Köpeklerde Kuduz Belirtileri Nelerdir?

Köpeklerde Kuduz Belirtileri Nelerdir?

.

Kuduz Hastalığı bizlerde dahil olmak üzere köpeklerde rastlanan oldukça tehlikeli bir viral enfeskiyon hastalığıdır. Köpeklerde kuduz belirtileri baş göstemeye başladığında acilen tedavi edilmesi gerekir ve eğer ki gerekli önlemler alınmaz ise ölümcül sonuçlar yaşayabilir. 

İçindekiler

    Kuduz Nedir?

    Kuduz genelikle dünya çapında hemen hemen her yıl ortalama 50-60 bine yakın insan ve pek çok hayvanın ölümüne sebep olan, beyin yapısını etkileyen bir hastalıktır. Kuduz hastalığının belirtileri ortaya çıktığında öncesinde enfekte olmuş hayvan tarafından ısırılma, temas ve ya salyası ile bulaşmıştır. Eğer açık bir yara söz konusu ise kuduzun bulaşma ihtimali yüksektir.

    Köpeklere Kuduz Nasıl Bulaşır?

    İfade ettiğimiz üzere eğer ki farklı bir enfekte hayvan ile temas kuran köpeğimize artık kuduz bulaşmış olur ve kan dolaşım sistemine artık mikrop karışmış olur. İlk başta kuduz visürü ısırılan köpeğimizin sinirlerine nüfus eder, orda artarak vücuduna hızlı bir şekilde yayılır. Eğer ki ısırılmadı ise ve açık yara veya salyası ile de bulaş mümkündür ve risk oluşturmaktadır. Genel kabul olarak köpeklerden birbirine bulaşan bir hastalık olarak bilinse de pek çok farklı hayvandan da geçtiği gözlemlenmiştir. Kuduzun bir virüs olduğu ve virüsün var olabilmesi için herhangi bir memeli canlıya ihtiyacı olduğu unutulmamalıdır. 

    Köpeklerde Kuduz Belirtileri Nelerdir?

    Kuduz hastalığına yakalanan köpeğimizde ortalama 1 hafta-10 gün bir süreçte aşağıda paylaşacağımız belirtilere rastlanmaktadır. Köpeklerde kuduz belirtileri şu şekildedir;

    • Köpeğimizin davranışlarında bazı değişiklikler meydana gelir. Özelikle harektkerinde asabiyet, gerginlik, saldırganlık ve korkaklık görülmektedir. 
    • En çok rastladığımız belirgin özellik ise ağız kısmında bir nevi köpürme meydana gelmektedir. 
    • Gerek sahibine karşı gerekse kendi cinsi hayvanlara karşı bir ısırma ve yaralama dürtüsü ortaya çıkar. 
    • Köpeğimizin vücudunda kuduza bağlı olarak omurga rahatzılığı, felç, gıdayı almada güçlük yaşama ve salyasını kontrol edememe görülmektedir.
    • Isırılan bölgede cilt yapı bozukluğuna rastlanır.
    • Köpeğimizin suya karşı hassasiyeti görülür ve sudan korkma başlar. 
    • Ansiyete krizleri, kaygılanma ve anormal davranışlar gözlemlenmektedir.

    Köpeğimizde kuduza bağlı gösterilen bu belirtiler söz konusu ise uzman bir veteriner hekime başvurmalıyız.  Eğer ki sokakta başıboş hayvanda bu belirtiler görülüyor ise yaşadığımız ilde yer alan Tarım ve Orman Müdürlüğüne bilgi vermemiz gerekmektedir. 

    Köpeklerde Kuduz Nasıl Tedavi Edilir?

    Köpeğimizde kuduz bulaştığında gözlem süresinin ortalama 10 gün olduğunu belirtmiştik. Ancak bu süre oldukça uzun bir zaman aralığına da yayılabilir ve neredeyse bir seneye varan bi durum söz konusu olabilir. Köpeğimizin kaptığı virüsün cinsi, virüs miktarı, ısırılma şiddeti gibi pek çok değişkene bağlı ilerlemektedir. Eğer ki ısırılan bölge köpeğimizin sinir dokusuna ve beynine çok yakın ise belirtileri daha erken görülmekte ve tedavisi de bir o kadar zor ilerlemektedir.

    Köpeğimize kuduz bulaşmadan önce kuduz aşısı ile bu durumun önüne geçilebilir, kuduz bulaştıktan sonra tedavi ne yazık ki mümkün değildir. 

    Pet_Paw 1437 Patileme

    Yorumlar


    Sponsorsponsor