Kedi Gribi Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri

Kedi Gribi Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri

Genelde yavru kedilerde karşımıza çıkan ve yeni kedi sahiplerini korkutan kedi gribi nedir, nasıl bulaşır ve tedavi yöntemleri, belirtileri nelerdir? Kedilerde viral enfeksiyon hakkında öğrenmek isteyeceğiniz her konuda size akılda kalıcı bilgiler vermeye çalışacağız.

İçindekiler

    Kedi Gribi Nedir?

    Kedi gribi özellikle yavru kedilerin sıklıkla yakalandığı, üst solunumu etkileyen viral bir enfeksiyondur. İsminden gelen halk arasındaki beklentiyle birebir eşleşecek şekilde bildiğimiz grip rahatsızlığına oldukça benzemektedir. Belirtileri ve tedavi yöntemleri de insanların bildiği grip hastalığına yakınlık göstermektedir.

    Kedi gribi nedir sorusuna doğrudan yanıt vermenin pek mümkün olduğunu söyleyemeyiz. Kedi gribi bulaşıcı bir virüstür ve kedilerin henüz aşılama için güçsüz olduğu erken yavruluk dönemleri için oldukça saldırgan ve tehlikeli bir hastalıktır. Yavru kedinizin gripten korumak için içeriğimizi dikkatle okumalı ve gerekli önemleri almalısınız.

    Kedilerde Viral Enfeksiyon Nedir?

    Bazı araştırmalarda kedi gribinin yerine kedilerde viral enfeksiyon olarak da karşınıza çıkma ihtimali olduğunu için bu konuda açıklama yapma gereksinimi hissediyoruz. Aslında bahsi geçen iki hastalıkta birebir aynı hastalıktır sadece halk arasında söylenişleri farklı olarak telaffuz edilmektedir. Kedilerde viral enfeksiyon hakkında bilgi edinmek için kedi gribi içeriklerini takip edebilirsiniz. Benzer bir hastalık olan kedilerde üst solunum yolu enfeksiyonunu sizler için anlatmıştık.

    Kedi Gribi Belirtileri

    Kedilerde karşımıza çıkan grip hastalığının insanların yaşadığı grip ile aşırı benzer olduğunu içeriğimizin ilk cümlelerinde sizlerle paylaşmıştık. Eğer bu cümleye göre kedi gribi belirtilerini tahmin etmek gerekirse en doğru sonuca çok kolay şekilde ulaşmış olursunuz. Tahmin edebileceğiniz gibi kedilerde görülen gribin belirtileri biz insanlardaki üst solunum yolu rahatsızlıklarıyla aynıdır.

    • Burun akıntısı,
    • Hapşırma,
    • Öksürük,
    • Göz akıntısı,

    Belirtilerin benzer olduğunu gördüğünüz andan itibaren kediler için bu hastalığın önemini gözünüzde küçültebilirsiniz ancak bu kesinlikle hata olacaktır. İnsanlarda kolayca atlatılabilen grip hastalığı yavru kediler özelinde atlatması nispeten zor, kötü sonla bitebilecek bir hastalıktır. Yavru kedilerin dayanıklı olması ve hastalığı yenmeye hazır olması gerekmektedir.

    Kedi Gribi Tedavi Yöntemleri

    Yavru kedilerin sık yaşadığı kedi gribi viral bir hastalıktır, dolayısıyla doğrudan bir tedavisi olduğunu söylemek büyük hata olacaktır. Çoğu viral hastalıkta olduğu gibi tedavi için hastalık sonrasında yapılması muhtemel hamleler pek fazla değildir. Ne kadar çeşitli olsalar da doğrudan çözüm olduklarını söylemek de mümkün değildir. Hastalık sonrasında yoğun antibiyotik tedavisi uygulanır ve kedi güçlendirilmeye çalışılır.

    Kedi gribinin tedavisini sağlamak için hastalık sonrası yapılacakların pek başarılı sonuçlar vermeye uygun olmadığını söylemiştik. Kedi gribine karşı yapılacak en önemli uygulama kedilerin henüz hastalığa yakalanmadan önce hastalığı yenecek kadar güçlenmiş olmasını sağlamaktır. Dışarıdan gelecek tüm saldırılara karşı vücut direncini geliştirmek ve gerekli aşıları yaptırmak kedinizi koruyacaktır.

    Kedi Gribi Nasıl Bulaşır?

    Kedi gribinin kediler arasında nasıl bulaştığını merak ediyorsanız kedinizin güvenliği için doğru sorular soruyorsunuz demektir. Kedinizi güvenle büyütmek için gribin nasıl bulaştığını bilmeli ve sonuç odaklı olarak bulaş riskini en aza indirmelisiniz. Bildiğimiz grip hastalığında olduğu gibi kedi gribinde de bulaşma süreci vücut sıvılarıyla olmaktadır.

    • Ağız sıvıları,
    • Göz sıvısı,
    • Burun sıvıları

    Maddelere baktığınızda çoğu bulaş nedeninin karşı konamaz kadar görünmez ve gözlemlenemez olduklarını anlayabilirsiniz. Kedinizi maddeler halinde sıraladığımız sıvılardan korumak istiyorsanız enfekte kedilere temas etmesini engellemelisiniz. Aksi takdirde kedinizin hasta olmasını engellemek büyük zorluk olacaktır.

    Kedi Gribi İnsanlara Bulaşır Mı?

    Kedi gribi sadece kediler arasında bulaş özelliği gösteren bir hastalıktır. Daha açık bir şekilde söylemek gerekirse kedi gribi insanlara ve hatta diğer canlılara bulaşmaz. Sadece kediler arasında bulaşıcı özelliği gösterir ve özellikle yavru kediler için büyük tehlike olarak bilinir. Kedilerinizi gripten korumak en akılcı davranış olacaktır.

    Kediler Gripten Nasıl Korunur?

    Yavru kedilerin belirli bir vücut sağlığına, direncine ulaşmasıyla birlikte aşı karnesinde yaklaşan ilk aşılarından olan karma aşı kedileri gripten korumanın en kolay ve belki de net yoludur. Diğer yolları kullanmaya çalışmak sadece ileride yaşanması muhtemel bir hastalığı geciktirmeye yarayacaktır.

    Karma aşı hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak istiyorsanız Petarkadaş ailesinin sizler için hazırladığı rehber niteliğindeki karma aşı içeriklerini okuyabilir ve bu güzel aşı sayesinde dostlarınız kedileri gripten kolayca koruyabilirsiniz.

    Pet_Paw 544 Patileme

    Yorumlar


    Sponsorsponsor