Kedilerin Hamilelik Belirtileri

Kedilerin Hamilelik Belirtileri

Kedilerimizin doğum öncesi ve sonrasındaki süreç hayvanımızın hayatı için çok önemli bir dönemdir. Hamilelik sürecini sağlıklı bir şekilde sürdürebilmesi gerek anne kedinin sağlığı gerekse yavru kedinin gelişimi açısından çok önemlidir. Kedilerin hamilelik belirtilerini sizler için yazımızda detaylı bir şekilde anlatacağız.

İçindekiler

    Kedilerde Hamilelik Süresi

    Kedilerde ortalama hamilelik süresi 58 ile 65 gün arasında değişkenlik göstermektedir. Bu süreçte dişi kedimize yardımcı olmak ve süreci sağlıklı bir şekilde ilerletmek oldukça önemlidir. Yaşanacak aksi bir durumda ise uzman veteriner hekimden doğum süreci için destek almamız gerekebilir.

    Kedilerin Hamilelik Belirtileri

    Kedilerde hamilelik süreci oldukça özenle takip edilmesi gereken önemli ve kritik bir süreçtir.

    Bu dönemde verilen karar sürecini ise  uzman veteriner hekimle birlikte vermeniz önerilmektedir. Anne kedi kendi doğum sürecini kendi başına yapar ve genellikle dış müdahaleye ihtiyaç duymamaktadır. Kedimizin hamilelik sürecinde yaşadığı belirtileri maddeler halinde sıralayabiliriz.

    • Kedimizin hamile olduğunu gösteren belirtilerin başında meme uçlarının şişmesi, göbek bölgesinin genişlemesi, çok daha fazla yiyecek istemesi gelmektedir.
    • Özellikle karın bölgesinin şişecek ve doğum sürecine kadar büyümesini sürdürecektir.
    • Kediler hamile olduğu süreçte daha agresif ve sinirli olabilmektedir.
    • Genellikle oyun meraklısı ve dost canlısı canlılar olmaları ile tanınmış olmalarına rağmen gebelik süreçlerinde hormon dengelerinin bozulması sebebi ile davranışlarında pek çok değişiklik gözlemlenmektedir.
    • Hamile olduğu fark edilen kedimiz için beslenme süreçleri için uzman veteriner hekimden destek alarak yeni bir beslenme takvimi oluşturulmalıdır. Hamilelik sürecinde yediği besinlerin doğacak yavru kedilerin sağlığı açısından oldukça önemli olduğu unutulmamalıdır.

    Kedinizin hamile olduğunu fark ettiğiniz an itibariyle tüm kontrollerin yapılabilmesi için erken bir zamanda veteriner hekime götürmeniz önerilmektedir.

    Kediler Kaç Yavru Doğurur?

    Anne kedilerin bir doğumda ortalama 4-6 arasında yavru dünyaya getirdiğini söyleyebiliriz. Yavruların sayısının az ya da çok olmasının çiftleşmeye bağlı olarak gösterilmektedir. Kediler 15-20 dakikalık aralıklar ile diğer doğumları gerçekleştirmektedir.

    İlk doğan yavru diğerlerine oranla genellikle boy ve kilo olarak daha büyüktür. Ortalama yavru ağırlıkları ise 100- 120 gram arasında değişkenlik göstermektedir.Anne kediler doğum yaptıktan sonra 48 saat boyunca yavru kedilerinin başından asla ayrılmazlar.

    Annelerinden yavaş yavaş süt emmeye başlar ve zamanla kendi sosyal düzenlerine dönebilirler. Özellikle kedilerde hamilelik süreci diğer hayvanlara oranla kısa sürdüğü için doğan yavrular hemen ayağa kalkamaz ve gözlerini açamazlar. Annelerine ihtiyaç duymaya devam etmektedir.

    Dişi bir kediye sahipseniz ortalama bir yıl içerisinde 3 kez doğum yapabildiğini söyleyebiliriz. Ancak çok sık doğum yapması kedimizin sağlığı açısından oldukça risklidir. Mümkün olduğu kadar vakti geldiğinde kısırlaştırma yöntemi uygulanarak kedimizin ömrünü uzatabilir ve yaşam kalitesini arttırabiliriz.

    Pet_Paw 1688 Patileme

    Yorumlar


    Sponsorsponsor