Kediler Kaç Yıl Yaşar? Ne Kadar

Kediler Kaç Yıl Yaşar? Ne Kadar

Kedilerin yaşam süresi kedi severler tarafından her zaman merak konusu olmuş ve bu durum kedilerle ilgili birçok planımızı etkilemiştir. Kediler kaç yıl yaşar sorusu neredeyse her eylemde, harekette karşımıza çıkar ve sonuçlarına göre kedi severler tarafından kullanılır. Kedilerin yaşam süresi biz insanlar için de oldukça önemlidir.

İçindekiler

    Kediler Kaç Yıl Yaşar?

    Kediler Kaç Yıl Yaşar?

    Kediler kaç yıl yaşar sorusuna yanıt vermek düşünüldüğü kadar basit değildir. Yaşam uzunluğu neredeyse tüm hayvanlarda ortam ve yaşam şartlarına göre değişiklik göstermektedir. Kedilerin ömrü hakkında ince detaylara girmeden önce kediler kaç yıl yaşar hakkındaki soru işaretini ortadan kaldıralım. Kediler 12-18 yıl yaşarlar ve bahsi geçen yaşam sürelerini çevresel etkilere bağlı olarak geçirirler.

    Bu ömür kedilerin hayatlarını sürdürdükleri ortama bağlı olarak değişim göstermektedir. Aynı zamanda kedi cinslerinin de kediler ne kadar yaşar sorusuna doğrudan etkisi vardır. Kedinizin hangi ırktan olduğunu, nasıl beslendiğini, genetik problemlerini bilmeden yaklaşık bir ömür biçmek pek tutarlı olmayacaktır. İşinizi oldukça zorlaştıracaktır.

    Kediler Ne Kadar Yaşar?

    Dostlarımızın ne kadar yaşayacağının birçok farklı etmene bağlı olduğunu daha önce söylemiştik. Bu değişkenlerle oynayarak kedilerin nasıl daha uzun ve kaliteli yaşayabileceklerinden de bahsedeceğiz. Öncesinde kediler ne kadar yaşar, kediler kaç yıl yaşar gibi problemler hakkındaki soru işaretlerinizi ortadan kaldırmaya çalışalım.

    Sokaklarda gördüğümüz, evimizde beslediğimiz dostlarımız, belki de insanoğlunun en eksi dostu kediler yukarıda da belirttiğimiz gibi yaklaşık olarak 18 yıllık bir hayat sürerler. Bu süre zarfının ne kadar stabil olduğu tamamen kedinin sağlığı ile alakalıdır ve ne yazık ki her zaman güncel hamleler ile düzenlenemez. Kalıtımsal özellikler yaşam süresi için çok belirleyicidir.

    Kedilerin Uzun Yaşaması İçin Neler Yapılabilir?

    Kediler ne kadar yaşar sorusuna yanıt verdikten sonra kedinizin mümkün olduğu kadar uzun yaşayabilmesi için, kedinizle uzun süreler birlikte olabilmek için, sevdiğinizde kısa sürede ayrılmamak için yapılması mümkün olan bazı şeyler vardır. Kedilerin uzun yaşaması için;

    • Sağlıklı beslenme,
    • Doğru kısırlaştırma,
    • Şehir hayatından uzaklaşma,
    • Sosyal beceri düzenlemesi,
    • Aşıların düzenli yapılması,
    • Sevgi
    • Düzenli veteriner hekim desteği,
    • Araştırma ve bilgi edinme değerlendirilmelidir.

    Listemizde gördüğünüz maddelerin hepsini olmasa bile en azından hayati önem taşıyan büyük bir bölümünün hayata geçirilmesi durumunda kedinizin ömrünün büyük bir yüzdesine katkı sağlamış olursunuz. Kedilerin uzun ömürler yaşamasının temelinde sağlık, sevgi ve ilgi gelmektedir.

    Sokak Kedileri Ne Kadar Yaşar?

    Kediler sokakta yaşayabilir mi adlı içeriğimizde bahsettiğimiz gibi kedilerin sokakta kendi başlarına hayatta kalmaları çok zararlı ve sağlıksızdır. Köpek, fare gibi diğer sokak canlılarının aksine kediler avlanma becerilerini çok önceden terk etmiş ve şehir hayatında hayatta kalamayacak şekilde evrilmişlerdir.

    Bu süreç göz önüne alındığında sokakta yaşayan kedilere belediyeler, insanlar, hayvan kuruluşları ne kadar yardım ederse etsinler sokak kedilerinin ömürlerinin tamamını kullanmaları pek mümkün olmamaktadır. Sokak kedileri ortalama olarak 12-18 yıl ile normal ömürlerinden 3-4 yıl kadar az yaşama imkanı bulabilirler.

    Kedilerin Yaşam Süresini Etkileyen Hastalıklar

    Kedilerin sağlık durumlarının ömürlerine olan etkisinden bahsettik fakat her zaman bakım ve ilgi kedilerin sağlıklı olması için yeterli olmamaktadır. Kediler kaç yıl yaşar, kediler ne kadar yaşar sorularına yanıt verirken bahsi geçen kedinin yakalanma ihtimali olan hastalıklardan da bahsetmek gerekir. İnsanlarla birlikte hayatını sürdüren kedilerin yaşam süresini etkileyen hastalıkların başında;

    • Kuduz
    • Kanlı İshal
    • Lösemi gelmektedir.

    Dostlarımız için gerçekten tehlikeli olan bu rahatsızlıklardan korunmak, erken teşhis edilmelerini sağlamak, doğru tedaviye erken başlamak kedilerin ne kadar yaşayacakları konusunda belirleyici olacaktır. Bir nedenle kuduz hastalığına yakalanan bir kedinin ne kadar ilgili biri tarafından beslendiğinin pek önemi kalmayacaktır, ne yazık ki.

    En Uzun Yaşayan Kedi Cinsleri

    Kediler kaç yıl yaşar sorusunda inceleyeceğimiz en uzun ömürlü kedi cinsleri, kedilerin yaşam süre ortalamasını arttıran kedi ırklarının büyük bir bölümü hazırda en çok tercih edilen kedi cinsleridir. Bu cinsler arasından tercih yaparak uzun ömürlü kedileri seçmiş olursunuz. En uzun yaşayan kedi cinsleri;

    Kedi sahiplenmeyi düşünürken yaşama süresini incelemek çok mantıklı olacaktır. Bazı kayıplara dayanmak çok zordur ve böylesine durumlara kendinizi hazırlamak amacıyla yaşam sürelerine bakarak tercih yapabilirsiniz. Sizlerle paylaştığımız ortalama bilgilerin yanında yaşamına ortak olduğunuz kediniz hakkındaki anıları, bilgileri hem bizlerle hem de Petarkadaş üyeleriyle paylaşmak için tek yapmanız gereken aramıza katılmak.

    Pet_Paw 577 Patileme

    Yorumlar


    Sponsorsponsor