Köpeğinizin kustuğunu, öksürdüğünü görmek ne kadar zor bir durum biliyoruz. Fakat köpekler neden öğürür sorusunu soran insanlar için süreç çok daha zorlu ilerlemektedir. Köpeklerin öğürmesi köpek sahiplerinin neler yaşandığını tam olarak anlamamasına neden olmaktadır. Köpeğiniz kusmak üzere mi, başka bir derdi mi var bilemeyebilirsiniz.

İçindekiler

    Köpekler Neden Öğürür?

    Köpeklerin öğürmesi çok sık görülen ancak pek sağlıklı olan bir durum değildir. Köpekler neden öğürür sorusuna doğru yanıtları bulmak ileride yaşayacağınız veya şuan yaşadığınız sorunları çözmenizi, en azından problemi anlayıp sakin kalmanızı kolaylaştıracaktır. Köpekler farklı nedenlerle de olsa genelde midesel sorunlarla öğürürler.

    • Fazla Beslenme Sonrası Öğürme
    • Kusma Sonrası Öğürme

    Fazla Beslenme Sonrası Öğürme

    Köpekler gereğinden fazla besin tükettiklerinde midelerini rahatsız hissederler. Biz insanlarda da çok yakın bir duygu olan mide sıvısının yükselmesini hisseden köpekler ihtiyaçlarından fazla beslendikleri için öğürmeye başlarlar. Köpeğinizin öğürme nedeni fazla beslenme ise köpeğinizin beslenme sürecini dengelemelisiniz.

    Kusma Sonrası Öğürme

    Köpeklerde bir diğer öğürme nedeni de kusma sonrası yaşanan mide problemidir. Köpeğiniz yakın zamanda kustuysa veya başka bir yöntemle midesini neredeyse tamamen boşalttıysa midede kalan son parçalar köpeğinizi rahatsız ediyor olabilir. Benzer durumlarda köpeklerin öğürdüğüne şahit olabilirsiniz.

    Köpeklerde Öksürme İle Öğürme Arasındaki Farklar Nedelerdir?

    Köpekleriyle sık ilgilenen köpek sahipleri köpeklerinin davranışlarını kolay kolay karıştırmazlar ancak köpeklerin öksürmeleri ile öğürmeleri oldukça benzer belirtiler göstermektedir. Köpeğinize doğru müdahale yapmanız için tam olarak ne yaşadığını anlamalısınız. Köpeklerin öksürmesi ile öğürmeleri arasındaki farklar;

    • Köpekler öksürürken boğuk ses çıkartırken, öğürürken boğazdan ses gelir.
    • Öksürük kuru olurken köpeklerde öğürme kuru bir davranış değildir.
    • Köpekler öksürürken tükürük saçabilirler, öğürürken veya kusarken değil.

    Köpeğinizin öğürdüğünü veya öksürdüğünü doğru anlamanın köpek sağlığı için ciddi önemi vardır. Yanlış atılacak adımlar sonucu köpeğin sorunu büyüyerek devam edebilir. Farklı anlayamadığınız durumlarda hiç zaman kaybetmeden veteriner hekim desteği almalısınız. Basit sorunlar gibi görülseler de köpeklerde öğürme ve öksürme hafife alınmamalıdır.

    Öğüren Köpeğe Ne Yapılır?

    Köpeklerin öğürmesini daha basit anlatmak gerekirse, mideden bir şeyler atmanın yollarından birisi olarak tanımlanabilir. Köpeklerin kusması benzeri bir mide boşaltma hareketi olan öğürme sırasında ilk olarak yapmanız gereken sakin olmak ve bildiklerinizi, elinizdeki verileri hatırlamaktır. Sakin kalmadığınız durumlarda ne kadar bilgi sahibi olduğunuzun bir önemi kalmaz.

    • Köpeğinizin neden öğürdüğünü anlamaya çalışın.
    • Kusmasına neden olacak öğürme nöbetleri için veteriner hekiminizden ilaç talep edin, gerekliyse verecektir.
    • Kusma ve öğürme köpeklerde ishal hastalığı gibi sıvı kaybına yol açar. Köpeğinizi zorlamadan sıvı takviyesi yapın.
    • Sonuç alamadığınız durumlarda, öğürmenin ciddiyeti ve sıklığı arttığında en kısa sürede veteriner hekime danışın.

    Köpeklerin öğürmesine karşı alınabilecek önemler sadece doğru ve sağlıklı beslenmedir. Öğürme yaşanmadan önce kolay kolay engellenebilecek bir sorun değildir. Köpeğinizin başına gelme ihtimali olan bu süreci atlatmanın en kolay yolu köpeğinize karşı ilgili, başına gelebileceklerine karşı bilgili olmaktır.

    Pet_Paw 3445 Patileme

    Yorumlar


    Sponsorsponsor