
    • Kedi sahiplenme,
    • Su kabı temin etme,
    • Sokak hayvanlarına mama verme,
    • Hayvan haklarını öğrenmek, öğretmek,
    • Av yasaklarına uymak,
    • Hayvanları satın almamak,
    • Hayvan sevgisi ile çocuk yetiştirmek.

    Gördüğünüz gibi yapmak istediğimizde yapabileceğimiz, neredeyse ücretsiz o kadar çok şey var ki... Sadece günün zorunluluğu gibi görünen paylaşımlar yapmak yerine hayvanlar özelinde yapılması gerekenlere odaklanmalı ve bu günü üzüntüyle, manevi zorluklarla, baskılarla geçirmek yerine kutlamalarla geçirecek yıllara ulaşmalıyız. Umarım bir gün hayvanları koruma gününe hiç ihtiyacımız kalmaz. 

    Türkiye Neden Hayvanları Koruma Gününü Kutlamıyor?

    4 Ekim hakkında en çok sorulan sorular arasında bu günün neden Türkiyede faaliyet gösteren büyük hayvan sever kuruluşlar tarafından kutlanmadı da gelmektedir. Aslında bu durumun özel bir nedeni yoktur diyebiliriz. İnsanların bu konudaki merakını gidermek için yaptığımız araştırmalara göre hayvanlara karşı takınılan tutum, gerekli önlemlerin alınmaması nedeniyle bir tepki olarak çoğu kuruluş hayvanları koruma gününü kutlamayarak mesaj vermeye çalışıyorlar.

    Aslında sosyal medya paylaşlımlarını eleştirirken bizlerin de yapmak istediği tam olarak bu. Evet, hepimiz hayvanları seviyoruz ve bu durumu bir şekilde dile getirmeye çalışıyoruz ama yine bizlerin yaşadığı dünyada hayvanların ne şartlar altında yaşadıklarını da görebiliyoruz. Bireysel olarak ne yaparsak yapalım taşın altına, gerekirse daha çok taşın altına elimizi koymamız gerekiyor. Unutmayalım, onlar bize emanet.

    Pet_Paw 686 Patileme

    Yorumlar


    Sponsorsponsor