Her normal insanda da görülebildiği gibi, neredeyse tüm canlılar da gözlemlendiği gibi kaşıntı muhabbet kuşlarında da oldukça sık görülen bir eylemdir. Fazlası zararlı olan ve bazı hastalıklar nedeniyle olabilecek olan kaşıntı için muhabbet kuşu neden kaşınır sorusuna yanıt arıyorsanız, muhabbet kuşunuzun gereğinden fazla kaşındığını düşünüyorsanız ve bir çözüm yolu arıyorsanız tüm bu konulara yazımızda değinmeye çalışacağız.

İçindekiler

    Muhabbet Kuşlarında Kaşıntı

    Muhabbet kuşu neden kaşınır konusuna geçmeden önce kuşlardaki kaşınma eylemine yakından göz atalım. Yazımızın başında da belirttiğimiz gibi çoğu hayvanda kaşıntı gayet normal bir davranıştır. Birçok farklı doğal nedenle canlılar ve muhabbet kuşları kaşınırlar. Sorun yokmuş gibi görünse de muhabbet kuşu neden kaşınır sorusunun sorulmasının nedeni evinde muhabbet kuşu besleyen hayvan severlerin kuşlarının gereğinden fazla kaşındığını düşünmeleridir. 

    Muhabbet kuşlarında kaşıntı çok farklı nedenlerle ortaya çıkabilir. Eğer tedavi edilmesi gereken nedenlerle oluşan bir kaşıntı kuşunuzu rahatsız ediyorsa ve bu durumu erkenden fark edemediyseniz, kuşunuzun canı sıkılabilir. Kaşıntı gibi önemli görülmeyen rahatsızlıklar ileri boyutlara ulaştığında muhabbet kuşunuz için çok tehlikeli olabilirler.

    Muhabbet Kuşu Neden Kaşınır?

    Muhabbet kuşu neden kaşınır konusuna değinirken doğal kaşınmalarla beraber belli hastalıklar veya dış müdahaleler sonucu gözlemlenen kaşınmaları da sizlerle paylaşmaya çalışacağız. Tekrar etmek gerekirse, kuşlar doğal olarak birçok farklı nedenle kaşınırlar. Muhabbet kuşlarının kaşınmaları hasta olduklarını göstermez hatta kaşınmak çoğu kuş türü için hayati derecede önemlidir. 

    • Temizlenme
    • Tüy Dökme
    • Deri Kuruluğu
    • Taranma
    • Dış Parazitler
    • Alerji
    • Nem
    • Mantar 

    Gibi çok farklı nedenlerle muhabbet kuşları kaşınabilir. Başlangıçta çok önemli görülmeseler bile bu doğal aktivite dış etkenler sonucu sağlığı kötü etkileyecek düzeyde kuşunuzu esir aldıysa, kaşınmanın nedenini öğrenmeli ve muhabbet kuşunuzu bu dertten kurtarmalısınız. İşin ciddiyetini anlamak ve kaşıntı nedenleri tanımak için sizin için hazırladığımız kaşıntı nedenlerini teker teker inceleyelim. 

    Temizlenme Kaşınması

    Muhabbet kuşlarının ve çoğu kuşun hayatında kaşınmanın önemli rol oynadığından bahsetmiştik. Kaşınmanın en çok etkilediği alanlardan birisi, en azından muhabbet kuşları için, temizliktir. Muhabbet kuşları temizlenmek, kirlerinden arınmak için kaşınırlar ve kirlilik sonrası yaşanabilecek hastalıklardan kendilerini doğal yöntemle korumuş olurlar. Temizlenme kaşınmasını diğer kaşınmalardan ayırt etmek çok zor değildir. Temizlenme amacıyla gerçekleyen kaşınmalar daha yumuşak ve acısız gerçekleşir.

    Tüy Dökme Sonrası Kaşıntı

    Muhabbet kuşları da çoğu kanatlı hayvan gibi hayatlarının bir bölümünde tüy dökme sorunuyla karşılaşırlar. Aslında tüy dökme muhabbet kuşları için başlı başına bir hastalık, problem değildir. Sadece aşırı tüy dökme durumlarında sorun ciddiye alınmalı ve derhal bir veteriner ile iletişime geçilmelidir.

    Küçük alanlarda da olsa tüy kaybı yaşanan, açık kalan bölgelerin sağlığı için muhabbet kuşları tüy dökülen bölgeyi kaşıyabilirler. Tüy kaybı sonrası yaşanan kaşınmaların büyük bir çoğunluğu zararlı değildir ve yeni tüyler çıktığında son bulur. Düzensizlik ve abartı olmadığı sürece muhabbet kuşunuzun sağlığını kötü yönde etkilemez. 

