Köpek Yaşı Nasıl Hesaplanır?

Köpek Yaşı Nasıl Hesaplanır?

.

Bir köpek sahiplendiğinizde eski sahibi tarafından yaşı söylenmediyse köpek yaşı nasıl hesaplanır diye merak ediyor olabilirsiniz. Köpeklerin daha iyi bir şekilde yaşayabilmesi için yaşına uygun bakılması gerekir. Hal böyle olunca köpeğin yaşını bilmek yalnızca merak unsuru değil, önemli bir bilgi haline gelir.

İçindekiler

     

    Köpeklerin Yaşı Nasıl Hesaplanır?

    Köpeğinizin kaç yaşında olduğunu bilmiyorsanız nasıl besleyeceğiniz, egzersiz rutininin ne sıklıkta olacağı gibi konularda daima kararsız kalabilirsiniz. Köpeğiniz sandığınızdan gençse veya yaşlıysa uygulamış olduğunuz bakım rutinlerinden memnun olmayabilir. Yaşına uygun bir düzen oluşturmak için önce yaşını hesaplamalısınız.

    Köpek yaşı fiziksel özelliklerinden anlaşılır. Yavru, yetişkin veya yaşlı köpekler farklı özelliklere sahiptir. Köpek yaşı hesaplarken dişler oldukça doğru veriler verir. Yavru köpekler dünyaya dişsiz gelirler. İlk süt dişleri 8. hafta itibariyle çıkar. Süt dişlerinin yerini kalıcı dişlerin alması ise 7-8 ay sürecinde gerçekleşir. Köpeğiniz yavru veya gençse dişlerinin çıkmasını takip edebilirsiniz. 5 yaşını aşan köpeklerin dişlerinde tahribatlar başlar. Tartar, sarılık, leke vb. durumlar gözlemlenir. Yine dişlerdeki bozukluklara göre yaş tahmini yapılabilir.

    Yaş tahmini için kullanabileceğiniz bir diğer yöntem ise boy ve kilo takibidir. Köpeğinizin hangi cins olduğunu biliyorsanız cinsinin boy-kilo tablosuna bakarak yaşı hakkında bilgi edinebilirsiniz.

     

    Köpeğin Yaşlı Olduğu Nasıl Anlaşılır?

    Yaşlanan köpekler fiziksel olarak çökmeye başlarlar. Gençken sahip oldukları bazı özellikleri zamanla kaybederler. Bir köpeğin yaşlı olup olmadığını anlamak için dişlerine bakabilirsiniz. Eğer dişlerinde yoğun tartar, sarılık vb. sorunlar varsa yaşlıdır. Tüy renginin parlaklığını kaybedip grileşmeye başlaması ise bir başka yaşlılık belirtisidir.

    Yaşlı köpeklerin gözleri zamanla bulanık görmeye başlar. Çok fazla hareket etmeyi sevmezler ve çabuk yorulurlar. Genç köpeklere göre daha fazla uyuma ihtiyaçları vardır. Köpekler yaşlandıkça bağışıklıkları zayıflar. Bundan dolayı yaşlı köpeklerde enfeksiyon ve hastalıklar daha sık görülür.

     

    Köpek Yaşı İnsan Yaşına Göre Nasıl Hesaplanır?

    Köpeklerin ortalama ömürleri 10-12 yıldır. Ortalama bu olmasına rağmen 20 yıl ve üzerinde yaşayan köpekler mevcuttur. Yine de bir insan ömrüyle kıyaslandığında oldukça azdır. Bunun sebebi ise köpeklerin insanlara göre çok daha hızlı bir şekilde olgunlaşmalarıdır.

    Köpeklerin yaşını insan yaşına göre hesaplarken genelde 7 ile çarpma yöntemi kullanılır ancak bu yöntem tam olarak doğru değildir. Köpeklerin yaş ilerleyişi doğrusal değildir. İlk yıllarda çok hızlı olgunlaşırken yaşlandıkça olgunlaşma hızları düşer. Bu nedenle boyutlarına uygun hazırlanmış yaş hesaplama tablolarına bakmak doğruya en yakın sonucu verir.

    Köpek yaşı hesaplama tablosu şöyledir:

    Köpek Yaşı

    Küçük Irk

    Orta Irk

    Büyük Irk

    1151515
    2242424
    3282828
    4323232
    5363636
    6404245
    7444750
    8485155
    95256

    61

    10566066
    116065

    72

    12646977
    13687482
    14727888
    15768393
    168087120

     

    Evinizde yeni bir köpek dostunuz olsun, bir köpeğe yuva olmanın mutluluğunu tatmak istiyorsanız buradan sahiplendirilmeyi bekleyen birbirinden sevimli köpekleri listeleyebilirsiniz.

    Pet_Paw 1139 Patileme

    Yorumlar


    Sponsorsponsor