Kediler Neden Ağzı Açık Nefes Alır? Hızlı Hızlı Nefes Alan Kediler

Kediler Neden Ağzı Açık Nefes Alır? Hızlı Hızlı Nefes Alan Kediler

Kedilerin normal şartlar altında nasıl nefes aldığını bilen, kedisini yakından tanıyan kedi sahipleri olası tehlikelere karşı, anormalliklere karşı çok daha hazırlıklı ve bilinçli oluyorlar. Kediler neden ağzı açık nefes alır diye merak ediyorsanız yakın zaman zarfı içerisinde kedinizde bir takım değişiklikler gözlemlemişsiniz demektir.

İçindekiler

    Kediler Nasıl Nefes Almalı?

    Ağzından hızlı hızlı nefes alan kediler hakkında konuşmaya başlamadan önce kedilerin normal şartlar altında nasıl nefes aldığına göz gezdirmek en doğrusu olacaktır. Kediler de biz insanlar gibi herhangi bir solunum yolu problemi yaşamadıklarında burunlarından nefes alırlar. Ve bu süreçte ağızları neredeyse tamamen kapalı olur.

    Burundan nefes alıp ağızdan nefes vermek kediler için de oldukça önemlidir. Kedilerin burunlarındaki kıllar ve mukus biz insanlarda olduğu gibi içlerine çektikleri havadaki tozları, zararlı ürünleri filtrelemeye yarar. Bu filtreleme sayesinde kedilerin daha sağlıklı bir hayat yaşamaları mümkün olacaktır. Fakat bazı sorunlar nedeniyle ağızlarından nefes alan kedilerde bu filtre çalışmaz ve hava doğrudan kediyle temas eder.

    Kediler Neden Ağzı Açık Nefes Alır?

    Kediler Neden Ağzı Açık Nefes Alır?

    Nefes almak neredeyse her canlı için hayatta kalmanın birinci şartıdır. Nefes almak gibi hayati önem taşıyan bir aktiviteyi kedinizin normalden farklı yaptığını görmek kediler neden ağzı açık nefes alır sorusunu sormanıza neden olabilir. Kedilerin normalde nasıl nefes aldıklarını bilmeyen insanlar için bu tarz soruların mantığını anlamak hiç kolay olmayacaktır. Kediler neden ağzı açık nefes alır yazımızın başında anlattığımız normal nefes alma sürecini dikkate alacak olursak durumu daha iyi analiz edebiliriz. Kediler;

    • Solunum yolu hastalıkları geçirdiklerinde,
    • Genetik rahatsızlıklarla boğuştuklarında,
    • Tozlu ortamlarda bulunduklarında,
    • Normalden çok fazla yorulduklarında,
    • Çok yaşlandıklarında,
    • Ve aşırı korktuklarında ağızlarından nefes alabilirler.

    Normal solunumu bir şekilde terk eden kedilerde hava ve havaya tutan zararlı parçacıklar doğrudan kedinizin ağzından içeriye yani organlarına temas eder.  Bu temas sonucunda kedilerin virüslerle tanışmaları çok olası olacaktır. Ağızdan nefes almanın hasta olmak için bir sebep olabileceğini söylerken, ağızdan nefes almanın bir hastalığın nedeni olabileceğini de söylemek gerekir.

    Kedim Ağzı Açık Nefes Alıyor Ne Yapmalıyım?

    Kedim ağzı açık nefes alıyor sorgusu genellikle kedilerin bir hastalığa yakalandığı andan itibaren yapılmaya başlanır fakat bu durum çok küçük de olsa bir hata olarak sayılabilir. Önemli olan kedinizin ağzından nefes almaya başlamadan önce durumun önüne geçmektir. Yine de kedinizin ağzı açık nefes aldığını hissettiyseniz, kedim ağzı açık nefes alıyor ne yapmalıyım diyorsanız gayet dikkatli ve sorumluluk bilinci olan bir kedi seversiniz demektir. Kedinizi;

    • Tozlu ortamlardan uzak tutun,
    • Açık havada nefes almasını sağlayın,
    • Ortamı sık sık havalandırın,
    • Grip olmasına engel olun.

