Köpeklerin sağlıklı bir hayata başlamaları için aşılara en doğru zamanda ulaşmaları gerekmektedir. Köpeklerde bronchine aşısı nedir sorusunun yanıtı diğer aşılar kadar bilinmemekte ve bazı köpek sahipleri tarafından atlanmaktadır. Köpeğinizin boğmaca adı verilen hastalığa yakalanmaması için bronchine aşısı olması gerekmekte ve düzenli olarak uygulanmalıdır.

İçindekiler

    Köpeklerde Bronchine Aşısı Nedir?

    Yavru köpeklerin sağlıklarının korunması için yapılan aşılar arasında olan ve kediler için uygulanmayan ender aşılardan birisidir, bronchine aşısı. Kennel Cough yani KC olarak kısaltılan hastalığa köpeklerimizin yakalanmasını yüzde yüz oranda engelleyen bu aşının köpeklere uygulanması gerekli ve zorunludur. Aşı karnesinde bronchine aşısı olmayan köpekler eksik aşılı köpekler olarak belirlenmektedir. Öyleyse daha yakından inceleyelim, köpeklerde bronchine aşısı nedir?

    Bronchine aşısı KC hastalığına yakalanma riskini %1’e kadar düşürebilmektedir. Köpeklerde bronchine hastalığı üst solunum yoluyla bulaşan ve kuru öksürük gibi kolay karıştırılabilen etkileri olan anlaşılması, önlenmesi çok güç bir hastalıktır. Köpeğinizin böylesine ciddi bir hastalıkla karşı karşıya kalmasını neredeyse tamamen engellemek için gerekli aşıların uygulanmasını sağlamalısınız.

    Halk arasında köpek boğmaca hastalığı olarak bilinen virüse karşı en etkili koruma bronchine aşısının uygulanmasıdır. Düzenli uygulama sonucu eğer köpek uygulamalar sırasında aşıyı karşılayacak kadar güçlüyse köpeğin boğmaca hastalığına yakalanma riski tamamen ortadan kaldırılır. Doğru sayıda uygulama, doğru zamanda uygulama ile köpeğinizi çok ciddi ve ölümcül bir hastalıktan kolayca koruyabilirsiniz.

    Köpeklerde Bronchine Aşısı Ne Zaman Yapılır?

    Köpeğinize sağlıklı olarak bronchine aşısı yaptırmak için köpeğin yeteri kadar güçlü olması gerektiğini söylemiştik. Ne yazık ki yavru köpeklerin tamamı aşıları kaldıracak kadar dayanıklı olamayabiliyorlar. Eğer sokaktan bulduğunuz, yeni sahiplendiğiniz yavru köpeğin aşıyı kaldıramayacağını öğrendiyseniz onu dikkatlice besleyip, güçlenmesini ve aşı olabilecek kadar olgunlaşmasını beklemelisiniz.

    Köpeklerde bronchine aşısı 10-15 haftalık dönemlerde yani 2.5 ile 3.5 ay arasında uygulanmaktadır. Daha sonrasında her yıl yapılması gerekecek bu aşı için eğer köpeğiniz yeteri kadar beslenememişse veya başka hastalıklar nedeniyle güçsüz düştüyse köpeğin 10-15 haftalık ortalama güce ulaşması beklenmelidir. Veteriner hekiminiz aşıyı uygulamadan önce köpeği kontrol edeceği için bu konuda endişelenmenize gerek yok diyebiliriz.

    Bronchine Aşısı Kaç Aylık Köpeklere Yapılmalıdır?

    Köpeklerin aşılanması sağlık koşullarının sağlanması için çok ama çok önemlidir. Fakat bir canlının sağlığı hakkında konuşurken farklı durumları, gereklilikleri de gözetmemiz gerekmektedir. Bronchine aşısının köpekler için faydalı olduğundan eminiz ancak köpek bu aşıyı ve aşının yan etkilerini kaldıracak kadar olgun, güçlü değilse köpek için aşının uygulanması oldukça risklidir.

