Köpeklerde Kulak Yarası Nedenleri

Köpeklerde Kulak Yarası Nedenleri

Köpekler gibi aktif canlıların vücutlarının neredeyse her yerinde çarpmaya, darbeye bağlı hasar görülebilir. Köpeklerde kulak yarası hakkında konuşurken darbelere dikkat etmek kadar bazı hastalıkların belirtisi olup olamayacağı konusuna da değineceğiz. Köpeklerin kulaklarındaki yaralar hafife alınmaması gereken yaralar arasındadır.

İçindekiler

    Köpeklerde Kulak Yarası Nedenleri

    Köpeğinizle vakit geçirirken kulağında yaralar olduğunu fark ediyorsanız öncelikle aşırı tepki vermekten ve köpeği strese sokmaktan kaçınmalısınız. Sakin kalmak köpeklerde kulak yarası nedenlerini ve belirtilerini anlamanın, doğru noktaya önem göstermenin ilk ve en sağlam adımıdır.

    Bir köpeğin neredeyse her uzuvlunda yara, bere görebilirsiniz. Her yara çeşidinin farklı bir anlamı ve nedeni olduğunu söyleyebiliriz. Aşırı yaraları gözlemlediğinizde derhal veteriner hekimlere değinmelisiniz. Norma bir yaradan bahsediyorsak köpeklerde kulak yarası nedenlerini inceleyelim.

    • Mantar
    • Parazit
    • Travmalar
    • Uyuz

    Mantar

    Gerekli aşıların yapılmaması veya aşı olmasına rağmen hastalık ile mücadele eden başka bir canlıyla, mantar taşıyan cansız bir madde ile temas hali köpeğinizin vücudunun her bölgesinde yaraya neden olabilir. Bu bölgelerin başında da kulaklar gelir. Köpeğinizin kulaklarında yara olmasının nedeni köpeklerde mantar problemi olabilir ve kısa sürede sorun çözülmeli, mantardan köpek kurtarılmalıdır.

    Parazit

    Bir önceki başlıkta bahsettiğimiz mantar kaynaklı yaralanmaların tıpa tıp benzeri olan parazit kaynaklı yaralanmalar da öncesinde önlem alınması gereken bir problemin ürünüdür. Yaralanma sonrası ne yaptığınızdan çok, öncesindeki yaptıklarınız değerlidir. Köpeklerde iç ve dış parazit uygulamasını yerinde uygulayarak kulak yaralanmalarından kurtulabilirsiniz.

    Uyuz

    Köpeğinizin normalden daha öfkeli ve agrasif olduğunu görüyorsanız bir uyuz probleminden söz etmemiz mümkündür. Köpekler kulak uyuzu olduklarında sadece çevrelerine karşı kaba olmakla kalmazlar, kendi vücutlarına karşı da oldukça sert davranırlar. Kendi kulaklarını kaşırken ciddi hasarlar verebilir ve yaralara neden olabilirler. Uyuz da yine aşı ve bakım ile önlenebilir bir nedendir.

    Travmalar

    Köpeğinizin kulağında gördüğünüz yaraların ne kadar ciddi sorunlardan meydana gelebileceğinden bahsettik. Bu süreçteki her nedenin ölümcül olacak kadar ciddi görünmesinin ne kadar can sıkıcı olduğunun farkındayız. Ancak her neden bu kadar karanlık değildir. Listemizdeki en olası ve masum neden travmalardır. Köpekler çarpma ve sürtme gibi nedenlerle kulaklarında yaralarla karşılaşabilirler.

    Köpeklerde Kulak Yarası Belirtileri

    Köpeğinizin kulağındaki yarayı gözlemlemek aslında oldukça kolaydır. Bu süreçte başka bir belirtiye ihtiyacınız olacağını sanmıyoruz ancak farklı belirtileri de bilmek istiyorsanız yardımcı olmaya çalışacağız. Kulaktaki yaralanmaları anlamak istiyorsanız, köpeklerde burun yarası belirtileri;

    • Kulakta renk değişimi,
    • Kulağa temas edildiğinde tepki,
    • Kulak temizliğini aksatma en basit örnekler olarak verilebilir.

    Köpeklerde Kulak Yarasına Nasıl Müdahale Edilir?

    Bir köpeğin çok basit kazalar veya ciddi hastalıklar nedeniyle kulak yaralarıyla karşınıza çıkabileceğini anlatmaya çalıştık. Artık köpeklerin bulağında neden yara olur konusundaki her yanıtı biliyorsunuz. Peki, köpeklerde bulak yarasına nasıl müdahale edilir? Sorunu fark etmek, çözmenin yarısından da fazlasıdır diye düşünüyoruz.

    Köpeğinizin kulağındaki yara travma yüzünden oluştuysa basit krem müdahaleleri ile sorun kolayca çözülebilir ancak diğer durumlar sizin elinizde çözümleri olan nedenler arasında değildir. Köpeklerde kulak yarasına nasıl müdahale edilir diye soruyorsanız ilk yapmanız gereken en yakın veteriner kliniğine gitmektir. İşi uzmanlarına bırakmak özellikle sağlık konusunda zorunluluktur.

    Pet_Paw 2556 Patileme

    Yorumlar


    Sponsorsponsor