Kedilere Hayır Komutu Nasıl Öğretilir?

Kedilere Hayır Komutu Nasıl Öğretilir?

Kedilere hayır komutu nasıl öğretilir diye merak ediyorsanız kedinizi eğitmek konusunda kararlısınız demektir. Birlikte yaşayacağınız hayvanların ev şartlarına uygun hareket etmesi, gerekli eğitimleri alması iki taraf için de oldukça önemlidir. Bu eğitimlerin temel basamağı da hayır komutudur.

İçindekiler

    Kedilerde Hayır Komutu Nedir?

    Kedilerle birlikte yaşama kültürümüz Antik Mısır’a kadar dayanıyor. Bu kadar uzun soluklu bir arkadaşlığın sonunda kedilere mistik özellikler bile yükledik. Ancak ne kadar yakınlaşırsak yakınlaşalım kedilerle doğrudan iletişim kuramıyoruz. Bazen kedilerimiz yapılmaması gereken eylemleri yapmak için çok istekli oluyor ve onlara hayır demek istiyoruz. Kediler hayırdan anlar mı?

    Hayır komutu kedi sahiplerinin onaylamadığı hareketleri kedinin yapmamasına, yapmaktan vaz geçmesine neden olan bir eğitimdir. Komutun temelinde bir sese olan duyarlılık ve alışkanlık vardır. Kediniz hayır komutunu öğrendiğinde ipler sizin elinizde demektir. Kediniz istemediğiniz bir şey yaparken ona hayır diyebilir ve yapmasını engelleyebilirsiniz. Tabi önce kedilere hayır komutunu nasıl öğreteceğinizi bilmeniz gerekiyor.

    Kedilere Hayır Komutu Ne Zaman Öğretilir?

    Eğitimlerin neredeyse tamamında olduğu gibi hayır eğitiminde de yaş ve olgunluk oldukça önemlidir. Belirli yaşların üzerindeki kedilerin karakteri oturacağı için hayır eğitimi almaları inanılmaz zorlu olabilir ve kedi sahiplerini pes ettirebilir. Ancak doğru yaşta eğitim gerçekten çok kolaydır ve hayatınızı büyük oranda kolaylaştıracaktır.

    Kedinizde ne çok erken ne de çok geç hayır komutunu öğretemezsiniz. En doğru zamanda gelen eğitim iki taraf için de öğretici ve başarılı sonuçlanacaktır. Kedilere hayır komutu 4-12 ay arasında öğretilir. Daha genç kediler komutu öğrenmekte zorlanırken daha yaşlı ve olgun kediler de komutu öğrenmemekte ısrarcı olabilirler. Olgunluk dönemi kedi cinslerine göre değişebilir. Öyleyse daha yakından bakalım, kedilere hayır komutu nasıl öğretilir?

    Kedilere Hayır Komutu Nasıl Öğretilir?

    Kedi eğitiminin en önemli adımlarından birisi hayır komutunun kediye öğretilmesidir. Kediniz bir misafir çocuğu veya koltuğunuzu ısırdıktan sonra ona ısırmaması gerektiğini söylemenin pek anlamı kalmayacaktır. Önemli olan kediniz henüz bir eylemde bulunmadan ona hayır demek ve kedinin de bu söylemi anlamasını beklemektir. Kedilere hayır komutu nasıl öğretilir?

    • Ödül Mamaları
    • Ses Tonu,
    • Söyleyiş Şekli,
    • Gözlem

    Ödül Vermeyi Unutmayın

    Kedinize hayır dediğinizde ve kediniz yaptığı hareketi sizin için yarıda kestiğinde ona bir ödül vererek bu süreci alışkanlık haline getirebilirsiniz. Böylece kediniz hayır ikazından sonra durduğunda, yapmakta olduğunu bıraktığında güzel bir davranışta bulunduğunu, ödül alabileceğini düşünecektir. Ödül verme sırasında kedinizi ödül mamasına boğmanın çok mantıklı olduğu söylenemez. Ona sevgi öpücüğü, ilgi, şefkat, oyun ve ödül mamasının bir karışımını sunmalısınız.

    Ses Tonunuzu Ayarlayın

    Ses tonunuzu ayarlamak kedinizin sizi anlamasını, algılamasını kolaylaştıracak en önemli maddelerdendir. Sürekli farklı ses aralıklarıyla kedinize seslenirseniz kediniz sizi anlamakta zorlanır. Sonuçta kullandığınız kelimenin kedi için neredeyse hiç önemi yoktur. Kediler hayır kelimesinin anlamını bilmezler sadece söylediğinizi ve söyleyiş biçiminizi duyarlar. Hissettiklerini uygularlar.

    Söyleminize Dikkat Edin

    Kelimenin söyleniş biçimi kedinin sizi anlamasına direkt etki etmektedir. Ne yazık ki kediler bizim söylediklerimizi anlayamıyor ve dilimizi bilmiyorlar. Kelimenin anlamını bilmedikleri için yalnızca söylenişine dikkat edebiliyorlar. Seslenme sırasında “hayıııııııır” diye kelimeyi uzatarak kedinin daha rahat anlamasını sağlayabilirsiniz. Basit bir “hayır” zorlayıcı olabilir. Söylem her seferinde benzer olmalıdır.

    Gözlemleyin ve Uyarın

    Kedinize hayır komutunu öğretmek istiyorsanız onu çok dikkatli ve uzun süreler gözlemlemelisiniz. Yapmasını istemediğiniz her hareketin tekrarında ona hayır demeli ve hareketi iptal etmesini sağlamalısınız. Yeteri kadar uyarı almayan kedi yaptığının yanlış olduğunu anlayamaz ve sadece ödül için geçici dönemlerde komuta uyar. Kedinizin hayır komutunu tam olarak anlaması için ciddi bir gözlem ve gözleme ayrılmış süreye ihtiyaç vardır.

    Pet_Paw 3159 Patileme

    Yorumlar


    Sponsorsponsor