Atlar Ne Kadar Hızlı Koşar?

Atlar Ne Kadar Hızlı Koşar?

.

Atlar yüzyıllar boyunca insanlığa büyük hizmeti olan oldukça yetenekli hayvanlardır.İnsanlığın kültürüne bir hediye olarak da görülebilecek değer taşımaktadır. Pek çok yarış etkinliklerinde boy gösteren atlarımızın olduğunu hepimiz bilmekteyiz. Atların yürüyüş biçimleri,koşuları da oldukça merak konusu olmuştur.

İçindekiler

    Atın Yürüyüş Şekilleri Nelerdir?

    Atın ayakta durması haricinde adımları ile gösterdiği tüm etkinliklere atın yürüyüş şekilleri ismi verilmektedir. Öncelikli olarak at yürüyüşüne arka ayaklarının herhangi birisi ile başlamaktadır. Atlar mevcut kuvveti arka ayaktan alarak yürüyüşe başlamaktadır. Bir nevi atın fiziksel yapısını araba gibi düşünecek olursak hareketin başlatan ve sağlayan motor görevini arka ayaklar, dengeyi ve yönü de ön ayaklar gerçekleştirmektedir. Doğum anı itibariyle ayağa kalkıp yürümeye başlayan atlar hayatın doğal akışına ve aldığı eğitimlere göre farklı yürüyüş sergilemektedir.

    Atın yürüyüş biçimleri beş ana başlık altında incelenmektedir.

    • Adeta
    • Tırıs
    • Rahvan
    • Kenter
    • Dörtnala

    Adeta

    Kimi zaman ağır yürüyüş olarak adlandırılabilir. Atın doğal yaşamında yavaş, kendi halinde normal rutinde yürüyüşü olarak düşünülebilir. Bu tempoda yürüdüğü taktirde at epey uzun bir yol alabilir. Adeta yürüyüşü atımızı kesinlikle yormamaktadır ve genellikle tercih ettiği bir yürüyüş biçimidir. Biniciliğe başlayan kişiler için ilk olarak bu yöntem ile ata alışması beklenir ve buna uygun eğitim süreci önerilmektedir.

    Tırıs

    Tırıs kelimesi ‘’trot’’ sözcüğünden türemiş olup anlam olarak da süratli anlamına gelmektedir. Adetanın aksine atımızın koşmadan önce hızlı adımlar halinde yürüyüş şekline verilen addır. Ortalama bir tempoda bu yürüyüş gerçekleşmektedir.

    Atın fizyolojik yapısına en uygun yürüyüş modeli olarak bilinmektedir ve atımızın belirli bir mesafeyi en az yorularak kısa sürede tamamladığı görülmüştür.

    Rahvan

    Atımının iki ayaklarını yanlara doğru açar bir şekilde pozisyon alarak ve kısmen ayaklarını sallayarak yaptığı bir yürüyüş türüdür. Rahvan yürüyüşü atımızın eğer ki dengesini iyi kurabiliyorsa biniciyi de sarsmayacak şekilde hızlı bir tempo olarak kabul edilmektedir.Ancak bu yürüyüş modeli atımızın takılmasına ve düşmesi ihtimalini genellikle yükseltmektedir, bunu unutmamalıyız.

    Kenter

    Kenter yürüyüşü atımızın üç ayağını ard arda vurması ile gerçekleştirdiği bir yürüyüş biçimidir. Hatta çoğu zaman bu yürüyüşü yaptığı zaman nal sesini duyma ihtimalimiz oldukça yüksektir. Bir nevi sırasıyla hızlı bir tempo ile üç ayağını çarpması olarak bilinmektedir.

    Dörtnal

    Dörtnal olarak kabul edilen yürüyüş bir noktada kentere benzemektedir. Ancak dörtnal en hızlı yürüyüş olarak bul edilmektedir. Özellikle doğada yaşayan atların çok sık dörtnala bir şekilde koştuğunu görmekteyiz. Yarış atlarında da bu durumu görmemiz mümkündür. Bir nevi sıçrama pozisyonu olarak gerçekleştirdiği dörtnal yürüyüş çok hızlı ve seridir. Gitmek istediği mesafeyi kısa sürede kat etmesine olanak sağlar

    Atlar Ne Kadar Hızlı Koşar?

    Ortalama bir atın saate hızı 88 km/ sa olarak bilinmektedir.Ancak eğer bu süreci atımız dörtnala bir şekilde tamamlar ise 48 km/sa olarak ölçüldüğü de görülmüştür.

    Pet_Paw 10956 Patileme

    Yorumlar


    Sponsorsponsor