Köpeklerde İç Dış Parazit Aşısı Nedir?

Köpeklerde İç Dış Parazit Aşısı Nedir?

Köpek sahiplerinin hiç aksatmadan hayata geçirmesi gereken sorumlukları arasında iç ve dış parazit aşıları gelmektedir. Köpeklerde iç dış parazit aşısı hakkında en çok merak edilen sorulara yanıt vermeye çalışacağız. Köpek sahiplerinin en çok dikkat edilmesi gereken sağlık durumu olan parazitler hakkında bilgi sahibi olmak, köpeklerin sağlığını korumanın temel basamağıdır.

İçindekiler

    Köpeklerde İç Dış Parazit Aşısı Nedir?

    Yavru köpeklerin hayatlarına daha sağlıklı devam etmesi, ölümcül hastalıklardan düzenli olarak uzak durabilmeleri için aşılara ulaşmaları gerekmektedir. Yeni bir köpek sahiplendiğinizde veya yavru bir köpekle yaşamaya başladığınızda ilk olarak düşünmeniz gereken konu köpeğin aşılarının ne zaman ve nasıl yapılacağıdır. Köpek aşıları hakkında konuşurken akla ilk gelecek aşı da iç ve dış parazit aşılarıdır.

    Tüm canlıların üzerlerinde veya içerisinde canlıdan faydalanarak, canlıya tutunarak yaşayan farklı canlılar, parazitler vardır. Derinin üzerinde ve tüylerde beslenen, yaşayan canlılara dış parazitler, derinin içerisinde, organlarda yaşayan canlılara ise iç parazitler denmektedir. Köpeklerde iç dış parazit aşısı nedir sorusunun yanıtı da bu parazitlerle alakalıdır.

    Köpeklerde iç dış parazit aşısı yavru köpeğin derisinde veya iç organlarında parazitlerin oluşmasını, oluşan parazitlerin yaşamasını engellemektedir. Parazitler uzun süreler hayatta kaldıklarında canlının hayatını müthiş şekilde zorlaştırabilirler. Sadece tutundukları köpeğe değil, köpekten bulaşmak suretiyle çevre canlılara da bulaşabilirler. Bronchine aşısından sonra en çok merak edilen aşı iç dış parazit aşısıdır.

    Köpeklerde İç Dış Parazit Aşısı Ne Zaman Yapılır?

    Köpeklerin aşılardan faydalanması, hastalıklara karşı dirençli hale gelebilmesi için öncelikle yapılacak aşının yan etkilerine ve vücuda enjekte edilecek pasif virüslere karşı dayanıklı olması gerekmektedir. Dayanıklı olmaktan kasıt iyi beslenmek ve gerekli yaşa, olgunluğa ulaşmaktır. Köpekler için kullanılan aşıların içerisinde engellenecek hastalığın pasif virüsleri bulunur, bu nedenle köpek yeteri kadar olgun olmalıdır. Her köpek cinsine iç ve dış parazit aşırı yapılmaktadır.

    Köpeklerde iç dış parazit aşısı ne zaman yapılır diye merak ediyorsanız öncelikle yavru köpeğin gelişimini yakından takip etmelisiniz. Köpekler 7 haftalıkken yani 45-60 günlük olgunluğa eriştikten sonra iç ve dış parazit aşısı olabilirler. Köpek sahipleri veteriner hekimlerle görüştüklerinde bahsi geçen köpeğin parazit aşısı olmaya yetecek kadar güçlü olup olmadığını anlayabilirler. Köpek henüz yeteri kadar olgun değilse iyi beslenme ve vitamin desteği ile 1-2 hafta içinde hazır hale gelebilir.

    Köpeklerde İç Dış Parazit Aşısı Kaç Ayda Bir Yapılır?

    Ne yazık ki tek bir uygulama ile köpeklerin iç ve dış parazitlerden tamamen kurtulmalarını sağlamak mümkün değildir. Eğer köpeğinizin tam anlamıyla parazitlere karşı dayanıklı, dirençli olmasını istiyorsanız bilim insanlarınca belirlenmiş, aşının geçerlilik süresiyle orantılı şekilde aşıların tekrarını sağlamalısınız. Köpeklerde iç dış parazit aşısı kaç ayda bir yapılır, inceleyelim.

    Köpeğinizin parazitlere karşı hazırlıklı olması için iki ayda bir iç dış parazit aşısı olmasını sağlamalısınız. Düzenli olarak uygulanmayan aşılar köpeğin çok kısa sürede parazitlerle savaşmasına hatta bu parazitleri çevredeki canlılara bulaştırmasına neden olabilir. Köpeğinizin iç ve dış parazitlere karşı tam anlamıyla korunmasını istiyorsanız iki ayda bir aşının tekrarlanmasını sağlamalısınız.

