Kuduz Kedi Belirtileri Nelerdir?

Kuduz Kedi Belirtileri Nelerdir?

Kedi ve köpek severlerin en sık rastladığı ve en çok korktuğu rahatsızlıklar arasında kuduz gelmektedir. Kuduzun hayvanlara olduğu kadar insanlara karşı da olan tehlikeli kuduz kedi belirtileri araştırmasının yapılması gerektiğini ortaya koymaktadır. Bilinçli kedi sahipleri ileride daha büyük sorunlar yaşamamak için kedilerinin sağlık durumlarını anlamak amacıyla kudur belirtileri hakkında bilgi sahibi olmak istiyorlar. 

İçindekiler

    Kediler Kuduz Olur Mu?

    Kedilerin kuduz olduklarında tam olarak nasıl davrandıklarını, neler yaptıklarını incelemeye başlamadan önce merak edilen birkaç soruya yanıt aramakla başlayalım. Kuduz olmanın köpeklerle içselleşmiş olmasıyla kedi sahiplenme aşamasından geçen kedi severler kedilerinin kuduz olabileceklerini unutabiliyorlar. Kedilerin diğer canlılar gibi kuduz olma ihtimalleri sanıldığı kadar az değildir. Biraz daha abartmak gerekirse kuduz, kedilerde sıklıkla gözlenen bir rahatsızlıktır. 

    Doğru tedavi sürecinden geçmezse sonu kötü bitebilecek, ölüme kadar uzanabilecek bu rahatsızlık sadece kedi ve köpeklerde değil neredeyse tüm sıcak kanlı hayvanlarda gözlemlenebilir. Ne yazık ki biz insanlar da bu liste içerisinde kendimize yer bulabiliyoruz. Sinirlere zarar vermeye kadar ilerleyen kuduz virüsü uzun uğraşlar sonucu hekimler ve bilim insanları sayesinde büyük ölçüde kontrol altına alınmıştır. 

    Yavru Kedi Kuduz Olur Mu?

    Günümüzde salgın bir hastalık olarak kendini göstermeye devam etse bile aşılar ve sağlam tedavi süreci sayesinde tüm sıcak kanlı canlılardan ve yazımız özelinde kedilerden kısa sürede arındırılabilmektedir. Olgun kediler başka kedilerle temas haline geçtiklerinde, hasta köpeklerle aynı ortamı paylaştıklarında veya benzer durumlarda kuduz olabilirler. Yavru kediler hakkında kuduz olma ihtimali de olgun kedilerle neredeyse aynıdır. Kedinizin yavru olması kuduz olmayacağı anlamına gelmez yani kuduz kedi belirtileri yavru kedilerde de karşınıza çıkabilir.

    Kuduz Kedi Belirtileri Nelerdir?

    Kuduz kedi belirtileri hastalığında başında kolay anlaşılabilir olmaktan hayli uzaktır fakat nereye bakmanız gerektiğini bilirseniz, kedinizle doğru süreler vakit geçiriyorsanız ve bilinçli, sorumluluk sahibi olarak kedinizle ilgileniyorsanız çok geç olmadan kuduz belirtilerini görebilirsiniz. Kedinizde gördüğünüzde endişelenmeye başlamanız gereken, bir veterinerden en kısa sürede yardım almanızı gerektirecek belirtileri sizler için liste haline getirdik.

    • İleri aşamalarda endişeli, fazla heyecanlı olabilirler.
    • Kuduz kediler başlangıçta korkak tavırlar sergilerler.
    • Salya akması gözlenir, varsa artar.
    • Kaslarda anlamsız hareketler ve
    • Kedi isimleri ile çağırıldıklarında tepki vermeme gibi belirtiler gözlenmektedir.

    Siz kedi severler için maddeler haline getirdiğimiz kuduz kedi belirtileri arasından bir veya iki maddeyi kedinizde gözlemliyorsanız kısa süre içerisinde veteriner gözetiminde kedinize sağlık taraması yaptırmalısınız. Kuduzun ölümcül bir hastalık olduğunu unutmamalı ve kedinize karşı olan sorumluluklarınızı yerine getirmelisiniz. Sadece kedinizin iyi için değil, kediyle yaşayan insanların iyiliği için de kedilerde kuduz belirtileri oldukça önemlidir.

    Kedi Kuduzu Bulaşıcı Mı?

    Kedi tırmığı hastalığı nedir konusunda incelediğimiz gibi kedilerden diğer kedilere, kedilerden biz insanlara bulaşabilecek birçok hastalık vardır. Kedi kuduzu da ne yazık ki diğer canlılara bulaşabilecek bir hastalıktır. Çevre için çok tehlikeli olan bu bulaşıcı hastalığa karşı her zaman korumacı ve mesafeli olmalısınız. Kuduz olmadığından emin olduğunuz kedilerin hasarlarına karşı bile kuduz önleyici hamleler yapmalı ve gerekli durumlarda doktora görünmekten korkmamalısınız.

    Kedilerden bulaşacak kuduz vücut sıvılarıyla insanlara ve diğer canlılara bulaşabilir ama sıvılarla bulaşma deri üzerinden doğrudan gerçekleşmez. Ancak açık bir yaranız varsa veya gözünüz gibi doğrudan organlarınıza sıvı gelmesi durumunda virüse yakalanma durumu gerçekleşebilir. En sık rastlanan kuduz bulaşma riski ısırmadır. Kuduz belirtisi gösteren kediler tarafından ısırıldığınızda kediye göre değişebilecek şekilde birçok kez kuduz aşısı olmanız gerekebilir.

    Kedilerde Kuduz Tedavisi

    Kedilerde kuduzun tedavisi hakkında olumlu konuşmayı çok isterdik ama ne yazık ki çok şanslı vakalar ve aşırı erken teşhisler dışında kuduzun çözümü olduğunu söyleyemeyiz. Kediler kuduz aylarca semptom göstermeden yayılabilir ve siz kedinizin kuduz olduğunu fark ettiğinizde bazı şeyler için çok geç olabilir. Kedilerin kuduz oldukları anlaşıldığında karantinaya alınarak aşılar ve iğneler yardımıyla kuduzun kedi vücudunda yayılması engellenmeye çalışılır. Kuduz kedi belirtileri profesyoneller tarafından bile kolaylıkla anlaşılamayabilirler.

    Yapılan tüm müdahalelere rağmen karantinaya giren kediler gerçekten kuduzlarsa ve yavaşlatmanın işe yaramayacağı bir evreye girildiyse hem kedinin daha fazla acı çekmemesi hem de çevreye tehdit oluşturmaması için uyutulması önerilir. Kedi sahiplerinin en zor vereceği kararlar arasında olan bu karar sayesinde çevredeki insanlar ve diğer canlıların güvenliği sağlanmış olur. Umarız hayatınızın hiçbir döneminde böylesine bir karar vermek zorunda kalmazsınız. Kuduz kedi belirtileri arasından sadece biriyle karşılaşmanız durumunda hemen kötüyü düşünmemeli ama en kısa zamanda önlem almalısınız.

    Pet_Paw 1277 Patileme

    Yorumlar


    Sponsorsponsor