Köpekler Neden Nesneleri Gömer?

Köpekler Neden Nesneleri Gömer?

Canlıların kendilerine özgü davranış şekilleri bulunur. Kedilerde tırmanma daha öncelikliyken köpeklerde bu durum daha farklıdır. Köpeklerde gömme alışkanlığı yaygın olarak görülür. Köpekler neden nesneleri gömer konusu en çok merak edilen konular arasındadır. Köpekler gen ve soy olarak kurtların soyundan gelir. Bu nedenle gensel olarak bazı alışkanlıklar edinmişlerdir.

İçindekiler

    Köpekler Neden Nesneleri Gömer?

    Kurtlar ava çıktıktan sonra avladıkları hayvanın hepsini yiyemezler. Bu nedenle bozulmalarını ve başka hayvanlar tarafından yenmelerini engellemek için gömerler. Büyük ve iri köpeklerde daha yaygın görülür. Sebebi kurt genine yakın olmasıdır. Ayrıca saldırgan ve avcılık ile uğraşan avcı köpekleri bu özelliği daha fazla benimserler.

    • İçgüdü
    • Sıkıntı
    • Irksal Nedenler
    • Oyun

    İnsanların buzdolabı içerisine yaptığı hareketi kurtlar toprak altına gömerek yaparlar bu sayede daha sonra gelerek o besini yerler. Avcılık geleneği olarak yaygınlaşan bu özellik köpeklere de bulaşmıştır. Köpekler neden nesneleri gömer sorusuna atalarından gelen özellik diye yanıt vermek doğru olacaktır. İhtiyaç fazlası besinlerini saklama yetisinden dolayı köpekler bu alışkanlıklarını taşır. Genel olarak kemik gömmelerini yapmalarının sebebi de psikolojik olarak buradan gelir. Bunu önlemenin yolları vardır. Oluşan sıkılma ve oyun zamanları artınca bu durum indirgenebilir.

    İçgüdü

    Hayvanların içgüdüleri insanlar kadar gelişmiştir. Hatta koku ve ses konusunda birçok hayvan bizlerden daha iyi durumdadır. İçgüdü olarak köpekler hislerine göre hareket edebilir. Örneğin saldırgan bir insan gören köpek saldırgan hale gelir. Bunun nedeni içgüdü olgusudur. İçgüdü ve gen nedeniyle köpekler cisimleri gömerler. İnsanlar anne karnında cenin pozisyondaki alışkanlıklarını uygularlar. Köpeklerde kurt geninden geldiği için avcılık usulü gömme alışkanlığını kullanır. Bu sayede içgüdü ve alışkanlık ortaya çıkar. Köpekler genellikle ödül mamalarını, kemikleri ve sevdikleri oyuncakları gömerler.

    Sıkıntı

    Köpekler neden nesneleri gömer diye düşündüren sorunun yanıtları arasında can sıkıntısı gelir. Gen alışkanlığından ziyade insanlara benzerler. İnsanlar sıkılınca kalem şallar veya tespih sallar. Kopekler ise sıkılınca kendilerine oyun yaratmak için belli şeyleri gömerler. Örneğin kemik gömüp sonra o kemiği kazarak ararlar. Bunun sebebi sıkıntı durumundan kaynaklanır. Bu sayede köpek kendi açısından keyifli zaman geçirir.

    Irksal Nedenler

    Kopekler ırksal sebeplerden dolayı gömme olayına aşina halde doğarlar. Köpekler neden nesneleri gömer fazla merak edilen sorular arasında yerini alır. Sebebi ırksal faktörlerdir. Kurt geninden gelen ve avlanma saklama yöntemini barındıran bu durumdan ötürü gömme işlemi yaparlar. Gen etkisi ve tesiri ortaya çıkarak köpekler alışkanlık haline getirirler. Bu nedenle gömme işlemi yapmayan köpek nadir görülür.

    Sadece laboratuvar ortamında üretilen süs kopeklerinde bu özellik pek görülmez. Kurttan ziyade biyonik olan köpeklerde kalıtsal özellikler az geçer. Bu nedenle ırk gömme alışkanlığı konusunda etkilidir. Köpek genine ne kadar yakınlık bulunuyor ise gömme alışkanlığı o denli fazladır. Bu sebeple büyük ve avcı kopeklerde bu olay aşırı görülür

    Oyun

    Köpekler gensel alışkanlıklardan dolayı gömme işlemini yapsalar da başka sebeplerden de bunu yaparlar. Oyun oynamak isteyen köpekler oyuncağı veya nesneyi saklamak için gömerler. Köpekler zeka olarak insana neredeyse yakındır. Bu denli akıllı oldukları için bir cismi veya oyuncağı saklarken gerçekten uğraş verirler. Günümüzde köpekleri algı olarak basit görmek yanlış olur. Köpekler bizleri ve oyunları gayet iyi algılar.

    Örneğin, bebekler konusunda köpekler aşırı hassas davranır. Çocuklar köpeğe zarar verse dahi köpekler asla karşılık vermezler. Yemeklerini ve ödül mamalarını gömen köpek yaygındır. Hatta kemiklerini gömüp sonra tekrar kazarak bulurlar. Bu sayede eğlenmiş olurlar.

    Köpeklerin Gömme Alışkanlığı Nasıl Engellenir?

    Köpekler gömme alışkanlığını sık kullanırlar. Özellikle evcil hayvan sahipleri dışarı hava almaya çıkardığında bu durum görülür. Oyun oynamak isteyen köpekler bunu yaparlar. Bahçeli evde yaşayan ve toprak kazan köpeklerde bunu sıkça yaparlar. İlgi çekmek veya oyun oynamak isterler. Gensel faktörlerin haricinde keyif alırlar. Bununla birlikte kendi başlarına oyun oynamak için bu yola başvururlar. Bu sayede keyifli vakit geçirirler.

    Kopekler neden nesneleri gömerler probleminin yanıtı oyun oynamak, ırksal nedenler, sıkıntı ve stres atmak olacaktır. Bunu engellemek için köpekle vakit geçirmek gerekir. Oyun oynayan ve vakit geçiren köpek gömme alışkanlığını azaltır. Unutması tam anlamıyla mümkün olmasa da bu alışkanlığını azaltır. Bebekler ve çocuklar ilgisiz kaldığında bir yerleri kalemle çizerler. Bu davranış köpeklerin gömme olayı ile ilintilidir.

    Canı sıkılan köpek kendine eğlence yaratmaktadır. Bu nedenle fazla vakit geçirerek ve oyunlar oynayarak bu alışkanlık minimuma iner.  Tamamen engellemek pek mümkün değildir. Zaten uzmanlar tarafından o kadar baskı kurulması doğru bir hareket değildir. Bu nedenle minimuma düşürülerek gerisine karışmak doğru olmaz.

    Pet_Paw 505 Patileme

    Yorumlar


    Sponsorsponsor