    Deri Kuruluğu Kaşıntısı

    Deri kuruluğu çok farklı nedenlerle muhabbet kuşunuzun hayatına girmiş olabilir. İnsanlarda olduğu gibi muhabbet kuşlarında da derinin belli bir nem değerini taşıması gerekmektedir. Deri kuruluğu yaşanan her canlıda olduğu gibi muhabbet kuşlarında da kaşıntı ortaya çıkar ve kuruluk arttıkça kaşıntı muhabbet kuşuna zarar vermeye başlar. 

    Taranma Amaçlı Kaşıntı

    Tüylerin düzenlenmesi ve taranması amacıyla muhabbet kuşları kendilerini kaşımayı çok severler. Diğer kaşıntılarla karıştırılmaması gereken bu kaşıntı türü tamamen zararsız olduğu gibi kuşunuzun mutluluğu için de oldukça önemlidir. Boşuna muhabbet kuşu isimleri arasına Çapkın ismini koymadık.

    Dış Parazitler

    Mantar, akar ve bit nedenli kaşıntıların genel adı olarak adlandırabileceğimiz dış parazitler kaşıntıya neden olan en sağlıksız, en zararlı sorunların başında gelirler. Dış parazitler hakkında tecrübeli değilseniz çözüm yolu aramak yerine doğrudan bir veterinerden yardım almalı ve işi profesyonellere bırakmalısınız. 

    Alerji Kaşıntısı

    Kuşunuzda gözlemlediğiniz ve muhabbet kuşları neden kaşınır sorusunu sormanıza neden olan kaşıntı kuşunuzun son zamanlarda yediği/içtiği besinlerle alakalı olabilir. Alerjik nedenlerle gözlemlenen kaşıntılar kuş sahipleri için çok önemlidir. Kaşıntı sayesinde kuşunuzun nelere alerjisi olduğunu anlayabilirsiniz.

    Nem Yüzünden Kaşınma

    Nem sebepli kaşınmalar ani mevsim değişikliklerinde, oda ve şehir değişikliklerinde sıklıkla karşımıza çıkabilir. Kuşunuzun normalden daha çok kaşınmasının nedeni yaşadığı ortamdaki nemin yetersiz veya aşırı olması da olabilir.

    Muhabbet Kuşu Kaşıntı Tedavi Yöntemleri

    Muhabbet kuşu neden kaşınır konusundaki tedavi önerilerimizin ilki kaşıntı spreyleri olacak. Kaşıntı önleyici spreyler en etkili yöntem gibi görülseler de kuşunuzun normal ve sağlıklı kaşınmasını da önleyebileceği için veteriner hekimlerce temin edilmeli ve önerildiği kadar kullanılmalıdır. Doğru kullanımda kaşıntı önleme için çok faydalı olacaklardır.

    Alerjik etmenlerle kaşınan muhabbet kuşlarının kaşıntı sorunlarını çözmek aslında sadece gözleme dayanır. Kuşunuzun tam olarak neye alerjisi olduğunu tespit ettikten sonra kuşunuzun yemini, suyunu değiştirerek kaşıntıya kolaylıkla son verebilirsiniz.

    Temizlik, deri kuruluğu ve nem kaynaklı kaşıntıların temelinde banyo yatar. Eğer kuşunuzu olması gerektiği kadar temizleyemiyor ve derisini nemli tutamıyorsanız kuşunuzun aşırı kaşındığını düşünüyor olabilirsiniz. Banyo işlemin ve sonrasındaki kurulama işlemlerini doğru yaptığınızda sorun ortadan kalkacaktır.

    Dış parazitler veya listemizde bulamadığınız nedenlerden ötürü muhabbet kuşunuzun aşırı kaşındığını, kendisine zarar verdiğini düşünüyorsanız kesinlikle bir veterinere gitmeli ve kuşunuzun için en doğru olan sağlık hizmetinden faydalanmasını sağlamalısınız. Muhabbet kuşu neden kaşınır adlı yazımızın şimdilik sonuna geldik, sizden daha tecrübeli kuş sahipleriyle iletişime geçmek, soru sormak için Petarkadaş kullanıcısı olmayı da düşünebilirsiniz. 

    Pet_Paw 2144 Patileme

    Yorumlar


    Sponsorsponsor