    Köpeğime İç ve Dış Parazit Aşısı Yaptırmalı Mıyım?

    Yakın zaman içerisinde insanlar arasında aşı karşıtlığı gibi farklı görüşler, bilimden uzak düşünceler yaygınlaşmaya başladı. Bu insanlar aşılara ne gözle bakarlarsa baksınlar hayvan sevgileri ile köpek besliyor olabilirler. Eğer köpeğinize aşı yaptırmak konusunda isteksizseniz, aşılara inanmıyorsanız veya sadece naifçe köpeğime iç ve dış parazit aşısı yaptırmalı mıyım diye düşünüyorsanız yanıtlayalım.

    İç ve dış parazit aşılarına ulaşamayan köpekler ciddi sorunlar yaşayabilirler. Hayati öneme sahip olan parazit kaynaklı hastalıklardan uzak durmak, çevrenizi ve köpeğinizi korumak için iç ve dış parazit aşısı yaptırmalısınız. Aşı yaptırmak istemeyen hayvan sahipleri için düzenli hap kullanımı gibi bir seçenek de vardır ancak bilimsel çalışmalar hapların aşı kadar başarılı, etkili olmadığını gözler önüne sermektedir. Petarkadaş ailesi olarak aşı yaptırmanızı kesinlikle öneriyoruz.

    Köpeklerde İç Dış Parazit Aşısı Gecikirse Ne Olur?

    Gerek aşının yapılacağı köpeğin henüz yeteri kadar güçlü olmaması, gereken köpek sahiplerinin vakti veya sağlığı yetmemesi gerekse unutulma gibi anlık sorunlar nedeniyle köpeklere yapılması gereken iç dış parazit aşıları gecikebiliyor. Peki, köpeklerin iç dış parazit aşısı gecikirse ne olur? İki ayda bir yapılması gereken aşı yapılmadığında köpekler neler yaşar, inceleyelim.

    İç ve dış parazit aşılarının neden uygulandığını sizlerle paylaşmıştık. Köpeklerin derilerinin üzerinde ve iç organlarında parazit oluşması hem köpeğin sağlığını olumsuz etkilemektedir hem de diğer canlılara bulaşmaktadır. Aşılar gecikmesi durumunda aşının geçerliliği biter ve parazitler çok çok kısa bir süre içerisinde oluşmaya, köpek üzerinde çoğalmaya başlarlar. Mümkün olduğu kadar köpeklerin parazit aşıları gecikmemelidir.

    Köpeklerin İç ve Dış Parazit Aşısı Yapılmazsa Ne Olur?

    Aşıların gecikmesi kadar hiç yapılmaması da söz konusudur. Köpeklerin iç ve dış parazit aşısı yapılmazsa ne olur diye merak ediyorsanız köpeğinize aşı yaptırmak konusunda isteksiz olabilirsiniz. Köpeğinize iç dış parazit aşısı yaptırmadığınız durumlarda köpeğin derisinde ve derinin içerisinde parazitler çoğalmaya başlar, köpek çok kısa süre içerisinde parazitler tarafından kullanılmaya başlar.

    Aşı olmayan köpekler dışarıdaki tehlikelere oldukça açık olduğu gibi içerideki yani kendi ürettikleri tehlikelere karşı da risk altında kalırlar. Köpeğinizin sağlığını biraz olsun düşünüyorsanız en kısa süre içerisinde iç ve dış parazit aşılarının tamamlanmasını ve düzenli olarak uygulanmasını sağlamalısınız. Hem sorumluluğunuz hem de gereken aşı uygulamasının yapılması gerektiğini gösterir.

    İç Dış Parazit Aşısı Ne Kadar?

    İç ve dış parazit aşısının fiyatı büyük oranda değişiklik göstermektedir. Ancak veteriner kliniklerinden gelen ortalama fiyatları düşünecek olursak uygulamanın her tanesi ortalama 200 TL civarında olacak şekilde uygulanmaktadır. Fiyat sadece bir aşının temsilidir. Yani hem iç parazit aşısı hem de dış parazit aşırı için ayrı ayrı ödeme gerekmektedir. Ücretsiz köpek aşıları nerede yapılır adlı içeriğimizi incelemek isteyebilirsiniz.

    Pet_Paw 1008 Patileme

    Yorumlar


    Sponsorsponsor