Kuşlarda Kuruma Hastaliği(avian gastrik maya) Nedir?

Kuşlarda Kuruma Hastaliği(avian gastrik maya) Nedir?

Kuruma hastaliği nedir?
avian gastrik maya özellikle muhabbet kuşlarının korkulu rüyası olan fungal(mantar) etken macrorhabdus ornithogaster kursak içerisinde üreme ile sindirim sistemine tahribat vererek ve bağışıklığı düşürerek diğer hastalıkların bu sürece katılmasına ortam hazırlar. bu etkenin oluşturduğu hastalığa halk arasında kuruma hastalığı yada kursak mantarı denilmektedir.

İçindekiler

    ilk keşfedildiğinde bunun devasa bir bakteri olduğu düşünüldü bu yüzden megabakter adı ile de anılmaktadır. kursakta hızlı üretebilmektedir lakin hastalığın seyri sizi şaşırtacak kadar yavaş belirtiler ortaya koyar. çok uzun sürede vücuda zarar verir. ilk iki evresinde hiç bir belirti dahi göremezsiniz. son evre de asıl belirtiler ortaya çıkmaya başlarken en önemli belirtisi göğüs kaslarının küçülmesidir. bu esnada bir gramaj kaybı şekillenir. kuş ise daha fazla yemek yeme eğilimindedir siz tartmaz iseniz farketmezsiniz.

    ölüm oranları çok yüksektir. bunun en önemli sebebi de belirtiler olduğunda rastgele bir çok şey denenir. petshop'larda yada eczanede satılan bir çok ürüne kadar denemeler yapılır. vücut organ tahribatı başlayan hastalık sürecinde hatalı ilaç yada yüksek dozdan kaybedilen dostlarımızın sayısı küçümsenmeyecek kadar fazladır.

    göğüs kemiği biçak sirti gibi oluyorsa acilen kuş veteriner hekimlerince kontrol ve incelenmesi yapılmalıdır. karıştığı başka hastalıklar da vardır. bunlardan bazıları e.coli, streptococcus spp, yüksek düzeyde staphylococcus ile enfekteler, paraziter enfestasyonlar, gonad tümörleri gibi bir çok hastalık ile karıştırılır. detaylı inceleme ile tanı konulur ve tedavi ona göre belirlenir.

    🩺👨‍⚕️ali tolgay aytar veteriner hekim

    Pet_Paw 1474 Patileme

    Yorumlar


    Sponsorsponsor