Kedilerde Uyuz Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri

Kedilerde Uyuz Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri

Kedilerde uyuz belirtileri kuduz rahatsızlığı ile karıştırıldığı için kedi sahiplerinin korkulu rüyası olmuştur. Genellikle sokakta yaşayan kedilerde gördüğümüz uyuz rahatsızlığı kuduzdan çok farklı bir rahatsızlıktır. Kedilerin uyuz olma süreci ve devamında yaşanacaklar, yaşanması gerekenleri sizlerle paylaşmaya çalışacağız.

İçindekiler

    Kedilerde Uyuz Belirtileri

    Kedi sahiplerinin en çok korktuğu hastalıklar arasında olan kuduz hastalığına andıran uyuz şanslıyız ki kuduz kadar tehlikeli bir hastalık değildir. Fakat az görülen tehlikesine rağmen iyi beslenemeyen, sokakta yaşayan kediler için oldukça sert geçebilir ve sonunda üzücü olarak bitebilir. Evlerimizde yaşayan, dışarıda beslediğimiz kedilerin uyuz olduğunu öncesinde anlamak, erken teşhis etmek çok değerlidir. Kedilerde uyuz belirtileri;

    • Aşırı kaşınma,
    • Bölgesel tüy dökülmesi,
    • Deride kızarıklık olarak örnek verilebilir.

    Kediler normal şartlar altında da genellikle kaşınır ve bazen aşırı kaşındıkları konusunda merak bile duyulabilir ama uyuz kaşıntısı gerçekten çok farklıdır. Uyuz bir kedi kaşınırken acı çektiğini anlayabilirsiniz. En önemli kedilerde uyuz belirtisi ise bölgesel tüy dökülmesi ve kaşınan yerdeki kızarıklıklardır. Bu belirtiler baş gösterdiğinde en kısa sürede veteriner hekimlerden destek alınmalıdır.

    Kedilerde Uyuz Tedavisi

    Kedilerde uyu belirtisi gözlemlediniz ve çok geç olmadan tedavi etmek istiyorsanız. Bu durumda kedilerdeki uyuz tedavisi yöntemlerine yönelmek en önemlisi olacaktır ama tam olarak ne yapmanız gerektiğini bilmiyorsanız araştırma yaparak en doğrusunu yapıyorsunuz demektir. Kedilerde uyuz tedavisi genellikle üç farklı şekilde sürdürülür;

    • Düzenli Takip
    • Uyuz İlacı
    • Uyuz İğnesi

    Tedavi yöntemleri görüldüğü üzere çok fazla değildir ama uyuz konusunda ki tedaviler genellikle başarılı sonuçlanmaktadır. Bu nedenledir ki ekstra yöntemlere başvurmaya gerek kalmadan sorunun çözüldüğüne şahitlik edebilirsiniz. Kedilerde uyuz belirtileri gözlendiği andan itibaren tedavi sürecine hızla geçilmelidir.

    Kedilerde Uyuz İlacı

    Kedi dostlarımızda görülen uyuz rahatsızlığının en etkili koruyucularından birisi kedilerde kullanılan uyuz ilacıdır. Uyuz ilacı sayesinde kedinizin uyuzu atlatması çok zor olmayacaktır ama uyuz ilacının kullanımını etkili yapacak asıl etmen kedinizin bağışıklık sistemidir. Eğer bağışıklığı güçlü bir kedinin uyuzunu gidermek istiyorsanız işiniz çok zor olmayacaktır.

    Kedilerde Uyuz İğnesi

    Kedi dostlarımızda görülen uyuz rahatsızlığının en etkili koruyucularından birisi kedilerde kullanılan uyuz iğnesidir. Uyuz iğnesi sayesinde kedinizin uyuzu atlatması çok zor olmayacaktır ama uyuz ilacının kullanımını etkili yapacak asıl etmen kedinizin bağışıklık sistemidir. Eğer bağışıklığı güçlü bir kedinin uyuzunu gidermek istiyorsanız işiniz çok daha kolay olacaktır.

    Kedi Uyuzu İnsana Geçer Mi?

    Uyuz da bit ve pire gibi parazitler ailesinden bir rahatsızlık olduğu için bulaşıcı bir hastalıktır. İnsanlara geçen türleri de vardır ama büyük çoğunlukla kedi uyuzu insana doğrudan geçmez. Kedi uyuzunun bulaşma yöntemi kediden kediye şeklindedir ve özellikle aynı yaşama alanını paylaşan kediler arasında sık sık bulaş durumu gözlemlenmektedir.

    Sokakta ortak kaplardan su içen, yemek yiyen kediler arasında da bulaşma riski çok fazladır. Kedilerinizi mümkün olduğu kadar ortak ürünlerden uzak olarak beslemeli ve bu şekilde bulaşıcı hastalıklardan korumalısınız. Aksi durumlarda veteriner hekimlerle iletişime geçmek zorunda kalabilirsiniz.

    Kedilerde Uyuz Öldürür Mü?

    Uyuz hastalığı kediler için kuduz kadar ölümcül değildir fakat bu durum içinizi doğrudan soğutmamalı. Evet, uyuz geçmesi daha kolay, çok daha az zararlı bir hastalıktır ama kedilerin bağışıklık sistemlerine bağlı olarak anında kötü etkilemese bile fiziksel ve ruhsal durumlarını oldukça kötü etkileyebilir.

    Kedinizin daha huzurlu ve mutlu bir hayat yaşamasını istiyorsanız mümkün olduğu kadar uyuzdan uzak durmalı ve kedinizin temizliğine dikkat etmelisiniz. Soruya net bir yanıt vermek gerekirse, genetik rahatsızlıkları olan, bağışıklığı çok düşük olan kedilerde uyuz öldürücü bir hastalık olabilir. Bu şıkkı hiç düşünmemek kedinizin için mümkün olduğu kadar yüksek bağışıklığa ulaşmasını sağlamalısınız.

    Pet_Paw 11856 Patileme

    Yorumlar


    Sponsorsponsor