Kedilerin Bıyıkları Neden Uzundur?

Kedilerin Bıyıkları Neden Uzundur?

Evimizin, hayatımızın özgür ruhlu dostları, kediler. Hayatımıza girdikleri andan itibaren yeni bilgiler öğrenmemize, farklı tecrübeler kazanmamıza yarayan kediler bıyıkları ile merakımızı kaşımaya, bazen de elimizi kaşındırmaya devam ediyorlar. Kedilerin bıyıkları neden uzundur, kedi bıyığının uzun olması ne işe yarar gibi sorularına yanıt aramaya çalışacağız. Kedinizin duygusal değişimlerini, nasıl hayatta kaldığını ve güzelliğine güzellik katan bıyıklarını daha yakından tanıma fırsatını kaçırmak istemezsiniz. 

İçindekiler

    Kedilerde Bıyık

    Kedilerde çok nadir durumlar hariç solda ve sağda altışar tane olmak üzere toplamda 12 tane bıyık bulunur. Kediler için bıyığın ne kadar önemli bir gereksinim olduğunu daha önceki yazılarımızda anlatmaya çalışmıştık. Kediler hayatlarının birçok alanında bıyıklarının faydasını kullanır ve yaşantılarını bıyıklarına göre şekillendirirler. Kedilerin bıyıkları ne işe yarar diye merak ediyorsanız, yazımızı inceleyerek merakınızı giderebilirsiniz. 

    Kedilerin Bıyıkları Neden Uzundur?

    Kedilerin bıyıkları neden uzundur merakı kedi sahipleri arasında oldukça yaygındır. Kediler bıyıklarının uzunluğundan bağımsız olarak çok farklı nedenlerle bıyıklarına ihtiyaç duyarlar. Kedilerin dengede durmalarıyla bıyıklarının uzunluğu arasında bir bağlantı yoktur. Fakat kediler görme yetileri bıyıklarının uzunluğu ile doğrudan alakalıdır. 

    Kedilerin bıyıkları cinslerine göre değişiklik gösterir. Kedi bıyığı spesifik olarak belli bir uzunluğa ulaşmayı amaçlamaz. Görme işleminde üçüncü göz olarak kullanılan kedi bıyığı görme yetisinin düşük olduğu kedilerde uzamaya meyilli olarak gözlemlenir. Kedilerde bıyığın ne işe yaradığını öğrendiğinizde kedilerin bıyıkları neden uzundur sorusunun da yanıtını almış olursunuz. 

    Evrim konusunda karşılaşabileceğiniz gibi kediler bıyıklarını kullanmaya ihtiyaç duydukları alanlarda eksik olduklarında bıyıklarının uzamasıyla karşılaşırlar. Türler arasında da belirgin farklılık gösteren kedi bıyığına verilebilecek en güzel örnek Van kedileri olabilir. Görme güçlüğü yaşayan Van kedileri bıyıkları ve bıyıklarının uzunlukları sayesinde yollarını bulabilirler. 

    Kedi Bıyığı Dökülür Mü?

    Net bir yanıt vermek gerekirse, evet. Kedilerin bıyıkları zamanla dökülebilir. Dökülmenin nedeni bir rahatsızlık olabilir ama bu sadece zayıf bir ihtimaldir. Kediler yaşlandıkça ve olgunluk dönemlerinde bıyıkları döker ve tekrar uzamasını beklerler. Yine kedinizin hasta olmasından çok daha yüksek bir ihtimalle kedilerin kırılan bıyıkları da dökülür ve yerlerine yenileri çıkar. 

    Tüm bu doğal durumlara rağmen içinizi rahatlatmak ve kedinizin sağlığından emin olmak için bıyık dökülme durumu sıklaştığında veteriner hekiminizle görüşmeyi düşünmelisiniz. Kedilerin yaşam standartlarını yükselten bıyıkları onlar için de, sahipleri için de oldukça önemlidir. 

    Kedimin Bıyığı Uzamıyor Ne Yapmalıyım?

    Kediniz bir nedenle bıyığını döktüyse ve yeniden uzama süreci normalden çok daha uzun sürdüyse doğal olarak kedinizin bıyığının uzamamasından endişe ediyor olabilirsiniz. Kedilerin bıyıklarının uzamaması, çok yavaş uzaması gibi durumlarda kedinizde bir sağlık sorunu baş göstermiş olabilir. Çok nadir türler ve durumlar dışında kedilerin bıyıkları kısa sayılabilecek sürelerde yenilenir ve eski uzunluğuna ulaşır. Kedinizin bıyığının uzama hızını onunla yaşadığınız süre boyunca öğrenebilir ve dökülme, kırılma anlarında süre takibi yaparak bir sorun olup olmadığını anlayabilirsiniz.

    Pet_Paw 2936 Patileme

    Yorumlar


    Sponsorsponsor