Kedilerde İç Kanama Nasıl Anlaşılır?

Kedilerde İç Kanama Nasıl Anlaşılır?

Her zaman dört ayak üstüne düşemeyen minik dostlarımız için kedilerde iç kanama nasıl anlaşılır sorusuna biraz da olsa yanıt verebilmek, belki de onların hayatını kurtarmamızı sağlayabilir. En kısa sürede teşhis edilip tedavisine başlanmadığında kötü sonuçlarla karşılaşılabilen bu durumu engellemek adına kedilerde iç kanama nasıl anlaşılır sorusunu cevaplayarak sizlere yardımcı olmaya çalışacağız.

İçindekiler

    Kedilerde İç Kanama Nasıl Anlaşılır?

    Kedilerde iç kanama nasıl anlaşılır sorusunun ilk ve en basit cevabı travmatik kazalar olacaktır. Damarlarda ya da organlarda oluşan yırtılma ve parçalanma gibi durumları kanın vücut boşluklarına dolmaya başlaması takip eder. Kan artık serbest dolaşır hale geldiği için yolunu bulduğunda vücut boşluklarından dışarı akmaya başladığı da görülür. Teşhisi yapılmayıp tedavisine başlanmadığı takdirde sonu ölümle biter. Bu yüzden kedilerde iç kanama belirtilerine rastlanıldığında anında harekete geçilmelidir.

    • Nefes almakta zorlanma
    • Ağızdan kan gelmesi
    • Burundan kan gelmesi
    • Kulaktan kan gelmesi
    • Kanlı öksürük
    • Kan kusma

    Kedilerde iç kanama nasıl anlaşılır sorusunun yanıtları farklı nedenlere bağlı olabilir. Yukarıdaki belirtiler başka rahatsızlıklardan kaynaklanıyor olabilir. Yaşanan travmadan dolayı iç organların ve/veya damarların zarar görmesine bağlı olarak meydana gelen kanamanın kedilerde iç kanama belirtileri olma olasılığı bir hayli yüksekken bu belirtiler görüldüğünde en doğru teşhisi koymak adına hiç geç kalınmadan mutlaka ama mutlaka bir veteriner yardımı alınmalıdır. Kedi sahiplerinin kendi başlarına hareket etmemesi gereken bu durum ciddiye alınmadığı takdirde üzücü sonuçlara gebedir.

    Kedilerde İç Kanama Nasıl Olur?

    Sevimli arkadaşlarımız kimi zaman günü tembellik ederek ya da uyuyarak geçirirken kimi zaman da enerjilerini atmak adına oldukça hareketlidirler. Sahipleriyle veya hemcinsleriyle oyun oynarken ya da dışarıda gezerken bazı talihsiz olaylarla karşılaşabilirler. Bunlardan en sık rastlanan ve en ölümcül olanı iç kanamadır. Kedilerde iç kanama nedenleri en çok darbeye bağlı vakalarda görülür. Ancak çeşitli hastalık ve rahatsızlıkların da sebebiyet verebileceği unutulmamalıdır. En çok rastlanılan nedenler aşağıdaki gibidir:

    • Yüksekten düşme
    • Trafik kazaları
    • Herhangi sivri bir cisimle darbe alma
    • Travmatik olaylar
    • Zehirlenme
    • Kanser
    • Kullanılan ilaçlar
    • Ameliyat sonrası komplikasyonlar

    Kedilerde iç kanama nasıl anlaşılır sorulmasına neden olan hastalıklar dışında bu durum en çok iç organların hasar almasına bağlı olarak gelişir. İç organların yırtılmasına sebebiyet veren olayların tamamı iç kanamayla sonuçlanabilir. Hastalığa ya da bir rahatsızlığa bağlı durumlarda ise kan daha yavaş şekilde sızabilir. Bu durumda belirtilerin görülme süresi ve şiddeti de değişeceğinden dolayı yukarıdaki durumlara maruz kalan kedilerin en büyük yardımcısı onları sık sık gözlemleyen ve durumun vahimiyetinin farkında olan sahipleridir.

    Kedilerde İç Kanama Nasıl Teşhis Edilir?

    Kedilerde iç kanama nedenlerinden bir veya birden fazlası gözlemlenen durumlarda mutlaka veteriner yardımına başvurulmalıdır. Darbeye bağlı olarak gerçekleşen yaralanmalarda iç kanamadan şüphelenilmesi kuvvetle muhtemel iken diğer durumlarda gerekli önlemlerin alınması ve doğru tanıyı koymak adına bir takım bilgiye ihtiyaç duyulur. En doğru sonuç için veterinerlerin aşağıdaki tetkikleri yapması gerekebilir:

    • Kedinin sahip olduğu sağlık problemleri
    • Kan tahlilleri
    • Röntgen ve Ultrason
    • MR veya Bilgisayarlı Tomografi

    Teşhisi gözle yapmak çoğu zaman oldukça zor olabilir. Bu nedenle kediniz hiçbir belirti göstermese bile saydığımız şüphe uyandırabilecek olaylardan birine karıştıysa mutlaka yukarıdaki veteriner tetkiklerinden geçmeye ihtiyaç duyar. Ne kadar erken harekete geçilirse tüylü dostlarımızın hayatta kalma şansları bir o kadar çok olacaktır. Son derece hassas olan vücutları çok ağır vakalara fazla direnemeyeceğinden verilen hızlı kararlar hayatlarının kurtulup kurtulamayacağını belirler.

    Kedilerde İç Kanama Nasıl Durdurulur?

    Yapılan tetkikler sonucu doğru tanı konulmasının ardından kedilerde iç kanama tedavisine başlanır. Öncelikle kanamanın durdurulması gerekir. Kan biriktiği bölgeye göre bir şırınga yardımıyla alınabilir. Eğer hastalık kaynaklı bir durum varsa hastalığın kaynağına inilmelidir. Kan pıhtılaştırıcı ilaçlar kullanılabilir. Yırtılma ya da hasar olan organ belirlenerek ilaç tedavisi ya da cerrahi operasyona başvurulabilir.

    Tedavi şekli ve süresi vakanın boyutuna ve nedenine göre değişim gösterir. Özellikle yavru kedilerde iç kanama tedavisi daha zordur. Çok daha minik ve hassas olan vücutları zarar gördüğünde travmayı atlatmak için durumları çok sıkı takip edilmelidir. Kedilerde iç kanama nasıl anlaşılır sorusunu takip eden süreçte tedavi aşamasına kadar verilen kararların hızı ve doğrulu tedavi aşamasının ne kadar kolay geçeceğini belirler.

    Kedilerde İç Kanama Riski Ne Kadar Sürer?

    Kedilerde iç kanama 24 saat en riskli dönemdir. Hastanın bu dönemde tedaviye yanıt verip vermemesi durumun gidişatını belirleyecektir. Hayati fonksiyonların yerine getirilmeye çalışıldığı bu kritik saatleri ikinci gün takip eder. Eğer hasta ürinasyon ve defekasyon fonksiyonlarını yerine getirebiliyor ve sinirsel bir sıkıntı durumu ortaya çıkmıyorsa en riskli saatler atlatılmış demektir.

    Pet_Paw 12859 Patileme

    Yorumlar


    Sponsorsponsor