Köpeklere Çiğ Et Verilir Mi?

Köpeklere Çiğ Et Verilir Mi?

.

Köpek beslerken alternatif seçenekler sunmak isteyen köpek ebeveynleri köpeği çiğ etle beslemek isteyebilir. Köpeklere çiğ et verilir mi, çiğ et köpeğe zarar verir mi gibi tartışmalardan dolayı köpekler çiğ et arasındaki yaklaşımın nasıl olması gerektiğinden emin olunamayabilir. Köpeğin ihtiyaçlarını karşılayabilecek şekilde dengeli ve sağlıklı beslenebilmesi için bilinçli bir beslenme planı yapılmalıdır. Neyin köpeğe iyi gelip gelmediğini bilmeden yedirilirse köpek pek çok sağlık sorunu yaşar. Çünkü köpeklerin hastalıklarının en önemli nedenlerinden birisi yanlış beslenmedir.

İçindekiler

     

    Köpeklere Çiğ Et Verilir Mi?

    Köpeklere çiğ et verilir mi yoksa verilmez mi çok ciddi tartışmalara neden olur. Her iki fikride savunan birçok kişi vardır. Aslında bu konuda her iki görüşü de inceledikten sonra bir kanıya varmak daha iyi olur. Öncelikle köpeklere çiğ et vermenin doğru olmadığını savunan bir kesim vardır. Çiğ etin köpeğe zararlı olacağını düşünmelerinin nedeni etteki bakteri ve parazitlerdir. Bunlardan dolayı köpeğin hastalık kapacağı ve ölümcül hastalıklara mücadele edeceği düşünülür. Bu fikir yanlış değildir. Çünkü canine neosporosis gibi hastalıkların temelinde çiğ etten gelen bakteriler yer alır.

    Diğer görüş ise çiğ etin köpekler için zararlı olmadığını ve verilmesi gerektiğini ifade eder. Bu görüşün en büyük tutanağı ise köpeklerin vahşi doğada avcı hayvanlar olmalarıdır. Avcı olan bu hayvanların aslında çiğ etle beslendiğini, bundan dolayı çiğ etle beslenmelerinde herhangi bir mazur olmadığını öne sürerler. Bu görüş kısmen doğrudur. Güncel araştırmalar köpeklerin beslenme alışkanlıklarında ve sindirim sisteminde değişimler olduğunu kaydetmiştir. Günümüzde bir köpek çiğ eti sindirebilecek yapıya sahiptir ancak sürekli olarak çiğ etle beslenmek her köpek ırkının sindirim sistemine uygun değildir. Ayrıca köpekler artık insana bağımlı bir yaşam sürdürdüğünden yalnızca çiğ ette yer alan protein ve vitaminler köpeklerin beslenme ihtiyaçlarını karşılayamaz.

    Köpeklere çiğ et verilip verilmeyeceği konusunda köpeğin cinsi oldukça önemlidir. Eğer böyle bir konuda ikilimde kaldıysanız bir veterinere danışmanızda fayda olacaktır. Veteriner hekim sizin köpeğinizin çiğ etle nasıl ve ne kadar beslenmesi gerektiğini anlatır.

     

    Çiğ Et Köpeğe Zarar Verir Mi?

    Çiğ et belli şartlar altında köpekler için zararlı olabilir. Çiğ ette bakteri veya parazit varsa bunlar direk olarak köpeğin sindirim sistemine ulaşır. Sindirim sisteminde de çeşitli hastalıkların başlangıcını yaparlar. Parazitler yalnızca sindirim sistemine zarar vermekle kalmayıp kalp, akciğer, karaciğer, beyin gibi hayati organlarda kist oluşumuna neden olabilirler. Bu nedenle köpeğe çiğ et vermeden önce iki kez düşünmek gerekir.

    Çiğ etle birlikte köpeklere en fazla verilen bir diğer besin ise çiğ kemiktir. Köpekler çiğ kemikleri kolaylıkla hatta zevkle öğütürler. Ancak kemik parçaları çok sert ve sivri olduğundan yuttuklarında iç organlarına zarar verebilir. Bundan dolayı sindirim sisteminde iltihap, tıkanma, kanama olan evcil hayvanlar olmuştur.

    Pet_Paw 9122 Patileme

    Yorumlar


    Sponsorsponsor