    Köpeklerin bronchine aşısını sağlıklı şekilde olması ve atlatması için yeteri kadar dirence sahip olması gerekmektedir. Köpeğinizin boğmaca aşısını kaldırabilmesi için en az 10 haftalık olması gerekmektedir. Başka sağlık sorunları bulunmayan bir köpek 10 haftalık yani 2.5 aylık dönemden itibaren zorlanmadan bronchine aşısı olabilir ve sağlığına kolayca kavuşabilir.

    Bronchine Aşısı Kaç Doz Yapılır?

    Köpeklerin bronchine aşısı olması tek başına yeterli değildir. Aşının uygulanma sürecinin de en doğru şekilde yapılması gerekmektedir. Birçok köpek aşısında olduğu gibi bronchine aşısı iki doz olarak uygulanmaktadır. Dozlar arasında iki, üç hafta süre bırakılmalı bu sürenin de veteriner hekim tarafından belirlenmesi gerekmektedir.

    Bronchine aşısının iki doz olarak köpeklere uygulanacağını söylemiştik ancak sadece bu dozlar da hayat boyu köpeğin boğmaca hastalığından korunması için yeterli değildir. İkinci doz uygulandıktan sonra her sene köpeğinize tekrar bronchine aşısı yaptırmalısınız. Uzun süreler unutulan, tekrarlanmayan durumlarda köpeğiniz evden hiç çıkmasa bile çok büyük risk altında olacaktır.

    Aşının tekrar uygulama süreci ilk dozların nereye yapıldığı ile de alakalıdır. Doğrudan hekimlerin karar verebileceği bir süreç olduğu için bu konuda kesin bilgi vermek doğru olmayacaktır. Bildiklerimize göre deri altına uygulanan aşının ikinci dozu, yani üç hafta sonraki dozu kesinlikle tekrarlanmalıdır. Ancak nazal boşluğa uygulanan aşı için sonraki uygulama bir yıl sonra olacaktır. Hekiminizden bilgi almayı unutmamalısınız.

    Bronchine Aşısı Nerede Yapılır?

    Köpekler için uygun olan tüm aşılarda olduğu gibi boğmaca aşısı da doğrudan profesyonel veteriner hekimlerce uygulanmalıdır. Aşı sonrası yaşanabilecek sorunlar ve köpeğin aşıya hazır olup olmadığını anlamak ancak veteriner hekimlerce sağlanabilir. Konu hakkında daha detaylı bilgi sahibi olmak istiyorsanız ücretsiz köpek aşıları nerede yapılır adlı içeriğimizi okuyabilir, aşının nerede yapılabileceğini öğrenebilirsiniz.

    Köpeğime Bronchine Aşısı Yaptırmalı Mıyım?

    Köpeklerde bronchine hastalığı olarak bilinen bu ölümcül virüsün köpeğinize bulaşmaması için onu güvende tutmak, diğer köpeklerde uzakta tutmak, çok iyi beslemek yeterli değildir. Tam koruma için gerekli aşıların yani öncelikle bronchine aşısının doğru dozda ve düzenli olarak uygulanması gereklidir. Daha net konuşmak gerekirse evet, köpeğinize bronchine aşısı yaptırmalısınız.

    İnsanlar arasında son dönemde yaygınlaşan aşı karşıtlığı düşünceler ne yazık ki köpek sahipleri arasında da geçerliliğini korumaktadır. Bronchine hastalığının ne kadar ölümcül sonuçları olduğunu ve ne yaparsanız yapın köpeğinizi bu aşı olmadan boğmaca hastalıktan korumayacağınızı öğrendiğinizde aşıya muhtaç kalacağınızdan emin olabilirsiniz. Daha fazla süre kaybetmeden köpeğinize bronchine aşısı yaptırmalısınız. 

    Hangi Cins Köpeklere Bronchine Aşısı Yaptırılmalıdır?

    Köpeklerde bronchine hastalığı cinsler arasında fark gösteren bir hastalık değildir. Doğrudan üst solunum yollarını kullanarak köpeği kötü etkilediği için her köpek cinsi boğmaca hastalığına yakalanabilir. Eşit oranda risk taşıdıkları için tüm köpek cinsleri için bronchine aşısı nedir diye sorulmalı ve aşı uygulaması yapılmalıdır. Köpeklerde bronchine aşısı nedir adlı içeriğimizin sonuna geldik.

    Pet_Paw 2671 Patileme

    Yorumlar


    Sponsorsponsor