KÖPEK EĞİTİMİ 1 ( ODAK VE CLİCKER )

KÖPEK EĞİTİMİ 1 ( ODAK VE CLİCKER )

.

" Köpek Eğitimi " yazımızın ardından günde 10 dk. nızı ayırarak köpeğinize verebileceğiniz eğitim çalışmalarını kısa bir seri halinde yazmaya başadık. Bu sayede " Köpek Eğitimi " yazımızda anlattıklarımız daha iyi pekişecek ve köpeğinizle pozitif zamanlar geçireceksiniz.

İçindekiler

    Eğer  clicker kullanacaksanız öncelikle köpeğinizi clickera alıştırmalısınız. Clicker köpeğinizin doğru davranışlarını onaylamanızda en iyi anı yakalamak için size kolaylık sağlayacaktır. 

    Bütün eğitim süreçlerinde köpeğiniz öğününü yememiş olmalı, tuvalet ihtiyacını gidermiş olmalı, aşırı yorgun veya enerjik olmamalı ve son olarak lezzetli ödül mamaları yanınızda olmalıdır. Eğitim süreçleri çok uzun tutulmamalıdır. 5-15 dk. arası yeterli bir süredir. 

    Clicker eğitimi verilirken clickera bir kez basıp köpeğinize bir ödül maması vermelisiniz. Bu hareketi tekrar etmelisiniz. Bir süre sonra köpeğiniz clickera bastığınızda yüzünüze bakıyorsa clickera alışmış demektir. Bu sesi duyduğunda lezzetli mama alacağını biliyor artık.

    Clickera eğitim esnasında köpeğinizin yapmasını istediğiniz davranışı yaptığı anda basmalısınız. Böylelikle sesi duyduğunda yaptığı davranışın ödül maması getireceğini anlar.

    Clicker kullanmıcaksanız bu anlarda sesli onay sözcüğü kullanarak ödül mamasını vermelisiniz.

                 --                --              --            --            --            --           --          --

    Odak eğitimi köpeğinizin odağının sizde olması için yapılacak bir çalışmadır. Köpeğinizle düzgün bir iletişim kurmak için odağının sizde olması gerekir. Eğitim süreçlerinde ve evcil hayvanınızla yaşamınızda odağının sizde olması çok önemlidir.

    Odak çalışması yaparken eğitim sürecine hazır haldeki köpeğimizin bize bakması sağlanır. Göz teması kurduğu anda clickera basılır ve ödül maması verilir. Clicker kullanmayanlar "aferin" gibi bir onylayıcı söz kullanabilir.

    Bu şekilde eğitime devam edilir. Her baktığında ödüllendirilir. Köpeğiniz bunu kavramaya başladığıdında gözünüze bakma süresi uzatılır.

    Ödül mamasını almak için hamlelerde bulunabilir. Bu tarz durumlarda mamayı uzaklaştırıp gözünüze bakmasını beklemelisiniz. Göz temasını kurduğunda onaylayıp mamayı vermelisiniz.

    Onaylama süreci önemlidir. Hareket tamamlanmadan veya tamamlandıktan sonra clicker veya "aferin" diyerek onaylama yaparsanız köpeğinizin kafası karışabilir. Hareketi tamamladığı anda onaylamak gerekir.

    Bu çalışmaya sesli bir komut eklemek istiyorsanız ilk başta onaylama yaparken komutu söylemelisiniz ve ödül maması vermelisiniz. Belli bir süre bunu yaptıktan sonra önce komutu söylersiniz ve yerine getirdikten sonra onaylarsınız ve ödül mamasını verirsiniz.

    İlerleyen zamanlarda komuta görsel bir komut ekleyebilirsiniz. İşitme engeli olan hayvanlar için ise bu bir zorunluluk. Komutla beraber komuta uygun bir işaret yaparsınız. Yerine getirdiğinde onaylar ve ödüllendirirsiniz. Belli bir süre sonra sesli komut olmadan sadece işaret ile komutunuzu yerine getiriyor olacaktır.

    Yapmış olduğunuz çalışmayı tekrarladıkça iyice oturacaktır. Belli bir seviyeye geldiğinde ödül mamalarını birden fazla tekrar sonrasında verebilirsiniz.

    Köpeğinizle eğitim çalışmaları yaparak hem güzel zamanlar geçirip, hem de köpek-sahip ilişkinizi güçlendirmiş olacaksınız. 

    Keyifli çalışmalar...

    Pet_Paw 676 Patileme

    Yorumlar


    Sponsorsponsor