Kedilerde Şeker Hastalığı Belirtileri

Kedilerde Şeker Hastalığı Belirtileri

Diyabet hakkında konuşurken aklımıza ilk önce kedilerimiz gelmez ancak kedilerde şeker hastalığı belirtileri çokça araştırılmaktadır. Eğer kedinize karşı olan sorumluluklarınızı tamamen yerine getirmek istiyorsanız kedinizin şeker ile baş etmesinde ona yardımcı olmalısınız. Aksi halde ciddi sorunlarla karşı karşıya kalabilirsiniz ve kediniz size yardım edecek fiziksel güçte olmayabilir.

İçindekiler

    Kedilerde Şeker Hastalığı Belirtileri

    İnsanlarda bildiğimiz diyabet hastalığının neredeyse aynısı yani şeker hastalığı kedilerde de karşımıza çıkmaktadır. Kedilerde şeker hastalığı pankreasın ürettiği insülinin yetersiz veya etkisiz kalması ile ortaya çıkmaktadır. Bu yetersizlik sonucu dışarıdan, beslenmeden alınan şeker kedinin hücrelerine giremez. Kanda şeker sürekli artmasına rağmen hücrelerin hala şekere ihtiyacı vardır ve kedi şeker tüketme ihtiyacı hisseder.

    Kedilerde şeker hastalığı belirtileri işte bu ihtiyacın sonunda ortaya çıkar. Kedi ihtiyacı olduğundan fazla şekeri vücuduna almaktadır veya almak istemektedir. Fazlalığın sonucunda gözle görülebilecek, kolayca fark edilebilecek tepkileri vermeye başlar. Kedilerin şeker hastalığına yakalandığını anlamanıza yardım edecek en önemli eylem gözlemdir. Gözlemleyebileceğiniz kedilerde şeker hastalığı belirtilerini sıraladık;

    Eğer bahsi geçen patili dostumuz belirli bir süre düzenli olarak kedilerde şeker hastalığı belirtilerini gösteriyorsa en kısa sürede bir veteriner hekime gitmelisiniz demektir. Belirtilerin sadece bir tanesinden şüpheleniyorsanız fazla endişelenmemeniz ama gözlemlemeyi de bırakmamanız gerekmektedir. Kedilerde diyabet hastalığı çok sık görülür ve her kedi kontrol edilmelidir.

    Kedilerde Görülen Şeker Hastalığı Çeşitleri

    Kedilerimizde görülen diyabeti tek başlık altında incelemek, hakkında konuşmak hiç doğru olmayacaktır. Kedilerin göstereceği diyabet belirtileri, uygulanması gereken tedavi yöntemleri şeker hastalığının tipine göre farklılık göstermektedir. Kedilerde görülen şeker hastalığı çeşitlerini daha yakından tanıyalım.

    • Tip1
    • Tip2
    • Tip3

    Tip 1 Diyabet

    Hem boyut hem de yaş olarak daha küçük yani tam olarak olgunlaşmamış kedilerde görülür. Hipoinsülinizm şekli olarak bilimsel dünyada tarif edilmektedir. İnsüline bağlıdır ve düzenli olarak kullanılması gerekir. Yeterli kullanım olmadığında kedi ciddi sorunlar, kalıcı hasarlarla karşı karşıya kalabilir.

    Tip 2 Diyabet

    Nispeten daha büyük kedilerde görülen şeker hastalığına tip iki diyebiliriz. Çok büyük oranda kilo problemi olan, obez kedilerde karşımıza çıkmaktadır. İnsüline dirençli bir tip olduğu için ilk tipten daha tehlikeli ve aşılması zordur. Cerrahi müdahale gerektirebilir ve ne yazık ki her zaman tamamen çözüme ulaşması mümkün olmamaktadır.

    Tip 3 Diyabet

    Akut Pancreatitis hastalığının ve Pankreas Tümörlerinin yani pankreasa bağlı ciddi sorunların neden olduğu en ciddi tiptir. Halk arasında gizli şeker olarak adlandırılır ve birçok hastada rastlanabilir. Klinik olarak belirtileri nereyse yoktur. Anlaşılması zor olmasına rağmen kedinizi iyi gözlemlediğinizde bazı farklılıkları zamanla fark edebilirsiniz.

