Kedilerin farklı koşullarda garip davranışlar sergilediğini tecrübe etmiş olabilirsiniz. Bu durum bizlere neden sorusunu sordurtuyor. Kediler neden titrer diye araştırıyorsanız kedinizin veya bir kedinin titrediğini görmüş olma ihtimaliniz çok yüksektir. Kedilerin titremesine neden olabilecek çok farklı durumlar vardır. Süreçleri ve çözümlerini incelemeye çalışalım.

İçindekiler

    Kediler Neden Titrer?

    Titremek vücutta yolunda gitmeyen bir duruma karşı canlının vücudunun dışarıya karşı verdiği bir tepkidir. Titremenin belirli bir nedeni olduğunu söylemek pek doğru olmayacaktır. Kediler farklı nedenlerle titriyor olabilirler. Kedilerin titremesine neden olacak olaylar farklı olduğu için çözümler de büyük farklılıklar gösterecektir. Nedeni anlamadan çözüm üretmeye çalışmak daha kötü sonuçlar doğurabilir. Kediler neden titrer;

    • Soğuktan
    • Açlıktan
    • Hastalıklardan
    • Korkudan

    Soğuk

    Tüylü dostlarımızın bizler gibi soğuk havalarda üşüdüğünü ve titreyebileceğini düşünmek biraz zor olabiliyor. Sonuçta hayvanların yaşadıkları ortama göre değişimlere uğradıklarını ve zorluklara karşı hazırlıklı olacak şekilde evrimleştiklerini biliyoruz. Kediler üşür mü konusunun aldığı tepkilere bakacak olursak kedilerin ve köpeklerin soğuğa dayanıklı olma durumunu biraz abartıyoruz. Kedilerin üşüdükleri için titreyebilirler.

    Böyle durumlarda onları battaniye ile sarmak, sıcak tutmak, en kötü ihtimalle yerde yatmamalarını sağlamak yeterli olacaktır. Daha net ve çözüm odaklı yanıtlar arıyorsanız, kedinin hipotermi gibi büyük sorunlar nedeniyle titrediğini düşünüyorsanız fazla süre kaybetmeden veteriner hekim desteği almalısınız.

    Açlık

    Soğuktan olduğu kadar açlık da kedilerin titremesine neden olabilir. İnsanlarda da olduğu gibi kedilerin vücutları hayatlarını devam ettirecek enerjiye ulaşamadığında tepkiler vermeye başlar. Mide guruldaması gibi nispeten komik uyarılarla başlayan süreç titremeye kadar ilerleyebilir. Açlıktan titreyen bir kedi gördüğünüzde tek yapmanız gereken nazikçe karnını doyurmak olacaktır.

    Gereğinden fazla yemek onları hasta edebilir, midelerinin açlık nedeniyle küçüldüğünü unutmamalısınız. Kediler mamaları dışında ne yer adlı içeriğimizi okuyarak onları zor durumdan kurtarırken ağız tatlarına uygun gıdalarla buluşturabilirsiniz. Kediler kaç gün aç kalabilir konusu da daha önce incelemiştik.

    Hastalık

    Her hastalığın aynı, benzer semptomlarla ortaya çıktığını söyleyemeyiz ancak birçok hastalığın kedilerde ateş yükselmesine neden olduğunu biliyoruz. Kedilerin yüksek ateş nedeniyle titrediğine sıklıkla rastlayabilirsiniz. Yüksek ateşi insanlarda olduğu gibi kedilerde de uzun süre takip edilmediğinde, tedaviye imkanı bulunmadığında kalıcı hasarlara hatta ölüme kadar ilerleyebilir.

    Kedilerde ateş nasıl düşürülür konusunda bilgi sahibi iseniz gerekli önlemleri alıp daha sonrasında bir uzman yardımı almak için acele etmelisiniz. Ancak konu hakkında bilginiz yeterli değilse en kısa süre içerisinde veteriner kliniklerinden birisine ulaşmaya çalışmalısınız. Kedilerde ateş yükselmesi hafife alınmamalıdır ve nedenleri incelenmelidir.

    Korku

    Korku canlıların tabiatındaki en doğal hislerden birisidir. Hayvanların mutluluğu, hüznü taklit etme gibi yetenekleri olmasına rağmen korku gibi anlık durumları taklit etmek neredeyse mümkün değildir. Bir canlıyı korkutmak hayati zararlar bile doğurabilecek kadar güçlü bir silahtır ve sebepsiz kullanılmamalıdır. Kediler de korkabilir ve korkudan titreyebilirler.

    Şaka uğruna, yanlışlıkla kedinizi korkutursanız kedinizin korkudan titrediğiniz görebilirsiniz. Titreme aşamasında kedinizin yanında olmalı ve durumu mümkün olduğu kadar yatıştırmalısınız. Kediler korkudan depresyona bile girebilirler. Kedinizi küstürmek istemiyorsanız onun korkacağı aktivitelerden uzak durmalısınız.

    Kedilerin Titremesi Ne Anlama Gelir?

    Kediler neden titrer sorusuna açıklık getirebilmek için verdiğimiz yanıtları düşünecek olursak kedilerin titremesi hayatlarında bir şeylerin düzende gitmediğini kolayca söyleyebiliriz. Maddelerin incelediğimizde barınma, beslenme, sağlık ve psikoloji alanında sorunlar olduğunu göreceksiniz. Saydığımız bu dört konu da kedilerin yaşama hakkı olarak sayılabilir.

    Sadece kedi sahiplerinin değil tüm insanların bu haklara karşı saygılı olmaları ve kedilerin hayatına olumlu etki etmeleri gerekmektedir. Günümüzde insanların sorumluluğunda olan bu maddelerin yerine getirilmesi durumunda kedilerin titremeleri son bulacaktır. Biraz kırıcı olacak ama kedilerin titremesi insanların sorumluluklarını yerine getirmediği anlamına gelir.

    Pet_Paw 560 Patileme

    Yorumlar


    Sponsorsponsor