Omurgalı Hayvanlar Hangileridir?

Omurgalı Hayvanlar Hangileridir?

.

Omurgalı hayvanlar, sırt kısımlarında bulunan omurga sebebiyle sınıflandırılırken bu ismi almışlardır. Birçok farklı hayvan çeşidi hayvanlar aleminin omurgalı şubesine mensuptur. Bu şubenin üyeleri kendi içlerinde incelendiğinde beslenmelerinde, yaşam ortamlarında kadar büyük farklılıklara sahiptir. Bu nedenle bazı hayvanların omurgalılar şubesine mi yoksa omurgasızlar şubesine mi ait olduğunu birçok kişi karıştırır.

İçindekiler

     

    Omurgalı Hayvanlar Hangileridir?

    Bir hayvanın sırt kısmında omurga ve omurganın içerisinde omurilik varsa o hayvana omurgalı hayvan denir. Omurgalı hayvanların sinir sistemleri oldukça gelişmiştir. Dolaşım sistemleri kapalıdır ve kanlarında hemoglobin yer alır. Tüm omurgalıların vücudu deriyle kaplıdır. Omurgalı hayvanlar sistem ve organ olarak omurgasız hayvanlara göre daha gelişmiştir. Denizde yaşayan omurgalılar haricindeki diğer omurgalı hayvanlar akciğer solunumu yapmaktadır.

    Omurgalı hayvanlar şu şekilde sınıflandırılır:

    • Memeliler
    • Sürüngenler
    • Kuşlar
    • Kurbağalar
    • Balıklar

    Omurgalıların en bilinenleri memeli hayvanlardır. Kurt, fare, tavşan, kedi, köpek, tilki vb. hayvanlar memelilerdir. Sürüngenler ise yumurtlayarak çoğalan omurgalı hayvanlardır. Yılan, kertenkele, timsah vb. hayvanlar bu sınıfta yer alır.

    Kuşlar genellikle memeli sınıfına ait sanılsa da omurgalılar şubesinin ayrı bir sınıfıdır. Yumurtayla ürerler ve sıcak kanlıdırlar. Kurbağalar, omurgalı hayvanların bir diğeridir. Hem karada hem de suda yaşayabilen türleri mevcuttur. Balıklar ise tamamı suda yaşayan ve solungaç solunumu yapan omurgalılardır.

     

    Kaplumbağa Omurgalı Bir Hayvan Mıdır?

    Kaplumbağa sırtındaki kabuğuyla bilinen yavaşlığıyla ünlenmiş bir hayvandır. Kabuklu olduğu için kaplumbağanın omurgalı bir hayvan olup olmaması ile ilgili şüpheler mevcuttur. Kaplumbağa omurgalı hayvandır. Ayrıca omurgalıların alt sınıfı olan sürüngenler sınıfına dahildir.

     

    Akrep Omurgalı Bir Hayvan Mıdır?

    Yapısı gereğiyle akrebin omurgalı mı yoksa omurgasız mı olduğuna dair sıklıkla çelişkiye düşülür. Akrep sırtında omurilik bulundurmadığı için omurgalı bir hayvan değildir. Akrepler omurgasızlardır. Kemik dokuları yoktur ve vücutlarında iskelet bulunmaz.

     

    Yılan Omurgalı Bir Hayvan Mıdır?

    Omurgalı hayvanların iskelet ve kıkırdakları bulunur. Yılanı gören kişiler tamamen kastan oluştuğunu düşünerek omurgasız olduğunu düşünebilirler. Ancak yanılıyorlar. Yılan omurgalı bir hayvandır. Kapalı dolaşım sistem, iskeleti ve kıkırdakları vardır. Vücudu deriyle kaplıdır. Sürüngenler sınıfına mensup bir omurgalıdır.

    Pet_Paw 28071 Patileme

    Yorumlar


    Sponsorsponsor