Kedilerin Burnu Neden Renk Değiştirir?

Kedilerin Burnu Neden Renk Değiştirir?

.

Sevimli kedinizin burnunu normalden farklı renkte görünce bir an endişeye kapılmış olabilirsiniz. Kedilerin burnu neden renk değiştirir diye birçok kişi gibi siz de merak etmiş olabilirsiniz. Sevimli minikte görülen bu değişim alışılagelmiş olmadığından birçok kedi ebeveyni ilk kez fark ettiğinde çok şaşırmaktadır. Kedilerde meydana gelen bu değişimin sebebini yazının devamında açıklayacağız.

İçindekiler

     

    Kedilerin Burnu Neden Renk Değiştirir?

    Kedilerin burnu zaman zaman renk değiştirebilir. Bu renk değişimi kısa sürelidir ve gayet normaldir. Kedilerin burnu neden renk değiştirir sorusuna uzmanlar tarafından verilen en net yanıt kalp atışı ve kan basıncındaki değişimden kaynaklanıyor olmasıdır. Yani kedilerin kalbi normalden daha hızlı atarsa ve kan basınçları yükselirse burunlarının rengi koyulaşabilir.

    Kedilerin burnunda renk değişimine yol açan bir diğer nedenlerse heyecan ve strestir. Heyecan ve stres anında geçici olarak kedinin burnu normalden daha koyu görünebilir. Bu değişim uzun süreli değildir. Birkaç dakika sonra burun tekrardan eski rengini almaya başlar.

    Bir kedinin burnunun rengi değiştiyse bulunduğu ortamın soğuk olup olmadığına bakmalısınız. Çünkü ısı da renk değişimine neden olan önemli bir etkendir. Tıpkı insan burnu gibi kedilerin burnu sıcak ve soğuk durumlarda farklı renklere bürünebilir. Soğuk havalarda kedinin burnu açık pembe olurken sıcak havalarda koyu pembe olur.

     

    Kedilerin Burnu Hangi Renk Olur?

    Farklı kedi cinsleri farklı burun rengine sahip olabilir. Kedilerin burnunun rengindeki bu değişim tüy renkleriyle doğrudan ilişkilidir. Kedinin tüy rengi neyse burun rengi de benzer bir tonda olur. Siyah tüylü kedilerin burun rengi siyahken beyaz tüylü kedilerin burunları pembedir. Sarı ve turuncu tonlarındaki kedilerin burunlarıysa turuncu tonlarında olur.

    Birden çok renkli tüy yapısına sahip kedilerin burun renkleri de her rengin karışımıyla ortaya çıkar. Kedilerin burnu hakkında ilginç bir diğer bilgi ise burunlarında çiller bulunuyor olabilmesidir. Bu özellik genellikle sarman kedilerde görülürken herhangi bir kedide rastlanılması da oldukça mümkündür.

     

    Kedilerin Burnu Neden Beyazlar?

    Kedilerin burnu sağlık durumları hakkında bize bazı fikirler verir. Mesela kedinin burnu normalden daha kuruysa ateşi olduğu anlaşılabilir. Sağlığı hakkında bize bilgi veren bir diğer durumsa burnun beyazlamasıdır. Kedilerde renk değişimi normal bir durumdur ancak burunlarının beyaz renk alması hiç de normal değildir. Kedinin burnu beyazladıysa bunun altında yatan ciddi bir sağlık sorunu yer alıyor olabilir. Kedinin burnunun beyazladığı fark edildiği anda kedide başka semptom olup olmadığı gözlemlenmelidir.

    Kedinin burnunun beyaz olması önemli bir sağlık sorunu olduğunun işaretçisidir. Bir kedinin burnunun beyazlamasının nedeni şunlar olabilir:

    • Hipotermi
    • Vitiligo
    • Anemi
    • Dehidrasyon
    • Dipigmentasyon

    Yukarıda görülen hastalıklar kedinin yaşamını tehdit eden hastalıklardır. Kedinin burnunun beyazlamasının yanı sıra kilo kaybı, iştahsızlık ve ateş görülebilir. Tüm bu belirtiler fark edilip edilmez kedi veterinere götürülmelidir. Aksi halde kedide başka sağlık sorunları da açığa çıkmaya başlayabilir.

    Pet_Paw 36560 Patileme

    Yorumlar


    Sponsorsponsor