KÖPEK EĞİTİMİ 3 ( YAT KOMUTU )

KÖPEK EĞİTİMİ 3 ( YAT KOMUTU )

.

Köpek eğitimi serisi yazılarımızda "Yat" komutu ile ilgili aktarımda bulunmaya çalışıcaz. Eğitime başlamadan önce köpeğimizin tuvalet ihtiyacını gidermiş, aşırı yorgun veya hareketli olmaması gerekir. Günlük öğününü yememiş olmalı. Eğitimden önce biraz oyun oynayarak enerjisi atılmalı ve eğitim 5-15 dk. arasında olmalıdır.

İçindekiler

    Eğitime hazır haldeki köpeğimiz ödül maması ile heyecanlandırılır. Ödül maması yerde sürüklendirilirken köpeğimiz elimize yaklaştığında diğer elimizle sırtından hafifçe bastırılır. Köpek bu baskı sonucu yatar pozisyona geldiğinde "Yat" komutu söylenir ve ödül maması  verilir. Bir süre tekrarlandıktan sonra köpeğimiz çağrılır. Ödül maması gösterilir ve yukarı kaldırılır. Yatması beklenir. Yattığı zaman komut söylenir ve ödüllendirilir. Daha sonra komut önce söylenir ve yatması beklenir. Yatmazsa kavrayamamış demektir ve tekrarlara devam edilmelidir. Komutu yerine getirirse clicker veya kullanmayanlar söz ile onaylanır. Komutu iyice kavradıktan sonra komutun yanına işaret eklenebilir.

    Diğer bir yöntem köpeğimizin sevk kayışıyla "Yat" komutunu öğreneceği bir yöntemdir. Bu yöntem ergonomik olarak daha sağlıklı bir yatar pozisyon alabileceği bir yöntemdir. İlk yöntemde köpeğimiz yatar pozisyona geçerken iki hamle ile yatar pozisyona gelir. Bu yöntemde tek hamlede yatar pozisyona gelir. Eğitime hazır haldeki köpeğimizle sevk kayışıyla yürüyüş yapılır. Yürüyüş esnasında ödül maması avucumuz açık halde iken avucumuzun içinde tutulur. Ödül maması yürüyüş esnasında sürekli olarak köpeğimize koklatılır. Köpeğimize "Otur" komutu verilerek oturtulur. Oturur haldeki köpeğimize avucumuzun içindeki ödül maması verilirken hafif bir şekilde geri ve aşağı doğru ittirilir. Bu hamle doğrultusunda köpeğimiz yatar pozisyona geçer ve ödül maması verilir. Ödül maması ile beraber "Yat" komutu söylenir. Clicker veya sözlü olarak onaylanır. Bir süre tekrar yapıldıktan sonra komut önce söylenir ve uygulaması için süre tanınır. Yatar pozisyona geçerse kavramış demektir. Yatmazsa tekrarlara devam edilir. Köpeğimiz "Yat" komutunu iyice kavradığında komuta işaret eklenebilir.

    Biz köpeğimize yat komutu öğrettiğimiz zaman sevk kayışı ile yürüyüş eğitimi yoktu. Aşıları tamamlanmadan evdeyken eğitimlere başladık. Bu sebeple ilk yöntemi uyguladık. Bu güne kadar öğrendiği bütün komutları 5-10 dk. arasında kavradı. Yat komutunda ikinci yöntem sevk kayışı olmadan da uygulanabilir. Oturur pozisyondaki köpeğimize avucumuzun içiyle hafifçe geri ve aşağı ittiğimizde yatacaktır. Bütün eğitimlerde olduğu gibi genel mantık köpeğimize neyi yaparsa ödül mamasını alabileceğini öğretmek.

    Pozitif yöntemlerle, köpeğinizi sıkmadan, eğlenceli bir şekilde komutlar öğretebilirsiniz. 

    Pet_Paw 499 Patileme

    Yorumlar


    Sponsorsponsor