Kuşlarda İshal

Kuşlarda İshal

Kuşlarda ishal

İçindekiler

    Türkiye’de bütün kuş hastalıklarına “ishal oldu” türü genel bir tanı konup antibiyotiğe başvuruluyor. halbuki ishal tek tür olmadığı gibi tek başına bir hastalık da değildir. bir semptomdur yada bir “sonuçtur”. ki bütün hastalıkların semptomu da değildir.

    Bazen kuşlar başka bir sebepten uzun yıllar hasta kalıp sonunda direnci bütünüyle kırıldığı noktada bağırsakları enfeksiyon kapıyor ve bu da kendisini ishal olarak gösteriyor.

    Karaciğeri iflas etmenin eşiğindeki bir kuşa antibiyotik verirseniz onu daha hızlı öldürürsünüz. Bbreği iflas etmenin eşiğinde olduğu için, dışkısı sulu, aşırı su tüketen bir kuşa antibiyotik verirseniz onu daha hızlı öldürürsünüz. antibiyotik insanlarda olduğu gibi bilinçsizce kullanılabilecek güvenilir bir ilaç değildir kültür antibioğram testinin yapılması gereklidir.

    peki biz bu şartlar altında ne yapabiliriz?

    yapacağımız iki şey var: birincisi; hasta olmalarına neden olacak koşulları ortadan kaldırmak, o koşulları hiçbir zaman oluşturmamak, ikincisi de; kuşlarımızın bağışıklığını kuvvetlendirerek, hasta olmadan hastalıkla mücadele edebilecek güçte olmalarını sağlamak.


    sağlıklı günler ve kanat dolu günler dilerim..
    🧿 🩺👨‍⚕️ali tolgay aytar veteriner hekim

    Pet_Paw 545 Patileme

    Yorumlar


    Sponsorsponsor