Kediler Neden İshal Olur?

Kediler Neden İshal Olur?

Kedilerimiz ne yazık ki her zaman sağlıklı olamayabiliyorlar. Kediler neden ishal olur sorusunun hayvan severler tarafından sıklıkla sorulmasının nedeni de kedilerde görülen bazı sağlık sorunlarıdır. Kedilerle birlikte yaşamaya başladığımız ilk günlerden itibaren karşı karşıya kaldığımız kedi bağırsak rahatsızlıklarından birisini en ince ayrıntısına kadar incelemeye çalışacağız. Kediler neden ishal olur?

İçindekiler

    Kedi İshali Nedir?

    İshal sadece kedilerde değil sindirme işlemini bağırsaklarında da sürdüren neredeyse tüm canlılarda görülebilen bağırsak hastalıklarından birisidir. Biz insanlarda karşılaşıldığı gibi kedilerde de dışkının gerektiğinden sıvı olmasıyla özetlenebilir. Dışkının sıvı olması ilk bakışta tek başına büyük bir problem gibi görünmese de ishal dikkat edilmesi gereken bir hastalıktır. 

    İshal kediler özelinde sadece dışkının daha sıvı olması demek değildir. Ayrıca dışkılama süresi oldukça azalır yani dışkılama sayısı artar. İshal bağırsaklardan kaynaklanan bir hastalık olabileceği gibi dış etkenlerle de tetiklenebilir ve en erken sürede tedavi edilmelidir.

    Kedilerde ishal tıpkı biz insanlarda ortaya çıktığı gibi ortaya çıkar. Neden ve nasıl olduğunu henüz idrak edemeden kedinizin ishal olduğunu görür ve kendinizi çaresiz hissedebilirsiniz. Kedi ishali nedir başlığı altında doğru bilgiye ulaşmanız için hazırladığımız yazımızda kedinizin rahatsızlığı hakkında aradığınız her soruya yanıt bulabileceğinizi umuyoruz. Ne olduğunu daha iyi kavramak için kediler neden ishal olur başlığıyla konuyu detaylandıralım.

    Kediler Neden İshal Olur?

    Kediler birçok farklı nedenle hastalıklara yakalanabilirler. İshal rahatsızlığına yakalanan kedilerin de tahmin edilmesi güç nedenleri olabilir. Bir bağırsak hastalığı olsa bile, ishal kedilerde psikolojik sorunlarla bile ortaya çıkabilir. Hastalığın tam olarak nelerden kaynaklanabileceğini kedilerin neden ishal olduğunu tanımlamaya çalışalım. Kediler neden ishal olur;

    • Mamalarının değişmesiyle,
    • Gıda zehirlenmesiyle,
    • Psikolojik nedenlerle,
    • Bağırsaklarındaki parazitler yüzünden,
    • Kanserin etkisiyle,
    • Kronik etmenlerle

    kediler ishale yakalanabilirler. Aslında maddelerin tamamı kedilerin ishal olma nedeninin bağırsaklardaki yararlı ve zararlı tüm bakterilerden kaynaklanır. Tüm maddeler temel olarak yararlı bakterilerin azalmasını ve/veya zararlı olanların artmasını tetikleyebilir ve patili dostunuzu hasta etmiş olabilir.

    Kediler neden ishal olur için paylaştığımız maddeler arasında kediniz için endişelenmenizi gerektirebilecek kanser gibi hastalıklar yer alsa bile bunun sadece bir ihtimal olduğunu unutmamalı ve gereksiz evham yapmamalısınız. Yersiz heyecan ve üzerine düşme durumları kimi zaman hastalıklardan daha zararlı olabilmektedir. 

    Kedilerde İshal Belirtisi

    Kedinizin hasta olduğunu düşünüyorsanız ama tam olarak neyi olduğunu anlayamadıysanız ve ishal konusunda şüpheleriniz varsa işi biraz ciddiye alsanız iyi edersiniz. İshal belirtileri arasındaki maddelere dikkat ederek kedinizin nesi olduğuna dair ilk çıkarımları yapabilmeniz için ishal belirtilerini listeledik;

    • Kedinizin dışkısının normalden daha sık olması,
    • Kedinizin dışkısının normalden daha sıvı olması,
    • Halsizlik,
    • Uyku problemi,
    • Gereksiz saldırganlık ve huzursuzluk

    gibi onlarca nedenle kedinizin ishal olduğunu anlayabilirsiniz. Bu tarz hastalıklar genellikle hayvan severler tarafından kolaylıkla anlaşılabilir ve belirtileri gözlemlenebilir. Fakat kedi ishalinin belirtilerini anlamaktansa ne anlama geldiğini görmek ve tedavi sürecini hızlandırabilmek çok daha önemlidir. 

