Tavşan Kaç Aylıkken Çiftleşir?

Tavşan Kaç Aylıkken Çiftleşir?

.

Memeli canlılarımızın doğada yaşayan pek çok canlı gibi üreyerek çoğalan varlıklardır. Ancak tavşanların da çiftleşmesi için uygun dönemler bulunmaktadır. Tavşanların çiftleşmesi doğal ortamlarına, yaşam alanlarına, beslenmelerine göre değişkenlik gösterebilmektedir.
Peki tavşan kaç aylıkken çiftleşir ve bu çiftleşme sonucu sağlıklı yavrular dünyaya gelebilir?
Yazımızın devamında sizler için tavşanların üreme süresi hakkında bilgiler vermeye çalışacağız.

İçindekiler

    Tavşan Ne Zaman Çiftleşir?


    Pek çok kıtada farklı farklı coğrafyalarda yaşayan tavşanların da diğer canlılar gibi çiftleşmesi ve doğum yapabilmesi için uygun zamanlar bulunmaktadır. Yaşları itibariyle çiftleşme istekleri, sayıları da oldukça değişkenlik gösterebilmektedir. Daha önce de belirtmiş olduğumuz gibi psikolojileri de bu süreçte küçümsenmeyecek bir öneme sahiptir. Ancak dişi ve erkek tavşanların gelişim süreçleri birbirinden farklılık göstermektedir. Aynı zamanda erişkinliğe ulaşmaz ve çiftleşme ihtiyaçları duymazlar. Özellikle dişi tavşanların kendi fiziksel olgunluğunun %75 ini tamamladıktan sonra hamile kalması için uygundur.

    Erkek tavşanlar ise dişi tavşanlara oranla birkaç ay sonra çiftleşebilmektedir. Tabii bu durum doğada yaşayan yabani tavşanlar ve evcil tavşanlar arasına da değişiklik gösterir. Zaman olarak doğada yaşayan tavşanlarımızın bahar ve yaz gibi mevsimlerde ve sıcak havalarda çiftleşme istekleri artmaktadır. Ortalama ağırlığa sahip tavşanlar yaklaşık 5-6 aylıkken çiftleşme sürecine başlarlar.

    Tavşan Nasıl Doğum Yapar?


    Tavşanlar yıl içerisinde 6-8 kez doğum yapabilirler. Tavşanların hamilelik süreleri ise ortalama bir aydır. Her doğumunda 6-10 arası yavru tavşan dünyaya getirmektedirler.

    Tavşanların hamilelik süreleri kısa olduğu için tıpkı kediler gibi yavru tavşanlarda doğar doğmaz ayaklanamaz ve annelerine ihtiyaç duyar. 20 günü aşkın bir süre anne tavşanların himayesi altında yaşayan tavşanlarımız bu süreyi geçirdikten sonra kendi başlarına yaşamaya başlayabilirler. Burada özellikle çok dikkat etmemiz gereken konu ise yavru tavşana kesinlikle dokunulmaması gerekir. Yavru tavşana insan kokusu geçtiği taktirde anne tavşan yavrusunu reddedecektir.

    Tavşan Kaç Aylıkken Çiftleşir?


    Erkek ve dişi tavşanlara göre çiftleşmenin gerçekleşmesinin değişiklik gösterdiğinden yazımızda bahsetmiştir. Eğer ki ortalama kilosu diğerlerine nazaran daha hafif ve zayıf olan bir tavşan 5-6 aylık bir zamana geldiğinde, ortalama ağırlığında ya da kilolu sayılabilecek bir tavşan ise 10 aylığa yaklaşan bir süreye ulaştığı taktirde hamile kalabilir.

    Tavşanların Kızgınlık Dönemi Nasıl Anlaşılır?


    Genel olarak dişi bir tavşanın çiftleşmek için uygun olduğu dönemde erkek tavşanın teklifini kabul etmesi olarak kabul edilen dönemdir. Dişi tavşanın kızgınlık döneminde hareketlerinde bazı değişiklikler gözlemlemek mümkündür. Özellikle oldukça huysuz olup yanlarında kimseyi kesinlikle istemezler.
    Eğer ki dişi tavşanımızın kızgınlık dönemine girdiğini ve çiftleşmek istediğini anlar isek onu erkek tavşan ile başbaşa bırakmamız çok doğru olacaktır. Erkek tavşan ile başbaşa kaldığı anda bir kaç deneme çiftleşme sürebilir ve ortalama 1-2 dakika sürmektedir.

    Pet_Paw 23976 Patileme

    Yorumlar


    Sponsorsponsor