    Kedinin Şeker Hastası Olduğu Nasıl Teşhis Edilir?

    Kedinizin şeker hastalığına kanaat getirmek hiç kolay değildir. Kedi sahipleri başlarda can dostlarına böyle bir hastalığı konduramazken zamanla teşhis için araştırmalar yapmaktadır. Kedilerin şeker hastası olup olmadığını anlamanın tek yolu belirtileri iyi inceleyip, şüphe edilen kediyi en kısa zamanda bir profesyonele götürmektir. Veteriner hekiminiz gerekli tahlilleri yaparak sonucu söyleyecektir. Kedilerde şeker hastalığını teşhis etmek için kullanılan tahliller;

    • Kan tahlili,
    • İdrar tahlili.

    Kedilerin Normal Şeker Değeri Nedir?

    Veteriner hekim tarafından yapılan tahliller sonucunda kedinizin şekerini öğrenmiş olursunuz. Elinize alacağınız belgeler başta sizin için neredeyse hiçbir şey ifade etmeyebilir. Ancak kedinizin diyabet ile mücadele ettiğini anlamak için kanındaki şeker değerine bakmanız yeterli olacaktır. Normal, sağlıklı bir kedinin şeker değeri 79-126 mg/d olacaktır.

    Eğer kedinizin şeker değer 7-126 mg/d değerinden çok yüksek ise ve bu durum düzen arz ediyorsa kedinizin diyabet olduğunu söyleyebiliriz. Sadece rakamlara bakarak buna karar vermek yine de doğru olmayacaktır. En isabetli yorumu ve bilgiyi veteriner hekimlerden alacağınızı unutmamalısınız. Sonuçtan endişe ediyorsanız başka bir klinikte tekrar tahlil yaptırabilirsiniz.

    Kedilerde Diyabet Tedavisi

    Ne yazık ki buraya kadar devam ettiğiniz, içeriğimizi adım adım takip ettiğinizi düşünecek olursak güzel arkadaşımızın diyabet olduğunu varsayabiliriz. Kedilerde diyabet tedavisi sanıldığı kadar zorlu değildir. Büyük özveri ve düzen istemesine rağmen kedilerle yaşamayı kafasına koymuş hayvan severler için çok zor olmayacaktır. Şeker hastalığını yenmek en azından yavaşlatmak için uygulanacak tedavi yöntemleri;

    • Düzenli insülin enjeksiyonu,
    • Diyet,
    • Düzen,
    • Sağlıklı beslenmedir.

    Maddeler arasındaki insülin enjeksiyonu süreci ve diyet listesi yine bir veteriner hekim tarafından size iletilmelidir. Kafanıza göre oluşturacağınız düzen, sağlıklı beslenme zinciri kediniz için yeterli, sağlıklı olmayabilir. Ciddi bir diyet listesi aldıktan sonra kedinizle hayatınıza kaldığınız yerden dönebilirsiniz. Düzenli bir hayatı pas geçmemelisiniz.

    Diyabete Yatkın Kedi Cinsleri Nelerdir?

    Biz insanlarda olduğu gibi kedilerde de diyabetin temel nedeni geçmişimizdir. Kalıtımsal bir hastalık olan şeker kedilerde de cinslere göre ciddiyet göstermekte ve bazı kedi cinslerinin daha yatkın olmasıyla sonuçlanmaktadır. Diyabete yatkın olan kedi cinslerini sizler için sıraladık.

    Eğer listemizdeki bir kedinizle yaşamınıza devam ediyorsanız kedilerde şeker hastalığı belirtilerini çok daha ciddi takip etmeli, düzenli veteriner ziyaretlerini mümkün olduğu kadar aksatmamalısınız. Sağlıklı beslenme sürecinden kopmayacağınıza elbette inanıyoruz. Kedilerde diyabet konusunda söyleyeceklerimiz şimdilik bu kadar. Tecrübelerinizi diğer kedi sahipleriyle paylaşmak için Petarkadaş’a üye olabilirsiniz.

    Pet_Paw 356 Patileme

    Yorumlar


    Sponsorsponsor