    Kedi İshali Ne Anlama Gelir?

    Kediler neden ishal olur ve kedi ishali ne anlama gelir sorusunun sorulma nedeni aslında ishalin tam olarak ne olduğunu bilmemek değildir. Kedi severler, evlerinde en azından bir kediyle beraber yaşayan insanlar kedilerinin ishal olmasından ne çıkartabileceğini düşünmektedirler. Hastalıktan bir anlam çıkartmak gerekirse, patili dostunuzun ishal olma nedenlerine dikkat çekilmelidir. Kediniz düzenli olarak bu rahatsızlığa yakalanıyorsa;

    • Mama değişikliğine gitmeniz gerekiyor olabilir.
    • Sürekli mama değiştiriyorsanız bu alışkanlığı bırakmanız gerekebilir.
    • Kedinizle daha yakından ilgilenmeniz gerektiğini,
    • Yakın zamanda profesyonel yardım almanız gerektiğini

    anlayabilirsiniz. Kedinizin yakalandığı hastalığın çıkarımlarını yapmak, ne anlama geldiğini bilmek sorumluluklarınız arasında olacaktır. Tüm bu maddelerin üzerine kedi ishali, kedinizin bağırsaklarının anlık olarak sağlıklı olmadığını gözler önüne serer. Bağırsak gibi önemli bir organdaki aksaklık ev arkadaşınızın tüm vücudunu olumsuz etkileyebilir.

    Kedi İshali Tedavisi

    Kedinizin sağlığına dönebilmesi için, kedi ishali tedavi süreci için daha önce kedi ishali nasıl geçer adlı bir yazı yazmıştık. Birçok rahatsızlıkta olduğu gibi ishalde de tedavinin başlangıcı hastalığı tespiti ile imkan buluyor. Tedavi sürecine geçmeden önce belirtileri ve nedenleri iyi özümseyip, kedinizin hastalıkla hiç karşılaşmamasını sağlamalısınız. Artık bu öneriler için çok geç olduysa, paylaştığımız yazı sayesinde rahatsızlığı atlatan kediler arasına kendi kedinizi de ekleyebilir ve Petarkadaş üyelerinden içten bir geçmiş olsun dileği alabilirsiniz.

    Kedilerde İshal Tehlikeli Mi?

    Bağırsak hastalıkları canlılar üzerindeki en tehlikeli hastalıklar arasındadır. Bağırsaklarımızın bizler için önemini düşünecek olursak kediler için de bağırsak sağlığının ne denli önemli olduğunu anlayabiliriz. Kedilerin ishal olması dışkılama süreci dışında farklı alanlarda kedinizin rahatsız olmasına neden olur ve büyük ölçüde huzurunu kaçırır. Kedi ishali sizden, sahiplerden kaynaklanıyorsa kedinizle olan ilişkiniz için tehlikeli olabilir.

    Soruya sadece kedinizin sağlığı açısından bakmak gerekirse kedi ishal normal şartlarda çok tehlikeli bir rahatsızlık değildir. Gündelik hayatın stresi ve sorunlarıyla herkesin karşısına çıkabilir ve kısa süreler sorun yaşatabilir. Tüm bunlara rağmen başka büyük rahatsızlıklardan kaynaklanmıyorsa ishalden çok büyük komplo teorileri çıkartmaya gerek olduğunu söyleyemeyiz. 

    Kedinizin tehlikede olup olmadığını anlamanın en kolay yolu, kafanızdaki soru işaretlerini bir profesyonel yardımıyla gidermektir. Eğer kedinizin dışkısıyla veya herhangi bir sağlık problemi nedeniyle kafanızda soru işareti varsa bir veteriner ile görüşmeli ve en kısa sürede bu soru işaretini gidermelisiniz.

    İshal Kediye Ne Yedirilir?

    İshal kediler için yemek önerisi vermek veteriner hekim olmayan insanlar için büyük ölçüde risk olacaktır ama kedinizin beslenmesi ve diğer ihtiyaçları ile yeteri kadar ilgileniyorsanız kedinize ne yedirmeniz gerektiğini tahmin edebilirsiniz. Biz insanlarda da olduğu gibi kedilerde bazı gıdaları tükettiğinde daha katı dışkılama gözlemlenir, hangi gıdalarda kedinizin daha katı dışkıladığını takip edip, ishal durumunda bu bilgiyi çözüm odaklı kullanabilirsiniz.

