Kedilerde Burun Yarası Nedenleri

Kedilerde Burun Yarası Nedenleri

Kedinizin sağlıklı olmasını her şeyden çok istediğinizi biliyoruz ancak kedilerde burun yarası görmenize neden olabilecek onlarca etken vardır. İşin daha da garip tarafı kediniz büyümek, olgunlaşmak için bu yaralarla yüzleşmek zorundadır. Eğer ciddi sağlık sorunlarının nedeni değilse burun yaraları her zaman kötü haber niteliği taşımaz.

İçindekiler

    Kedilerde Burun Yarası Nedenleri

    Her zaman yaptığınız gibi gündelik hayatın akışından kurtulup, huzura kavuşmak için kedinizle ilgilendiğiniz o anı hayal edin. Tam kedinize baktığınızda kedinizin burnunda bir yara olsa ne tepki verirdiniz? Kedilerde burun yarası nedenlerini ve sürecin devamında neler yapmanız gerektiğini sizlerle paylaşmak istiyoruz.

    Kedilerin gündelik alışkanlıkları ve ihtiyaç duydukları bakımların aksaması nedeniyle vücutlarının çoğu bölgesinde yaralar oluşabilir. Burun yaraları ise çok daha ciddi ve nedeni belli olan bir sorundur. Kedinizin genel sağlığından emin olsanız bile yaralara bakarak hangi konuda eksiklik olduğunu kolayca anlayabilirsiniz. Tabi kedilerde burun yarası nedenlerine tamamen hakimseniz.

    • Mantar
    • Parazit
    • Travmalar
    • Uyuz
    • Solunum Yolu Enfeksiyonu

    Mantar

    Kedinizin burnunda yara çıkmasına neden olabilecek sorunlar arasından ilk olarak mantarı ele alalım. Kedilerde mantar tedavisi asla aksatılmaması gereken ve düzenli olarak bakım sürecine dahil edilmesi gereken bir görevdir. Eğer kedinizle birlikte sağlıklı bir yaşam diliyorsanız kedinizi mantarlardan uzak tutmalısınız. Kediniz mantar bulunan bir kumla, toprakla veya herhangi bir nesneyle burun yoluyla temas ettiğinde kedinin burnunda mantar kaynaklı yaralar oluşabilir.

    Parazit

    Mantar kaynaklı yaralanmalara benzer olarak parazitler de kedinizin burnunda yaralar görmenize neden olabilir. Kedilerde iç dış parazit aşısı hakkında hazırladığımız içeriği okuyarak kedinizden parazitleri nasıl uzak tutacağınızı öğrenebilirsiniz. Parazit kaynaklı yaralanmalar bir şekilde tedavi edilse bile kedide parazit hala aktif olduğu için yaralar bir şekilde tekrarlayabilir veya daha büyük bir belirti olarak ortaya çıkabilir.

    Uyuz

    Kediler uyuz olduklarında aşırı reaksiyonlar vermeye ve normalden çok daha agresif olmaya başlarlar. Yaşadıkları problemin bir nedeni olarak kendi burunlarına da nazik davranamayabilirler. Uyuz bir kedi kendi burnunu yara bere içerisinde bırakabilir. Kedinizin kendisini yaralamasını ve uyuz hastalığından uzak durmasını engellemek için kedilerde uyuz belirtileri ve tedavi yöntemleri için hazırladığımız içerikten faydalanabilirsiniz.

    Solunum Yolu Enfeksiyonu

    Kedilerde üst solunum yolu enfeksiyonu belirtileri arasında burunda ortaya çıkan yaralar da vardır. Tıpkı biz insanlarda olduğu kedilerde de burun akıntısı gibi durumlarda kedinin burnu normalden çok daha hassas bir duruma gelir ve aşırı temizlenme, zorlanma gibi eylemler yüzünden yaralanabilir. Kedilerde burun yarası nedenlerinden bir tanesi de solunum yolu enfeksiyonları olabilir.

    Travmalar

    Kedinizin burnunda yara olması her zaman kedinin hasta olduğu anlamına gelmez. Kedilerde burun yarası nedenlerini araştırırken korkmanıza neden olabilecek onlarca farklı soruna denk gelmiş olabilirsiniz ancak ilk cümlemizde anlatmaya çalışmıştık. Kediler çok aktif ve atik canlılardır. Evde yaptıkları bazı hareketlerin sonucu olarak kendilerini yaralayabilirler. Yara çok ciddi değilse her kedi düşe kalka büyür deyip süreci kolayca yönetebilirsiniz.

    Kedilerde Burun Yarası Belirtileri

    Patili dostunuzun burnunda oluşacak yaraları hiç zorlanmadan görebileceğinizi düşünüyoruz. Bu nedenle kedilerde burun yarası belirtileri için çok fazla madde eklemeye gerek duymuyoruz. Kedinizi düzenli takip ederek ve o tatlı burnunun bakımını aksatmayarak oluşan, oluşabilecek yaraları gözlemleyebilirsiniz. Yine de ihtiyacınız varsa, kedilerde burun yarası belirtileri;

    • Su içmede zorlanma,
    • Yemek yemede zorlanma,
    • Burun temizliğini aksatma,
    • Burunda renk değişimi olarak örneklendirilebilir.

    Kedilerde Burun Yarasına Nasıl Müdahale Edilir?

    Bir kedinin çok basit kazalar veya ciddi hastalıklar nedeniyle burun yaralarıyla karşınıza çıkabileceğini anlatmaya çalıştık. Artık kedilerin burnunda neden yara olur konusundaki her yanıtı biliyorsunuz. Peki, kedilerde burun yarasına nasıl müdahale edilir? Sorunu fark etmek, çözmenin yarısından da fazlasıdır diye düşünüyoruz. Kedilerin burunlarında yara olduğunu gördüğünüzde işin ciddiyetini anlamaya çalışmalısınız.

    Eğer kedinizin mantar, parazit ve uyuz aşıları eksiksizse, kediniz gündelik ihtiyaçlarını kolayca karşılayabiliyorsa basit krem tedavileri veya sadece zamana bırakarak kedilerin burun yaralarını tedavi edebilirsiniz. Aksine kedinin aşılarından ve sağlığından emin değilseniz yaraya müdahale etmekten kaçınmalısınız. Yapabileceğiniz en akıllıca şey en yakın veteriner kliniğine gitmek ve kedinin profesyonel destek almasını sağlamaktır.

    Pet_Paw 4024 Patileme

    Yorumlar


    Sponsorsponsor