Sürekli evde olmamız kedilerimizi nasıl etkiliyor?

Sürekli evde olmamız kedilerimizi nasıl etkiliyor?

.

⭕ kediler, kendi alanında vakit geçirmeyi seven canlılardır. pandemiden dolayı ise zorunlu olarak hepimiz evde vakit geçiriyoruz. fazlasıyla sıkıldık ve bunaldık. peki bizlerin sürekli evde olması kedilerimizi nasıl etkiliyor?

İçindekiler

    ➰ bazı kediler insanların sürekli evde olmasından mutluyken bazı kedilerde ise olumsuz sonuçlar oluşturdu. yani bazı haber sitelerinde yazıldığı gibi kediler insanlardan sıkılmış ve bıkmış 😸

    ➰ plos medicine da yayınlanan makaleye göre bazı kedilerde stres ve buna bağlı olarak sağlık sorunları yaşandığı saptanmıştır.

    ➰yine plos medicine da yayınlanan bir makalede ortalama 5 bin insan üzerinde yapılan araştırmalar sonucunda kedi ve köpek sahibi insanların pandemi sürecini daha mutlu ve sakin geçirdiği saptanmıştır.

    🔴 araştırmalar sonucunda; sık tıslama ve hırlama, pencere ve kapılara tırmanma, her zamankinden daha fazla yüksek sesle mırıldanma, kusma, daha fazla sırnaşma ve kendini izole etme gibi durumlar görülmüş.

    🔴 oyuna karşı ilgisizlik, aşırı yeme/iştahsızlık, aşırı yalanma, idrar bırakma/püskürtme ve birlikte vakit geçirmek istememe gibi davranışlar gözlemlenmiş.

    🔴 ayrıca veteriner hekimlerin verdiği bilgilere göre sakinleştirici ve antibiyotik kullanımı artmış. strese bağlı olarak bazı kedilerde idrar yolları iltihaplanması bile görülmüş.

    ✔️ eğer kediniz stresliyse yeni oyuncaklar almak/yapmak ve ödüllendirmek mutlu edecektir diye düşünüyorum. alanlarına saygı duymak gerçekten önemli. hekiminize danışmak ve tavsiyesi üzerine bitkisel sakinleştiriciler kullanmak bir çözüm olabilir.

    ❌ son olarak pandemi sürecinde farklı ülkelerde hayvan sahiplenme oranı artarken türkiye'de tam tersi oldu. virüsün hayvanlardan bulaştığına dair "asılsız" haberlerin çıkması ile insanlar, kedilerini ve köpeklerini terk etti. bu da en can sıkıcı durumlardan biri. keşke her bilginin kaynağına gidip araştırsak ve doğruyu görmek için çabalasak ama insanlar kolayını seçmeyi tercih etti. çok acı.

    📌 siz kedinizde bu tarz davranışlar gözlemlediniz mi? umarım hiç yaşanmamıştır 🐾

    📌 kaynak: plos medicine, modkat ve trt.

    Pet_Paw 460 Patileme

    Yorumlar


    Sponsorsponsor