Kopeklerde Lyme Veya Borreliosis Hastalığı

Kopeklerde Lyme Veya Borreliosis Hastalığı

Köpeklerde lyme veya borreliosis hastalığı dünyadaki en yaygın keneyle bulaşan hastalıklardan biri olduğu bilinmektedir. borreliosis kenelerle nakledilen borrelia burgdorfi isimli spiroketin neden olduğu bir hastalıktır. kuzey amerika, avusturalya ve avrupada görülen bu hastalığa türkiye’de rastlandığı hakkında bir bilgi yoktur.

İçindekiler

    b. burgdorfi, borrelia familyasını büyüme özelliklerini gösteren ve çok sayıda flgella ihtiva eden bir spirokettir. b. burgdorfi kenelerle hayvanlara ve insanlara nakledilir. hastalığın başlıca vektörü ixodes dammini (geyik kenesi) isimli kenedir. l. pacificus, i. scapularis, i. ricinus iyme hastalığını nakleden diğer önemli kenelerdir. hastalık direkt olarak bulaşmaz. köpek üzerindeki kenelerin diğer köpeklere gelip deri üzerinde beslenmeleri ile indirekt olarak bulaşır.

    köpeklerde lyme hastalığının klinik belirtileri
    ani bir topallık ile başlar. bir veya birkaç eklemde artiritis tablosu görülür. eklemler şiş ve ağrılıdır. palpasyonda ısı artışı hissedilir. topaliıklar bir kaç günde kaybolur. fakat bazı olaylarda tekrar nükseder. genellikle karpal eklemler yangılanmakla beraber falankslar arası, omuz, dirsek, tarsal ve diz eklemleri de yangılaşır. bazı olaylarda beden ısısında da bir artış görülebilir (39.5 °c) radyolojik muayenelerde bazı olaylarda eklemler normal gözükür. eklem sıvısından yapılan frotilerde çok sayıda değişik şekilli çekirdekli iökositlere rastlanır.

    lyme hastalığı ile ilişkili diğer semptomlar maddeler halinde;

    kemerli sırt ile sert yürüyüş
    dokunmaya duyarlı
    nefes almada güçlük
    eklem iltihabına ateş, iştahsızlık ve depresyon eşlik edebilir.
    enfekte olan kene ısırığının bulunduğu yere yakın yüzeysel lenf düğümleri şişmiş olabilir
    kalp anormallikleri rapor edilir, ancak nadirdir; tam kalp bloğu içerirler
    sinir sistemi komplikasyonları (nadir)

    devamı yorumda 👇🏻

    Pet_Paw 298 Patileme

    Yorumlar


    Sponsorsponsor