Köpekler Depremi Önceden Hisseder Mi?

Köpekler Depremi Önceden Hisseder Mi?

.

Köpeklerin depremi hissettiği üzerine düşünceler sonucunda köpekler depremi önceden hisseder mi sorusunun yanıtını bulmak için pek çok araştırma yapılmıştır. Zira insanların köpekler hakkında en fazla merak ettiği konulardan birisidir. Bu nedenle depremden önce ve deprem anında köpeklerin davranışları inceleme altına alınmıştır. Hisleri çok kuvvetli olan bu hayvanların depremden öne endişeli oldukları hep konuşulmuştur.

İçindekiler

    Köpekler Depremi Önceden Hisseder Mi?

    Köpekler zeka ve duyusal anlamda çok gelişmiş hayvanlardır. Köpeklerin duyuları insanlarınkine göre kat be kat gelişmiştir. Bu nedenle deprem gibi sismik bir olayı önceden hissedebilmeleri mümkündür. Köpekler depremi önceden hisseder çünkü duyuları yer kabuğundaki değişimleri anlayabilecek kadar gelişmiştir. 

    Depremden önce yer kabuğundan düşük frekanslı sesler ve titreşimler gelir. Ayrıca depremden önce yer yüzüne değişik gaz kokuları salınır. Havadaki iyonizasyon etkilenir ve elektromanyetik alan değişime uğrar. Köpekler de tüm bu doğal değişimleri gelişmiş duyuları aracılığıyla algılayabiliyorlar. Bu nedenle depremden kurtarılan köpeğe nasıl müdahale edilir diye incelemiştik.

    Her depremin etkileri ve önceden gösterdiği belirtiler aynı olmadığından köpekler her depremi algılayamayabilir. Yine de genetik deneyimleri, keskin kulak ve burunlarıyla pek çok depremi önceden fark edebilirler. Özellikle depremin ilk anlarındaki küçük çaplı kırılmaları insanlar fark etmezken köpekler fark edebiliyor.

    Köpekler Depremi Hissederse Ne Yapar?

    Köpekler depremi hisseder ve bunun sonucunda da bazı tepkiler gösterir. Deprem olacağını hisseden bir köpek huzursuz olmaya ve panik yapmaya başlayacaktır. Bu davranışın asli nedeni havadaki iyonizasyon değişimi ve elektromanyetik alanın etkileridir. Depremi hisseden bir köpeğin göstermiş olduğu bir diğer tepki ise kaçmaya çalışmaktır.

    Tehlikeli bir durum olduğunu hisseden köpek, yaşadığı korkunun etkisiyle kaçmak ister. Bu nedenle deprem önceki köpeklerin evin içerisinde koşup durdukları. Bulundukları odaya bir girip bir çıktıkları görülür. Fırsatını buldukları anda da dışarıya çıkarlar.

    Depremi hisseden köpek, yerde hissettiklerinden dolayı yeri kazabilir. Saldırgan bir köpek değilse bile saldırgan tavırlar göstermeye başlayabilir. Özellikle yabancılara karşı aşırı agresifleşebilir. Öte yandan sürekli olarak uluma, sızlanma, ağlama gibi tepkiler veren köpekler de vardır. Yani köpeklerin depremi hissettiğinde yapacağı şeyler tamamen bireyseldir.

    Köpekler Depremi Ne Zaman Hisseder?

    Köpeklerin depremi hissetmesi, insanların hissettiği S dalgasından önce gelen P dalgasına bağlıdır. P dalgası depremin ana kaynağından yayılır ve zemini dalganın tersi yönde sallayarak sıkıştırır. P dalgaları çok hızlı hareket ettiğinden insanlar tarafından algılanamaz. P dalgasının S dalgasından ortalama olarak 10 saniye önce geldiği düşünülmektedir.

    Köpekler, depremi insanlara göre 10-15 saniye daha önce hissedebilir. Hatta çok büyük depremlerde yer altında pek çok değişim olduğundan depremden günler önce köpeklerin hareketleri de değişir. Tarihte hayvan davranışlarındaki anormallikler incelenerek önlem alınmış depremler vardır. Depremden önce tek bir hayvanın tepkisiyle kesin sonuca varılacak olmasa da birçok hayvan aynı anda anormalleşmişse dikkat edilmelidir. Diğer hayvanlar için de depremi hissetme konusunu merak ediyor olabilirsiniz;

    Balıklar Depremi Hisseder Mi?

    Kuşlar Depremi Hisseder Mi?

    Kediler Depremi Hisseder Mi?

    Pet_Paw 1884 Patileme

    Yorumlar


    Sponsorsponsor