    Eğer kediniz ağzı açık nefes alıyorsa düşüneceğiniz ilk şey bu durumun ne kadar zamandır yaşandığı ve ne sıklıkla tekrarladığı olacaktır. Eğer kedinizin yaşadığı bu durum geçiciyse ve sürekli olarak tekrarlamıyorsa korkmanıza gerek yok demektir. Çok büyük ihtimalle kediniz bir şekilde soğuk algınlığına veya gribe yakalanmış olabilir. Fakat süreklilik taşıyan durumların en kısa sürede veteriner hekimlerle paylaşılması gerekmektedir.

    Kedim Ağzından Hızlı Hızlı Nefes Alıyor

    Kedim Ağzından Hızlı Hızlı Nefes Alıyor

    Kedim ağzı açık nefes alıyor maddesini çoktan geride bıraktıysanız hatta tur bindirip, kedim ağzından hızlı hızlı nefes alıyor diyorsanız işler biraz daha ciddiye biniyor diyebiliriz. Kedilerde ve köpeklerde ağızdan hızlı nefes alıp verme sık gözlemlenen bir durum olmasına rağmen her zaman normal karşılanmamalıdır. Altında yorulmak, yaşlanmak gibi naif nedenler olsa bile kimi zaman hastalıklara işaret ediyor olabilir.

    Kediler neden ağzı açık nefes alır sorusuna verdiğimiz yanıt doğrultusunda konuşmak gerekirse, kedilerin ağızlarından hızlı hızlı nefes almalarının nedeni solunum yollarında yaşadıkları problemlerdir. Bu problemler genetik ve kalıcı olabilirken tamamen anlık, geçici sorunlar kaynaklı da yaşanabilirler. Kedinizin hangisi yüzünden ağzından nefes almak zorunda kaldığını anlamak doğru teşhis gerektirir.

    Kediler Neden Hızlı Hızlı Nefes Alır?

    Kedilerin ağzından, burnundan fark etmeksizin hızlı nefes almalarının temel nedeni yine solunum yollarında yaşadıkları problemlerdir. Bu sorunlar çok geç olmadan teşhis edilmesi durumunda kediler rahatsızlıklarını hafif atlatabilir, hatta sonsuza dek iyileşebilirler. Fakat pek kolay olmayan erken tedaviye başlama durumu gerçekleşmediğinde kedinizin solunum zorluğu yaşaması muhtemel olacaktır.

    Solunum zorluğu yaşayan kedilerin hızlı hızlı nefes almaları kadar normal bir davranış yoktur. Vücutları için yeterli olacak oksijeni alamadıkları için daha sık nefes alma ihtiyacı duyarlar ve bu durum dışarıdan hızlı nefes alıp verme olarak adlandırılır. Ağızdan ve hızlı nefes alıp verme günü kurtarsa bile gelecek için pek sağlıklı bir durum değildir.

    Kedilerde Solunum Zorluğu Belirtileri

    Kedinizin solunum yollarında bir sıkıntı olduğunu düşünüyorsanız, kediler neden ağzı açık nefes alır sorusuna solunum yolu zorluğu yanıtı vermeyi uygun görüyorsanız sizlerle paylaşacağımız belirtileri kedinizin üzerinde görmeniz pek zor olmayacak demektir. Kedilerde solunum zorluğu belirtileri;

    • Hızlı nefes alıp verme,
    • Ağızdan nefes alma,
    • Nefes alırken karın ve midede aşırı hareket,
    • Sesli, hırıltılı nefes alma,
    • Kafanın vücut önünde ol durumu,
    • Sık öksürme olarak sıralanabilir.

