Kedinin Ağzında Yara Çıkması Belirtileri Ve Tedavisi

Kedinin Ağzında Yara Çıkması Belirtileri Ve Tedavisi

Hayvanlar özellikle sokakta yaşadıkları için çeşitli hastalıklara hızlı şekilde erişirler. Evcil Hayvanlar dahi belli saatlerde dışarı çıktıkları için çeşitli hastalıkları kaparlar. Kedinin ağzında yara çıkması da bu hastalıklara bir örnek olabilir. Onların hastalanma durumu insanlara nazaran daha fazla olur. Özellikle kedi ve köpekler dışarıda vakit geçirdikleri için çeşitli mikrop kapma olayları yaşarlar. Yüksekten düşme veya yaralanma gibi durumlarda söz konusu olur.

İçindekiler

    Kedinin Ağzında Çıkan Yara Neden Kaynaklanır?

    Kedinin ağzında yara çıkması fiziksel darbelerle de mümkün olabilir fakat genellikle alerjik veya enfeksiyon durumları daha yaygındır. Kediler bu durumla fazla karşılaşır. Çöp veya çeşitli yerleri karıştırdığı için mikrop kapma olayı daha yaygındır. Kedilerin ağzından çıkan yara neden kaynaklanır problemi her hayvan severin başına gelecek durumdur. Bunun genellikle mikrop veya enfeksiyon ile alakası vardır.

    Kedilerde iltihap ve enfeksiyonlar sıkça görülür. Vücudun her bölgesinde bu durumlara denk gelmek mümkündür. Ayrıca ağız bölgesinde oluşan yaralarda kedi sahiplerinin gözlemlediği yaygın hastalıklar arasında yer alır. Kedilerin ağzında çıkan yara neden kaynaklanır diye sorgularsak genellikle iltihap veya enfeksiyon sebebi ortaya çıkar. Ayrıca ağız ülseri gibi sebeplerde olabilir bu tarz durumlar kedilerde çok fazla görülür. Bu gibi durumlarda veteriner desteği almak daha sağlıklı olacaktır.

    Kedinin ağzında çıkan yara neden kaynaklanır araştırmasında iç hastalıkları da önemli rol oynar. Yara dışarı da ise daha rahatlatıcı olur. Ancak ağzın içinde ise mide ve bağırsak ile ilgili iltihap durumları olabilir. Bu gibi durumlarda öncelikle neden olduğu bulunmalıdır. Eğer bizi aşan bir durum var ise veteriner ile kontak kurmak yeterli olacaktır.

    Hayvan sigortası var ise anlaşmalı veteriner klinikleri bu durum ile ilgilenirler. Genellikle sigorta kapsamı dahilinde olan bu enfeksiyonlar ücret dahi vermeden tedavi edilir. Bu da sigorta yaptırmanın önemini ortaya tekrar çıkarır. Sigorta olduğu taktirde anlaşmalı veterinerler maddi durum konusunda daha fazla yardımcı olurlar. Çünkü insan acil durumlarda bazen maddi olanaklara sahip olmayabilir. Kedinin ağzında yara çıkması konusunu daha detaylı inceleyelim.

    Kedinin Ağzında Yara Çıkması Nasıl Önlenir?

    Hayvanlarda ağızda yara olayı çok görülen hastalık çeşididir. Beslenme veya mide sorunları yüzünden olabilmektedir.  Kedinin ağzında yara çıkması nasıl önlenir sorusunun yanıtı şunlardır:

    • Kedinin ağzı için gerekli ilaç ve merhemler sürerek çözüme gidilir.
    • Veteriner kontrolüne götürmek gereklidir.
    • Ağızda çıkan yaranın nedenini hızlı ve pratik şekilde araştırmak gerekir.
    • Dilde oluşan yaralara dikkatle bakılmalıdır. Oluşabilecek bağırsak sorunları irdelenmelidir.
    • Dilde beyazlık veya başka durumlar var ise veterinerden destek almak gerekir.
    • Veterinerin önerdiği ilaç ve merhemler yaralı bölgeye sürülmelidir.

    Yukarı da bulunan bu hastalıklar genel olarak tedavi süreci olarak sayılır. Uygulandığı taktirde kedinin ağzında çıkan yaralar zamanla iyileşir. Başka hastalıklar ile alakası var ise o hastalık tedavisi veteriner hekim tarafından uygulanır.

    Kedi Ağzında Yara Tedavisi

    Hayvanların besin alımı daha farklıdır. Kedi ve köpekler sokakta bir çok yerden besin tüketirler. Bu durum sonuncunda çeşitli besin zehirlenmesi yada mikrop kapması yaşanır. Bu nedenle ağızda yara oluştuğu zaman ilaç tedavisi veya çeşitli yara gidericiler kullanılır. Ağızda oluşan yaralar merhem sürerek ortadan kaldırmak mümkün olacaktır. Kedinin ağzında yara çıkması krem ve merhemlerle çözülebilecek bir sorundur.

    Ayrıca başka hastalık tetikliyor mu bunu araştırmak gerekir. Aksi halde nedensiz şekilde yanlış tedavi söz konusu olur. Ağızda oluşan yaralar bağırsak, mide, karaciğer veya bir çok sebeple alakalı olabilir. Bu nedenle hastalığın ne ile alakalı olduğu saptanmalıdır. Kedi ağzında yara tedavisi genellikle ufak tedavi ilaçları ile geçmektedir. Eğer tedavi edilmezse kediler besin alımı konusunda acı çeker ve rahatsız olurlar. Ayrıca veteriner desteği ile ağrı kesici de verilir.

    Kedinin Ağzının Kenarında Çıkan Yaraya Nasıl Müdahale Edebilirim?

    İnsanlarda oluşan hastalıklar kedilerde üzerinde de görülür. Bu hastalıkların bir tanesi ise ağız kenarında çıkan yaralar olur. İnsanlarda da uçuk veya yaralar ağızda çıkar. Genellikle mikrop veya enfeksiyon oluşması sonucu bu yaralar olur. Ağız içi yaralarına göre daha basit bir durumdur. Ağız kenarı yaraları iç yaralara nazaran dış mikrop ile alakalıdır.

    Ağız içinde olan yara genellikle iç organların etkisi ile olurken dış yaralar mikrop kapma gibi durumları barındırır. Ağız dışı yaralar çeşitli kremler veya losyon tarzı ilaçlar ile hızlı şekilde geçer. Dış yaralar genellikle kolay şekilde iyileşir. Ancak ağız içi yaraları başka hastalık habercisi olacağı için süreç daha sancılı olur. Kedinin ağzında yara çıkması adlı konumuzun burada sonuna geldik.

    Pet_Paw 14566 Patileme

    Yorumlar


    Sponsorsponsor