Köpeklerde Hipertansiyon Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri

Köpeklerde Hipertansiyon Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri

Köpeklerde çok sık görülmese de ciddi sorunlara neden olan yüksek tansiyon köpek severler tarafından merak ediliyor. Köpeklerde hipertansiyon belirtileri, teşhis yöntemleri gibi başlıklara değinerek köpeğinizin yüksek tansiyonla olan mücadelesinin farkında varmanızı sağlamaya çalışacağız. Hipertansiyon insanlarda olduğu gibi köpekler için de hayati bir sorundur.

İçindekiler

    Köpeklerde Hipertansiyon Nedir?

    Canlıların damarlarındaki kanın basıncı canlının sağlığını doğrudan etkiler. Kan basıncının yükselmesine tansiyonun çıkması, yükselmesi diyoruz. İnsanlar olarak, özellikle Anadolu topraklarındaki insanlar olarak hipertansiyona yani tansiyonun aşırı yükselmesine ciddi anlamda alışığız. Kalıtsal bir hastalık olan hipertansiyon sadece biz insanlarda görülmemektedir.

    Kan basıncının ani yükselmesi köpeklerimizde de karşımıza sıklıkla çıkmaktadır. Köpeklerde yüksek tansiyonun nedenleri ve köpeklerde yüksek tansiyon belirtileri gibi konulara değinerek köpeğinizi ölüme kadar götürebilecek bu rahatsızlığa karşı korumanızı kolaylaştırmak istiyoruz. Yüksek tansiyon üzerine durulması, düşünülmesi gereken en ciddi köpek sorunlarındandır.

    Köpeklerde Yüksek Tansiyonun Nedenleri

    Köpeklerde yüksek tansiyonun nedenlerini sıralamadan önce bu nedenleri iki farklı başlık altında incelediğimizi belirtmek gerekecektir. Köpekler %25 ihtimalle birincil nedenlerle hipertansiyon ile tanışmakta ve çözümü olmayan bu sorunla ölene kadar birlikte yaşamaktadır. Köpeklerde birincil hipertansiyon nedenleri;

    Geriye kalan %75 ihtimalin diğer başlık altında olmasına şaşırıyor olabilirsiniz ancak en önemli başlığımızın altında sadece bir madde olduğunu öğrendiğinizde daha çok şaşıracaksınız. Yaşlılık. Evet, köpeklerin %75’i yaşlılık yüzünden yüksek tansiyon ile tanışmaktadır. Köpekler altı yaşın üzerine çıktıklarında tansiyon sorunu yaşamaya başlarlar.

    Köpeklere Yüksek Tansiyon Teşhisi Nasıl Konulur?

    Köpeğinizin tansiyonu normal bir günde belki çok küçük nedenlerle çıkabilir. Her yüksek tansiyon ölçümü köpeğin hipertansiyon olduğunu göstermemektedir. Eğer köpeğiniz düzenli ölçümler sonucu yüksek tansiyonla karşınıza çıkıyorsa köpeğe hipertansiyon teşhisi konulmaktadır. Yani, teşhis konulması için profesyonel ölçümlere ve bazı belirtilere ihtiyaç vardır. Belirtilerin birçoğu böbrek hastalıkları gibi başka hastalıklarla karıştırılabilir.

    Köpeklerde Hipertansiyon Belirtileri Nelerdir?

    Patili dostunuza yüksek tansiyon teşhisi konmadan önce bazı belirtilerin beklenmesi gerektiğinden bahsetmiştik. Eğer ciddi ve ne yazık ki düzenli bir sorundan bahsediyorsak aşağıda göreceğiniz belirtileri çok geniş zaman aralıklarında köpeğinizin yaşantısında fark edebilirsiniz. Fakat hipertansiyon aniden kandaki basıncı arttıracağı için felç ve inme gibi çok anlık beliren belirtilere de neden olabilmektedir. Köpeklerde hipertansiyon belirtileri;

    Köpeklerin Tansiyonu Nasıl Ölçülür?

    İnsanlar için üretilen tansiyon ölçme aletleri köpekler için hatasız ölçüm yapmak amacıyla üretilmemiş olsalar bile kısmen kullanılabilirler. Köpeklerin tansiyonunu doğru ölçmek için kuyruklarının başlangıcını veya arka bacaklarının alt kısımlarını kullanmalısınız. Köpekler kuyruklarına takılan cihazdan rahatsız olacakları için arka bacaklar çok daha mantıklı olacaktır.

    Osilometrik tansiyon ölçüm cihazlarıyla yapılan ölçümler sırasında köpeğin korkabileceğini, stres yapabileceğini unutmamalısınız. Heyecanlanan köpeğin tansiyonu da doğal olarak olduğundan çok daha farklı yansıyacaktır. Köpeklerin tansiyonu ölçülürken köpeğin ruh hali de kesinlikle hesaba katılmalıdır ve bu işte deneyimli kişiler tarafından yapılması mümkündür.

    Köpeklerde Hipertansiyon Tedavisi

    Yine insanlarda olduğu gibi köpeklerde de yüksek tansiyonun doğrudan bir tedavisi yoktur. Köpeğin yüksek olan tansiyonunu tedavi etmek istiyorsak öncelikle köpeklerde hipertansiyon belirtilerini ortadan kaldırmak gerekecektir. Köpeklerde görülen yüksek tansiyona %75 oranda yaşlılıktan rastlandığını söylemiştik yani çok büyük ihtimalle ortadan kaldırabileceğiniz bir hastalık da olmayacaktır.

    Köpeğinizin beslenmesine, bakımına ve gözlenmesine dikkat etmeli, düzenli check uplarını aksatmamalısınız. Ancak bu şekilde köpeğin yaşlılık dönemini daha konforlu şekilde geçirmesini sağlayabilirsiniz. %25’lik hastalıklardan biri yüzünden hipertansiyon gözlemleniyorsa hastalık tedavi edildiği taktirde köpeğin tansiyonu eski haline gelecektir.

    Köpeklerin Tansiyonu Nasıl Düşürülür?

    Köpeklerde hipertansiyon belirtilerini düşünecek olursanız köpeğin tansiyonunu kendi başınıza düzeltme şansınız olmadığını kolaylıkla anlayabilirsiniz. Halk arasında dolanan tuzlu su gibi kullanımlar köpekler için önerilmez ve çok zararlı olabilir. Yüksek tansiyon hastası olan bir köpek için ancak veteriner hekim önerisine göre hamle yapabilirsiniz. Aksi durumlarda profesyonel yardım gelene kadar beklemeli, durumun en başında işlerin kötüye gitmesini engellemeye çalışmalısınız.

    Pet_Paw 1213 Patileme

    Yorumlar


    Sponsorsponsor