Kedilerin Ağzından Neden Köpük Gelir?

Kedilerin Ağzından Neden Köpük Gelir?

Bir hayatı paylaştığımız canlıların sağlık sorumlulukları bizim omuzlarımızdadır. Kedilerin ağzından köpük gelmesi bu sorumluluğu üstlenmemizdeki en zor zamanlar arasındadır. Kedilerin ağzından neden köpük gelir diye merak ediyorsanız, tedavi yöntemleri hakkında yanıt arıyorsanız en doğru adreste olduğunuzu söyleyebiliriz.

İçindekiler

    Kedilerin Ağzından Neden Köpük Gelir?

    Sevimli ve tüylü dostlarımız kedilerin ağzından çok farklı nedenlerle köpükler gelebilir. Bu nedenler arasında tehlikesiz hatta komik nedenler bile bulunurken gerçekten çok tehlikeli hastalıklar da bulunmaktadır. Kedilerin ağzından neden köpük gelir diye merak ediyorsanız nedenleri sıralayalım;

    • Diyabet
    • Gastrit
    • Hazımsızlık
    • Tüy
    • Parazitler
    • Pankreatit
    • Hipetiroidizm

    Birçok insan kedilerin ağzından köpük gelmesini listemizde yer verdiğimiz rahatsızlıkların aksine halk arasında doğru bilinen hatalı bilgilerden kaynaklandığını savunur ancak böyle bir durum bilime savaş açmaktan başka bir şey değildir. Kedilerin ağzından neden köpük geldiğini bilimsel olarak açıklamaya çalışıyoruz.

    Diyabet

    Kedilerde diyabet hastalığının en belirgin belirtileri arasında idrara çıkmada artış, bol su tüketimi, aşırı kilo kaybı yer almaktadır ancak diyabet hastalığı ile boğuşan kedilerin ağzından köpük çıkmasına da sıklıkla rastlanabilir. Kedinizin ağzında köpükler olması diyabete işaret olabilir.

    Gastrit

    Sadece kedilerde değil neredeyse tüm memelilerde en sık görülen mide hastalıklarından olan gastritin belirtileri arasında da köpük kusmak vardır. Aslında gastrit nedeniyle ağızdan çıkan köpükler kedinizin mide suyundan başka bir şey değildir. Kediniz bu durumdan çok rahatsız olacaktır.

    Hazımsızlık

    Midede sindirime devam eden canlılarda olduğu gibi kedilerde de yemek tüketimi sonrasında mide sıvıları çalışmaya başlar. Dengesiz beslenme, aşırı yemek tüketimi ve midenin yetersiz kalması gibi durumlarda hazımsızlık nedeniyle kedinizin ağzından mide öz suyu çıkabilir ve kedinizin ağzında köpükler görebilirsiniz.

    Tüy Birikintileri

    Kedinizin tüy kustuğuna şahit olmuş olabilirsiniz. Kedilerde sık rastlanan bir durum olan ve kedilerin kendini temizlemesi sürecinde meydana gelen bu durum yani tüy kusma da kedilerin ağzından köpük çıkmasına neden olabilir.

    Parazitler

    Yetişkin kedilerde parazitler nedeniyle kusma, köpük çıkarma pek rastlanan bir durum değildir ancak yavru kedilerde özellikle ishalle birleşen parazitsel sorunlar yavru kedinin sık kusmasına hatta ağzından köpükler çıkartmasına neden olabilir.

    Pankreatit

    İnsanlar ve köpeklerde de görülen bir karaciğer hastalığı olan pankreatit de aynı diyabette olduğu gibi başlangıçta kilo kaybı, aşırı su tüketimi, böbrek rahatsızlığı gibi belirtilerle ortaya çıkar. Gerekli savunma sistemleri gelişmediyse ve tedavide geç kalındıysa pankreatit nedeniyle köpük kusma kedilerde karşınıza çıkabilir.

    Hipertirodizm

    Tiroti salgı bezlerinin aşırı çalışması nedeniyle karşımıza çıkan hipertirodizm rahatsızlığı özellikle yaşlı kedilerde gözlemlenmektedir. Yetişkinliği aşmış kedilerin ağzında köpük görmek hipertirodizm hastalığına işaret ediyor olabilir. Hastalığın ilerlemesini engellemek için veteriner hekim yardımı almak en doğrusu olacaktır.

    Kedimin Ağzından Köpük Geliyor Ne Yapmalıyım?

    Eğer kedinizin ağzından köpük geliyorsa öncelikli olarak bu köpüğün ne kadar süredir geldiğini, ne sıklıkla yaşandığını ve kedinizin hayatında değişen alışkanları not tutmalısınız. Bu notlar kedinizin ağzından neden köpük geldiği konusunda size pek bilgi vermez ama daha hayati bir işe yararlar, veteriner hekimlerin işine. Kedinizin ağzından köpük geldiği durumlarda şüphelendiğiniz andan itibaren en kısa sürede bir veteriner hekimden destek almalısınız.

    Ağzından Köpük Gelen Kedi Kuduz Mudur?

    Kedi sahiplenen kedi severlerin en büyük korkuları arasında kedilerinin kuduz olması gelmektedir. Kuduz kedi belirtileri nelerdir adlı içeriğimizde de yer verdiğimiz gibi köpeklerin aksine kedilerde ağızdan köpük gelmesi kuduza karşılık gelmemektedir. Kuduz olan kedilerde de köpük gözlemleniyor olsa bile aslında bu durum farklı rahatsızlıkların belirtisi olarak ortaya çıkmaktadır. Yani ağzından köpük gelen her kedi kuduz değildir. Siz yine de kedinizin kuduz olduğundan şüphelendiğiniz takdirde kedi tırmalamaları dolayısıyla kuduz bulaşına karşı hazırlıklı olmalısınız.

    Kedimin Ağzından Köpük Gelmesi Ne Anlama Gelir?

    Kedinizin ağzından köpük gelmesi birçok farklı anlam taşımaktadır. Köpüğün gelme nedenlerindeki listemizde bahsettiğimiz gibi basit sindirim sorunlarıyla, fazla atıştırmak gibi komik nedenlerle de kedinizin ağzından köpükler gelebilirken gerçekten ciddi hastalıklar da köpüğün dışarı çıkmasına neden olabilir.

    Gerçekten bize soracak olursanız kedinizin ağzından köpük gelmesi en kısa sürede veteriner hekiminize başvurmanız gerektiği anlamına gelmektedir. Sonuçta çizgi filmlerde olduğu gibi kediniz sabun yaladığı için ağzından köpükler çıkartmıyor değil mi?

    Pet_Paw 1160 Patileme

    Yorumlar


    Sponsorsponsor