Köpeklerde Kene Nasıl Çıkarılır?

Köpeklerde Kene Nasıl Çıkarılır?

Sıcak havaların kabusu olarak kabul edilen keneler hayvanlarımızın korkulu rüyasıdır. Özellikle havaların ısınması ile gündeme çok sık gelen problemlerin başında keneler gelmektedir. Keneler kan emerek yaşamlarını sürdüren parazit varlıklardır ve bahar yaz mevsimine denk gelen havalarda görülmektedir. Dünya üzerinde pek çok sayıda ve türde kene bulunmaktadır. Yapılan araştırmalar sonucu kesin sayıları bilinmese de 1000’e yakın insanlarda ve hayvanlarda görülen çeşitleri ile karşılaşmak mümkündür.

İçindekiler

    Köpeklerde Kene Nasıl Fark Edilir?

    Keneler yumuşak ve sert keneler olmak üzere iki farklı çeşitte incelenmektedir. Köpeklerin derisine yerleşerek yaşamlarını sürdüren keneler ise genellikle kırmızımsı, kahverengi ve siyah renklerde olup köpek kenesi olarak bilinmektedir. En sık rastlanan tür ise köpek kenesi olarak geçmektedir.

    Havalar ısındığında ortaya çıkan keneler genellikle sıcak yaşam alanlarını tercih eder. Genellikle ağaçlı, bol yeşil ve otların olduğu ortamlarda sıkça görülmektedir. Eğer köpeğimiz bu tarz bölgelere uğradı ise oldukça büyük bir tehdit oluşturmaktadır.

    Sevimli dostlarımızın uzun tüyleri arasında nüfus ederek köpeğimize yapışır ve kanlarını emerek hayatlarını sürdürürler.  Isırma özelliğine sahip keneler ise köpeklerimize bulaştıktan sonra farklı rahatsızlıklar yaratarak hastalık taşımaktadır.

    Eğer köpeğinizde fark ettiğiniz bir kene varsa herhangi bir şekilde zaman kaybetmeden keneyi köpeğimizin vücudundan çıkarmak gereklidir. Ancak bu süreçte dikkat etmemiz gereken bir durum ise kenenin zehirli olmamasıdır. Zehirli bir kene var olma ihtimaline karşı mutlaka veteriner hekimden destek almak gerekir.

    Köpeklerde Kene Nasıl Çıkarılır?

    Köpeğinizin vücudunda siyah ve kahverengi renklere benzer küçük nokta şeklinde böcekler olarak bizlere görülmektedir. Köpeğimizin bölgesel rahatsızlıklarından fark etme ihtimalimiz oldukça yüksektir. Pek çok kene çıkarma yöntemi bulunmaktadır. Sizler için köpeklerden kene çıkarma yöntemlerini sıralayacağız.

    • Vazelin
    • Cımbız
    • Kene Şampuanı

    Vazelin ile Kene Çıkarma

    Köpeğimizin vücudunda kene gördükten ve emin olduktan sonra o bölgeye vazelin ve içeriği aynı maddeler olan kremler sürüldüğü taktirde mevcut bölgede kenenin nefes alması engellenerek vücuttan ayrılmasını sağlayacaktır. Burada dikkat edilmesi gereken ise vazelin sürülen bölgeye köpeğimizin temas etmesini engellemek olacaktır. Temas ettiği taktirde o bölgeyi yalayacağı için oldukça tehlikeli bir durum oluşabilmektedir.

    Cımbız ile Kene Çıkarma

    Cımbız ile kene çıkarma yöntemine başvurmadan önce mutlaka uzman bir veteriner hekimden destek alınması gerekir. Cımbız ile kene çıkarmadan önce muhakkak cımbızın dezenfekte edilmiş olması, çıkaran kişinin elinde steril eldiven bulunması gerekir. Mikrop kapmasına çok müsait bir durum olabileceği için bu süreçte hijyenik olmak oldukça önemlidir.

    Keneyi çıkarırken kesinlikle parçalamamalı ve direkt çıkarmak oldukça önemlidir. Cımbız ile kene çıkarma yöntemi genellikle kenenin kafasını köpeğimizin vücudunda çıkarması durumunda uygulanır. Aksi halde köpeğimizin derisini zedeleyebilir ve canını yakabilirsiniz.

    Kene Şampuanı ile Kene Çıkarma

    Hemen hemen tüm köpekler için bu yöntem kullanılabilir ve en sağlıklı kene çıkarma yöntemi olarak kabul edilmektedir. Kene şampuanı ve kene spreyinin içerisinde yer alan etkin maddeler köpeğimizin vücuduna yapıştıkları yerden ayrılmalarını sağlar. Ancak kene spreylerinin yavru köpekler için kullanılması tavsiye edilmemektedir. Profesyonel destek almak kene çıkarma sürecinde oldukça önemlidir. 

    Pet_Paw 1533 Patileme

    Yorumlar


    Sponsorsponsor