Köpeklerle zaman geçiren insanlar onları çok yakından tanırlar. Öyle çok bilgi ve tecrübe sahibi olurlar ki, köpeklere uzak insanlardan farklı şeyleri merak etmeye başlarlar. Örnek vermek gerekirse köpeklerin burnu neden siyahtır sorusu genelde köpeğinin çenesini bolca okşayan, köpeğiyle sık zaman geçiren insanların aklına gelmektedir. Petarkadaş ailesinin büyük bir kısmı da bu çoğunluğa dahil olduğuna göre yanıtlamadan geçmeyelim.

İçindekiler

    Köpeklerin Burnu Neden Siyahtır?

    Bazı inanışlara göre köpeklerin burunlarının siyah olmasının nedeni doğrudan biz insanlardır. Fakat sürecin bu kadar basit olduğunu kabul etmek hayvan hakkında araştırma yapan insanlar için kolay olmayacaktır. Köpeklerin burnu neden siyahtır sorusuna bilimsel yanıt arayan köpek severler, sadece insanların müdahaleleri ve tercihleriyle yönlendirilmiş burunları kabul etmiyorlar. Öyleyse dolaylı yönlendirmeye ve dışındaki nedenlere göz atalım.

    İnsanların böyle bir sonuçta nasıl parmağı olabilir diye düşünüyor olabilirsiniz ancak biz insanlar neredeyse her yerdeyiz, neredeyse. Köpeklerin para karşılığı üretilen ve satılan canlılar arasında olduğunu biliyorsunuzdur. Bu sürece iyi niyetle veya kötü niyetle destek veren insanlar genelde siyah burunlu köpekleri tercih ettikleri için siyah burunlu köpeklerin üretim sayısı katlanmıştır ve günümüzde de bu durum genetik olarak çoğunluğunu sürdürmektedir. Satın almak, satmak yerine daha iyi bir yol arıyorsanız ücretsiz köpek sahiplendirme sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

    Daha biyolojik bir açıklama yapmak gerekirse siyah burunlu köpeklerin burun çevresinde ve burun derilerinde melanin adı verilen bir madde vardır. Melanin bir deri boyasıdır ve maddeyi oluşturan melanosit adı verilen hücreler güneş gördüklerinde koyulaşır. Güneşten gelen radyasyonun doğrudan köpeğe ulaşmaması için hayati önem taşıyan bu madde sayesinde köpekler radyasyonun yol açacağı sorunlardan kurtulur ancak burunları da genlerinde kalıcı olarak koyulaşır.

    Her Köpeğin Burnu Siyah Mıdır?

    Köpeklerin büyük bir çoğunluğundaki burun renginden, neden siyah burunlara sahip olduklarından bahsetmiştik ancak neden büyük bir çoğunluk dediğimizi merak ediyor olabilirsiniz. Her köpeğin burnu siyah renkli değildir ve bu durum köpeklerin güneşe karşı olan dayanaklıklarını, hassaslıklarını doğrudan etkilemektedir. Pembe burunlu, kırmızı burunlu, gümüş rengi burunlu köpek cinsleri de mevcuttur.

    Pembe burunlu köpeklerin uzun süreler, direkt güneş ışınlarına maruz kalmaları oldukça tehlikelidir. Köpeğinizin burnu siyah olsa bile güneşle aşırı zaman geçirmesi sağlıklı değilken pembe burunlu köpeklerde bu süre çok daha kısa olmalıdır. Aksi takdirde gereğinden fazla güneşe maruz kalma köpeklerin hastalanmasına, güneş çarpmasına hatta kanser gibi ölümcül hastalıklarla karşılaşmasına neden olabilir.

    Köpeklerin Burun Rengi Değişir Mi?

    Her köpeğin burun renginin aynı olmadığını söyledik ancak köpeklerin burun rengi değişir mi diye merak edecek okuyucularımız olduğunu da biliyoruz. Açıkçası dışarıdan müdahale olmadığı takdirde köpeklerin burun renginin değişmesi başlangıçta pek mantıklı durmuyor ama köpeklerin burunları renk değiştirebilir. Bu renk değişikliği garip olduğu kadar oldukça da açıklayıcı, köpeğiniz hakkında size yeni bilgiler verebilecek bir durumdur. Köpeklerin burnu neden renk değiştirir adlı içeriğimizi okuyarak konu hakkında bilgi edinebilirsiniz.

    Pet_Paw 1110 Patileme

    Yorumlar


    Sponsorsponsor