Köpekler Kaç Yıl Yaşar? Köpekler Ne Kadar Yaşar?

Köpekler Kaç Yıl Yaşar? Köpekler Ne Kadar Yaşar?

Köpeklerin ömrü köpek severler tarafından merak edilmektedir ve bu durum köpeklerle ilgili birçok planımızı etkilemektedir. Köpekler kaç yıl yaşar sorusu neredeyse her etkinlikte, eylemde karşımıza çıkar ve sonuçlarına göre köpek severler tarafından kullanılır. Köpeklerin yaşam süresi biz insanlar için oldukça önemlidir.

İçindekiler

    Köpekler Kaç Yıl Yaşar?

    Köpekler Ne Kadar Yaşar?

    Köpekler kaç yıl yaşar sorusuna yanıt vermek düşünüldüğü kadar basit değildir. Yaşam süresi neredeyse tüm canlılarda ortam ve yaşam şartlarına göre büyük değişiklik göstermektedir. Köpeklerin ömrü hakkında ince detaylara girmeden önce köpekler kaç yıl yaşar hakkındaki soru işaretini ortadan kaldıralım. Köpekler 9-13 yıl yaşarlar ve bu yaşam sürelerini çevresel faktörlere bağlı olarak geçirirler.

    Bu yaşama süresi köpeklerin hayatlarını sürdürdükleri ortama bağlı olarak değişim göstermektedir. Aynı zamanda köpek cinslerinin de köpekler ne kadar yaşar sorusuna doğrudan etkisi vardır. Köpeğinizin hangi ırktan olduğunu, nasıl beslendiğini, genetik problemlerini bilmeden yaklaşık bir ömür biçmek pek tutarlı olmayacaktır.

    Köpekler Ne Kadar Yaşar?

    Can dostlarımızın ne kadar yaşayacağının birçok farklı etmene bağlı olduğunu söylemiştik. Bu değişkenlerle oynayarak köpeklerin nasıl daha uzun yaşayabileceklerinden de bahsedeceğiz. Öncesinde köpekler ne kadar yaşar, köpekler kaç yıl yaşar gibi problemler hakkındaki soru işaretlerinizi tamamen ortadan kaldıralım.

    Sokaklarda gördüğümüz, evimizde beslediğimiz dostlarımız, belki de insanoğlunun en eksi dostu köpekler yukarıda da belirttiğimiz gibi yaklaşık olarak 11 yıllık bir hayat sürerler. Bu süre zarfının ne kadar stabil olduğu tamamen köpeğin sağlığı ile alakalıdır ve ne yazık ki her zaman güncel hamleler ile düzenlenemez. Kalıtımsal özellikler yaşam süresi için çok belirleyicidir.

    Köpeklerin Uzun Yaşaması İçin Neler Yapılabilir?

    Köpekler ne kadar yaşar sorusuna yanıt verdikten sonra köpeğinizin mümkün olduğu kadar uzun yaşayabilmesi için, köpeğinizle uzun süreler birlikte olabilmek için, sevdiğinizde kısa sürede ayrılmamak için yapılması mümkün olan bazı şeyler vardır. Köpeklerin uzun yaşaması için;

    • Sağlıklı beslenme,
    • Doğru kısırlaştırma,
    • Şehir hayatından uzaklaşma,
    • Sosyal beceri düzenlemesi,
    • İlgi,
    • Aşıların yapılması,
    • Düzenli veteriner hekim desteği,
    • Araştırma ve bilgi edinme değerlendirilmelidir.

    Listemizde gördüğünüz maddelerin hepsini olmasa bile en azından hayati önem taşıyan büyük bir bölümünün hayata geçirilmesi durumunda köpeğinizin ömrünün büyük bir yüzdesine katkı sağlamış olursunuz. Köpeklerin uzun ömürler yaşamasının temelinde sağlık, sevgi ve ilgi gelmektedir.

    Sokak Köpekleri Ne Kadar Yaşar?

    Köpekler sokakta yaşayabilir mi adlı içeriğimizde bahsettiğimiz gibi köpeklerin sokakta kendi başlarına hayatta kalmaları çok zararlı ve sağlıksızdır. Kedi, fare gibi diğer sokak canlılarının aksine köpekler avlanma becerilerini çok önceden terk etmiş ve şehir hayatında hayatta kalamayacak şekilde evrilmişlerdir.

    Bu süreç göz önüne alındığında sokakta yaşayan köpeklere belediler, insanlar, hayvan kuruluşları ne kadar yardım ederse etsinler sokak köpeklerinin ömürlerinin tamamını kullanmaları pek mümkün olmamaktadır. Sokak köpekleri ortalama olarak 7-8 yıl ile normal ömürlerinden 3-4 yıl kadar az yaşama imkanı bulabilirler.

    Köpeklerin Yaşam Süresini Etkileyen Hastalıklar

    Köpeklerin sağlık durumlarının ömürlerine olan etkisinden bahsettik fakat her zaman bakım ve ilgi köpeklerin sağlıklı olması için yeterli olmamaktadır. Köpekler kaç yıl yaşar, köpekler ne kadar yaşar sorularına yanıt verirken bahsi geçen köpeğin yakalanma ihtimali olan hastalıklardan da bahsetmek gerekir. İnsanlarla birlikte hayatını sürdüren köpeklerin yaşam süresini etkileyen hastalıkların başında;

    • Kuduz
    • Kanlı İshal
    • Lösemi gelmektedir.

    Can dostlarımız için gerçekten tehlikeli olan bu rahatsızlıklardan korunmak, erken teşhis edilmelerini sağlamak, doğru tedaviye erken başlamak köpeklerin ne kadar yaşayacakları konusunda belirleyici olacaktır. Bir şekilde kuduz hastalığına yakalanan bir köpeğin ne kadar ilgili biri tarafından beslendiğinin pek önemi kalmayacaktır, ne yazık ki.

    En Uzun Yaşayan Köpek Cinsleri

    Köpekler Ne Kadar Yaşar

    Köpekler kaç yıl yaşar konusunda inceleyeceğimiz en uzun ömürlü köpek cinsleri, köpeklerin yaşam süre ortalamasını arttıran köpek ırklarının büyük bir bölümünün Terrier cinsleri olduğunu Scientific Reports makalesinden aldığımız grafiğe bakarak görebilirsiniz. Resimde gördüğünüz gibi en kısa ömürlü köpek cinsi French Bulldog’tur. En uzun yaşayan köpek cinsleri;

    Köpek sahiplenme işlemleri yaparken yaşama süresini incelemek çok mantıklı olacaktır. Bazı kayıplara dayanmak çok zordur ve böylesine durumlara kendinizi hazırlamak amacıyla yaşam sürelerine bakarak tercih yapabilirsiniz. Köpekler ne kadar yaşar adlı yazımızın sonuna geldik. Sizlerle paylaştığımız ortalama bilgilerin yanında yaşamına ortak olduğunuz köpeğiniz hakkındaki anıları, bilgileri hem bizlerle hem de Petarkadaş üyeleriyle paylaşmak için tek yapmanız gereken aramıza katılmak. 

    Pet_Paw 5442 Patileme

    Yorumlar


    Sponsorsponsor