Kediler herkesin bildiği üzere ürkütücü bir ses olan tıslama sesini günlük hayatta pek çok kez çıkarabilir. Pek çok kedi sahibinin aşina olduğu bu sesin çeşitli anlamları ve kedinin bu tıslamasının sebepleri olmaktadır. Peki kediler neden tıslar? Sorumuzun cevabını sizler için derlediğimiz bilgiler ışığında açıklayacağız.

İçindekiler

    Tıslayan Kedi İle Nasıl Baş Edilir?

    Kediniz eğer ki size karşı bir tıslama sesi çıkardıysa ilk olarak onun sakinleşmesi için bir süre tanımalısınız. Onunla o an içerisinde iletişim kurmamak en sağlıklı olan yöntemdir. Sizin o an kediniz ile ilgilenmeniz gereken bir durum var ise soğukkanlı şekilde kokunuzu almasına izin verebilirsiniz.

    Kediniz tısladığı için onu kesinlikle cezalandırmayın. Kendisini zaten tehdit altında hissettiği için onu muhakkak anlama çalışın ve kedinin rahatlamasına yardımcı olun. Onun davranışları bir süre sonra muhakkak yumuşayacaktır.

    Kediler Neden Tıslar?

    Kediler için tıslama sesi bir nevi uyarı olarak kabul edilmektedir. Eğer ki kediler fiziksel olarak herhangi bir çatışmaya, kavgaya girmek istemiyor ise ya karşı cins bir kediyi, köpeği ya da herhangi bir insanı bu sesi ile uyarabilir. Kediler bu tarz hareketleri ise bir bakıma etrafına korku salmak için de kullanabilir :)

    Tıslama bir bakıma savunma sesi olarak da nitelendirilebilir. Kediler tısladığında çevresinde onu tehdit eden, endişelendiren, korkmasına sebep olan herhangi bir şeye tepki veriyor olabilir. Tehdit bazen siz de olabilirsiniz bazen de başka bir canlı hayvan da olabilir. Hatta kimi zaman ev içerisinde pek çok eşyaya karşı da kediler tıslayabilir. Mesela sesinden rahatsız olduğu elektrik süpürgesi, uzun sopalar kediler için oldukça ürkütücü eşyalar olabilmektedir.

    Pek çok kez de veteriner hekime gittiği zaman orada aşı, ilaç istemediği için bu sesi bir tepki olarak gösterir. Eğer kediler tısladığında sizlerin en kısa sürede ordan uzaklaşmanız ve kendinizi korumanız gerekir aksi halde biraz sonra sizlere saldırabilir. Tıslayan bir kedi korkmuş ancak gerekirse savaşa girmeye hazır bir kedidir.Kediler, tıslamanın uyarı açısından yeterli olduğunu düşünür. Kediler, yavrularına bir insan ya da başka kedi yaklaştığında, eve yabancı bir misafir geldiğinde, veteriner kliniğinde muayene masasına yerleştirildiğinde tıslayabilir.

    Kendini rahat hissetmeyen bir kediyi aşılamak veya tedavi etmeye çalışmak, tıslama ile sonuçlanabilir.

    Tıslayan bir kedi açıkça sizi uyarıyordur. Bu uyarıyı görmezden gelmeyin. Kedinin kaçacak bir yeri yoksa, tıslamadan sonra tırmalayabilir veya ısırabilir.

    Kedi Sahibine Neden Tıslar?

    Kediler sahibine genellikle onu rahatsız edecek bir durum sergilediyseniz tıslar. Mesela tırnaklarını kesmek, istemediği bi bölgesine dokunmak, onu çok rahatsız etmek onu sinirlendirebilir. Ayrıca vermeniz gereken bir ilaç var ise onu da almak istemediği için bu davranışı gösterir.

    Her Kedi Tıslar Mı?

    Pek çok kedi günlük hayatında bu sesi çıkarır. Hemen hemen çoğu kedide kimin de sıklıkla kimin de ise nadiren görmek mümkündür. Tıslama sesi için endişelenmemelisiniz. Ancak eğer kediniz bunu çok sık tekrar ediyorsa ve alışkanlık haline getirdiyse bir stres yaşadığını düşünerek uzman veteriner hekimden destek almanız gerekir.

    Pet_Paw 3557 Patileme

    Yorumlar


    Sponsorsponsor