    Uzun yıllardır hayatımızda olan ishal hastalığı günümüzde çoğu insan tarafından bilindiği üzere temelde sıvı kaybına neden olmaktadır. Kediniz için ne yedirdiğinizden çok sıvı ihtiyacını gidermeyi düşünmelisiniz. İshal kedilerin kaybettiği su miktarı kadar su aldığından emin olmalı ve bağırsakları kesinlikle susuz bırakmamalısınız. 

    Kedim İshal Oldu Ne Yapmalıyım?

    Kedinizin ishal olduğundan şüpheleniyorsanız yapmanız gerekenleri düşünüyor olabilirsiniz. Ne yapmalıyım sorusuna verilebilecek yanıtları mümkün olduğu kadar önem sırasına göre listelemeye çalıştık. Kedinizin yakalandığı ishal hastalığı son bulana aşağıda sıraladığımız maddelere önem vermeli ve elinizden geldiği kadar uygulamalısınız.

    • Kedinizin sıvı kaybına dikkat etmeli ve bol su içirmelisiniz,
    • Kedinizin yediklerine mümkün olduğu kadar dikkat etmelisiniz,
    • Patili dostunuzun dışkısını kontrol etmelisiniz,
    • Kullandığınız mamanın, yakın zamanda değiştirdiyseniz, yorumlarını ve içeriğini okuyarak duruma göre değişikliğe gitmelisiniz.

    Sadece sizler için sıraladığımız önerileri gerçekleştirerek kedinizi ishalden kurtaramayabilirsiniz. Daha önce de defalarca söylediğimiz gibi en doğru çözüm bir veteriner ile görüşmeniz ve soruna profesyonel bakış açısı getirmeniz olacaktır. Sakin olmanız gerektiğini de son olarak başlığımıza ekleyelim.

    Kedim İshal Oldu Ne Yapmamalıyım?

    İnsanoğlunun en uzun süreli dostlarından olan kedilerden birisine ev sahipliği yapıyorsanız ve kediniz ishal ile savaşıyorsa sadece yapmanız gerekenleri bilmeniz, araştırmanız yetmeyecektir. Aynı zamanda yapmamanız gerekenleri de öğrenmeniz sizin sorumluluğunuzda olacaktır. İshal gibi bağırsak hastalıklarında özellikle beslenmeye dikkat edilmeli ve beslenme konusunda hata yapılmamalıdır. 

    Kediler neden ishal olur yazımızdan çıkarılacak sonuçlardan ilki olarak, öncelikle kedinizin sıvı dışkılamasını durdurmak amacıyla su tüketimini azaltmayı kesinlikle düşünmemelisiniz. İshal rahatsızlığı başlı başına su kaybına yol açtığı için bolca su tüketilmelidir. Ayrıca hastalığı küçümseyip bir veterinerle görüşmeyi unutmamalısınız. Kedinizin iyiliği için mama değişikliğini abartı hale getirmeyi de bırakmanızı tavsiye edebiliriz.

    Yavru Kedim İshal Oldu

    Sizler için özenle paylaştığımız kedi isimleri arasından en yakışacak ismi seçtiğiniz minik dostunuzun bağırsak problemleri varsa, ishal olduysa birçok soruya yanıt arıyor olabilirsiniz. Kafanıza takılan soruları yanıtladığımız kediler neden ishal olur yazımızda sadece olgun kediler için değil, yavru kediler için de gerekli içeriği sizlerle paylaşmaya çalıştık. Yavru kediler neden ishal olur diye düşünüyorsanız olgun kediler için verdiğimiz yanıtlardan çok farklı yanıtlarla karşılaşmayacaksınız. 

    Tüm önerilerimizi yavru kediniz için de uygulayabilir, yavru kediler adına uzmana danışma çözümünü biraz daha ciddiye alabilirsiniz. Kediler neden ishal olur adlı yazımızın şimdilik sonuna geldik. Konu hakkındaki fikir ve görüşlerinizi yorumlar kısmından Petarkadaş ailesiyle paylaşabilirsiniz.

    Pet_Paw 747 Patileme

    Yorumlar


    Sponsorsponsor