Kediler Neden Gaz Çıkartır?

Kediler Neden Gaz Çıkartır?

Kedilerle birlikte yaşayan insanların gün içerisinde defalarca denk gelebileceği kedi davranışlardan birisidir, kedilerin gaz çıkartması. Kediler neden gaz çıkartır sorusunu kedi severlerle sordurtan da bu durumun sıklığıdır. Kediler günün neredeyse her saati gaz çıkartabilirler ve bu durum bazen normal olarak yaşansa da bazı zamanlarda hastalıklar nedeniyle gerçekleşebilir. 

İçindekiler

    Kediler Neden Gaz Çıkartır?

    Kedilerin çıkarttıkları gaz hayal edebileceğinizden çok daha rahatsız edici olabilir. Kedi sahiplenme sonrası kedinizle aranız ne kadar iyi olsa bile sürekli gaz çıkartan bir kediyle aynı ortamda bulunmak istemezsiniz. İşin biraz olsun tıbbi yanına bakmak gerekirse, kedilerin gaz çıkartması beslenme sonrası vücutta biriken gazın dışarıya atılması olarak yanıtlayabiliriz. Kediler neden gaz çıkartır gibi bir soruya üstün kötü yanıt vermek yeterli olmayacaktır. Kediler neden gaz çıkartır;

    • Sağlık Problemleri ve Hastalıklar
    • Hava Yutmaya Bağlı Gaz Çıkartma
    • Beslenme

    Kedilerin gazları hakkında sözlük bilgisi verdiğimize göre üç farklı madde halinde inceleyeceğimiz alt başlıklara göz atmak gerekecektir. Ancak bu şekilde kedinizin sağlığı hakkında daha detaylı bilgi sahibi olabilir ve gaz durumu hakkında bilmediklerinize yanıt bulabilirsiniz. Gaz çıkartan kedilerin bu durumlarının nelerden kaynaklandığına daha yakından bakalım.

    Sağlık Problemleri Ve Hastalıklar

    Kedilerin doğal olarak gaz çıkartmalarında bir sorun aramak, hasta olmalarından şüphelenmek evhamdan başka bir şey değildir. Fakat kedinizin gaz sancıları çektiğini veya olur, olmaz sürekli olarak gaz çıkarttığını, kendisinin de bu durumdan oldukça rahatsız olduğunu düşünüyorsanız bu gazın nedeni başka bir hastalık veya sağlık problemi olabilir. Şüphelendiğiniz durumlarda veteriner hekim ile görüşmeniz en doğrusu olacaktır.

    Hava Yutma

    Kediler ne kadar iyi bakılırlarsa bakılsınlar sanki uzun zamandır açlarmış gibi yemek yerler. Kedi mamalarını öylesine hızlı tüketirler ki arada sırada yemeklerinin yanında hava yutarlar. Kulağa pek mantıklı gelmese bile bilimsel olarak kanıtlanmış garip bir gerçektir. Yuttukları havaların bir şekilde vücuttan atılması gerekmektedir ve bu gaz çıkartma dediğimiz eylem sayesinde gerçekleşir. Çevreyi en az rahatsız eden gaz tipi de yutulan havadan kaynaklanandır.

    Beslenme

    Kediler neden gaz çıkartır maddelerinin bize pek yabancı olmayan, sonuncu maddesine geldik. Tıpkı biz insanlarda olduğu gibi kedilerde de gerek tuvaletlerini gerek gazlarını etkileyen faktörler arasında beslenme vardır. Yani, kediler yedikleri besinlerin etkisiyle de gaz çıkartma eğiliminde olabilirler. Eğer düzenli olarak gaz yapan ürünler tüketmek durumunda kalırlarsa sizi ve evinizi rahatsız edebilirler. Onların da bu durumdan çok memnun olmadıklarını düşünecek olursak, kedilerimizin yediklerine dikkat etmeliyiz demektir.

    Kedilerin Gaz Çıkartması Normal Midir?

    Kediler neden gaz çıkartır ve bu normal midir konusunun içerisinde sağlık olduğu için lafı fazla uzatmadan içinizi rahatlatmak istiyoruz. Evet, kedilerin gaz çıkartmaları gayet normal bir davranıştır. Neredeyse her canlıda olduğu gibi vücutta biriken gazın bir şekilde kedilerden dışarıya atılmaları gerekmektedir. Toplum içerisinde rahatsız edici olsa bile kedilerin rahatlaması için çok kritik bir sistem etkinliğidir ve gayet sağlıklı bir davranıştır. Fakat bu davranışın doğal olması süreklilik göstermesi gerektiğini onaylamaz.

    Ne yazık ki her kedinin gaz çıkartması normal olsa bile bazı kedilerin gaz çıkartma nedenleri çok daha farklı olabiliyor. Hasta oldukları için, yediklerinden memnun olmadıkları için, sağlıklı beslenemedikleri için gaz problemi yaşıyor olabilirler. Böyle durumlarda gaz sıklığı çok çok artacak ve hem kediyi hem de birlikte yaşadığı insanları oldukça rahatsız edecektir. Bu tarz durumlarda hemen endişelenmemeli ama doğru izlenimler sonrasında kesinlikle veteriner hekim gözetimine başvurmalısınız.

    Kedim Sürekli Gaz Çıkartıyor Ne Yapmalıyım?

    Kedinizin gaz atma süreci aşırı süreklilik taşıyorsa, sıklığı iyice arttıysa ve normalden çok daha kötü bir kokuya dönüştüyse artık bir veteriner hekime gitme vaktiniz yaklaşıyor demektir. Aslında çok normal olan bu vücut hareketi kedinizdeki bir rahatsızlığın belirtisi olarak karşınızı çıkabilir. Bir rahatsızlıktan kaynaklanan gazların da süreklilik, sıklık ve kötü koku gibi normalden farklı davranışlar sergilediğini çok iyi biliyoruz. 

    Kediler neden gaz çıkartır hakkında bilgi verirken paylaştığımız maddeleri de düşünecek olursanız çoğu doğal nedenlerdi ve kedinize doğrudan zarar vermiyorlardı fakat kediniz gaz çıkartırken başka belirtiler de gösterebilir. Kedinizin gaz çıkartmasındaki değişiklikler sonrası aşırı ateş, kusma, ishal gibi belirtileri de gözlemliyorsanız daha fazla vakit kaybetmeden veteriner hekiminizle görüşmeniz gerekmektedir. Bazı belirtiler hafife almaya gelmez.

    Pet_Paw 331 Patileme

    Yorumlar


    Sponsorsponsor