    Listede yer alan solunum rahatsızlığı belirtileri arasından bir veya birden fazlasını kedinizde gözlemleyebiliyorsanız kısa zaman içerisinde doğru tedavi sürecine başlamanız gerekiyor demektir. Aksi takdirde ileride çok daha büyük problemler yaşamanız içten bile olmayacaktır.

    Kedilerde Solunum Zorluğu Tedavisi

    Belirtilerin gözlendiği, hırıltılı nefes alan kediler, ağızdan nefes alan kediler için tedavi sürecinin en kısa sürede başlaması gerektiği konusunda sizleri uyarmıştık. Peki, tedavi için, kedilerde solunum zorluğu tedavisi için tam olarak neler yapılmalı ve nelere başvurulmalıdır? Doğruyu söylemek gerekirse kedi sahiplerinin sorumluluğu belirtileri gözlemlemektir.

    Belirtileri gözlemleyip durumu veteriner hekimlerle paylaşmaktan daha faydalı ve elden gelen bir tedavi yöntemi yok diyebiliriz. Elinizden gelebilecek en önemli, en etkili çözüm kedinizi veteriner hekime zamanına ulaştırmak olacaktır. Diğer basit çözümler sadece günü kurtaracaktır fakat kedinizin bir rahatsızlığı olup olmadığını sizlere söylemeyecektir.

    Solunum Zorluğuna Yatkın Kedi Cinsleri

    Solunum Zorluğuna Yatkın Kedi Cinsleri

    Kediler neden ağzı açık nefes alır konusunda bahsettiğimiz rahatsızlıkların çok büyük bir bölümü genetik, kalıtımsal olarak taşınan hastalıklardır. Yani kedilerde solunum zorluğu atalardan kaynaklanabilir. Bu durumda kedinizin cinsine göre solunum yollarına daha fazla dikkat etmeniz gerekecektir. Solunum zorluğuna yatkın kedi cinsleri;

    Listemizde gördüğünüz kedi cinsleri resimde gördüğünüz gibi burun ve ağız yapıları nedeniyle kolay nefes almak konusunda pek becerikli değillerdir. Bu nedenle sıklıkla solunum yolu rahatsızlıklarıyla boğuşmak durumunda kalabilirler. Eğer evinizde listedeki kedilerden bir veya birden fazlasını besliyorsanız ortamın hava koşullarına ekstra olarak dikkat etmelisiniz.

    Solunum Zorluğuna Göre Kedi Sahiplenmek

    Kediler neden ağzı açık nefes alır, kedim ağzı açık nefes alıyor, kedilerin ağzı açık nefes alması ne anlama gelir gibi soruları sormanıza neden olması en muhtemel kedi türlerini sizlerle paylaştık. Eğer bu problemleri ortadan kaldırmaya maddi, manevi olarak hazır hissediyorsanız kedi sahiplenme kategorimizden her türden kedi için araştırma yapmaya başlayabilirsiniz.

    Yaşam alanınız solunum zorluğuna yatkın kediler için uygun değilse, kedilerin ağzı açık nefes almasına neden olabilecek bir hayat sürüyorsanız listede belirtilen kedilerle hayatınızı birleştirmeden önce iki kez düşünmenizi tavsiye ederiz. Aksi durumlarda iki tarafında hayatı daha zorlu geçebilir.

    Kedim Köpekler Gibi Ağzı Açık Nefes Alıyor

    Kedisinin köpeklerin zorlandığında, yorulduğu nefes aldığı gibi nefes aldığını fark eden, düşünen kedi sahipleri kedim köpekler gibi ağzı açık nefes alıyor diye meraka düşebiliyorlar. Aslında bu durumun yukarıda anlattıklarımızdan hiç farklı değildir. Sadece hayvansever gözüyle bakıldığında kedinizin köpekler gibi nefes aldığını düşünürsünüz ama aslında olan kedinizin solunum rahatsızlığı çekmesi ve burnundan ihtiyacı olan oksijeni alamamasıdır.

    Pet_Paw 44517 Patileme

    Yorumlar


    Sponsorsponsor