Yavru Kedilerin Kaç Dişi Vardır?

Yavru Kedilerin Kaç Dişi Vardır?

Tıpkı insanlarda olduğu gibi kedilerde de ağız ve diş sağlığı oldukça önemlidir. Yavru kedilerin kaç dişi vardır sorusuna doğru yanıtlar bulmak ve aramak kedinize karşı olan sorumluluklarınızı yerine getirmenizi kolaylaştırır. Kedilerin ağız sağlığına katkıda bulunmak için kediler ve dişleri hakkında temel bilgilere sahip olmalısınız.

İçindekiler

    Kedilerin Kaç Dişi Vardır?

    Kediler, köpekler ve insanlar aslında çok benzer diş yapılarına sahiptir. Bizler ve evcil hayvanlarımız arasındaki diş farkının başında parçalamaya yarayan dişler gelmektedir. Kedilerin kaç dişi vardır diye düşünüyorsanız insanlardan biraz daha az olduğunu söyleyebiliriz. Yetişkin kedilerin toplamda 30 tane dişi vardır.

    İlk 3-9 ay yani henüz kedinin yaşı dolmadan tamamlanacak bu dişler kedinin yaşamı boyunca sizinle olacaktır. Kedilerde otuz tane yetişkin dişi vardır ve bu dişler tamamen çıkana kadar biz insanlarda olduğu gibi süt dişlerin çıkması ve dökülmesi süreci yaşanmaktadır. Kediler yavruyken diş sayıları farklıdır.

    Yavru Kedilerde Kaç Dişi Vardır?

    Yavru kediler için otuz diş sayısı biraz fazla olacaktır. Henüz süt dişlerinden birisini kaybetmemiş ama tüm süt dişleri çıkmış bir yavru kediyi hayal edersek yavru kedilerin 26 adet dişi vardır. Yavru büyürken süt dişlerinden kurtulmaya başlar ve yavaş yavaş yetişkin dişlerine yani 30 dişi kavuşur.

    Kedilerin Diş Çeşitleri?

    Dişler hakkında konuşurken konu her zaman diş çeşitlerine gelmektedir. Kedinizin ağzına yakından baktığınızda ne kadar farklı görünüşlü dişleri olduğunu birincil mesafeden görebilirsiniz. Kedilerin diş çeşitlerini ve tam olarak ne işe yaradıklarını daha yakından anlamak, öğrenmek istiyorsanız Petarkadaş ailesi olarak bildiklerimizi sizlerle paylaşmaya hazırız. Kedilerin dört farklı diş çeşidi vardır;

    • Kesici Dişler
    • Köpek Dişleri
    • Pre-Molars Dişler
    • Molars Dişler

    Kedilerde Kesici Dişler

    Kedilerin üst çenesinde ve alt çenesinde olmak üzere altışar tane sahip oldukları dişlerdir. Kesici dişleri kedilerin ağzının önünde görebilirsiniz. Diğer dişlere göre oldukça küçüktürler ve daha basit anlatmak gerekirse, öndeki küçük dişler olarak betimlenebilir. İsimlerinden de anlaşılacağı üzere kesme amacıyla kullanılırlar, oldukça keskin dişlerdir.

    Kedilerde Köpek Dişleri

    Kedilerde de köpek dişleri bulunmaktadır. Biz insanlardaki köpek dişleri ile aynı amaçla kullanılan bu dişler kedilerin yine hem alt hem üst çenelerinde ikişer tane bulunmaktadır. Kedilerdeki köpek dişleri uzun ve sivri dişlerdir. Delici olmanın gerektiği durumlarda kediler köpek dişlerine ihtiyaç duyarlar ve onları kullanmaktan çekinmezler. Köpek dişleri ilginizi çektiyse daha önce köpeklerin kaç dişi vardır konusunu da işlemiştik.

    Kedilerde Pre-Molars Dişleri

    Kedilerin köpek dişleri ile çenelerinin sonlarındaki azı dişleri arasında kalan bölgedeki dişlere pre-molars dişleri denmektedir. Kedilerin üst çenesinde altı, alt çenesinde ise dört tane yarı azı dişi bulunmaktadır. Erken çiğnemeye yararlar ve ağızda başlayan sindirimin en önemli parçalarının hazırlıkçısı olurlar.

    Kedilerde Molars Dişleri

    Azı dişleri olarak da bilinen kedilerde molars dişleri çenenin ve ağzın en arkasında bulunurlar. Üst çenede iki, alt çenede de iki olmak üzere her kedi toplamda dört tane molars dişine sahiptir. Bu dişler çürümeye en yatkın dişlerdir ve sindirim, öğütme aşamasında kullanılırlar. Molars dişlerinin sağlığı çene sağlığını doğrudan etkiler. Kedilerde çene kırıkları adlı yazımızda bu dişlerin önemine değinmiştik.

    Kedilerde Diş Sağlığı İçin Neler Yapılmalı?

    Kedilerin kaç dişi vardır adlı içeriğimizin tamamını okuduğunuzda kedinizin ağız ve diş sağlığı hakkında yeni bilgiler edinmiş olabilirsiniz. Yeni bilgileri kedinizin yararına kullanmanın kedilerde diş sağlığı için büyük önemi vardır. Büyüklerimizin hep söylediği gibi sağlık ağızdan ve ayaklardan geçer. Bu nedenle kedilerin diş sağlığına ve pati temizliğine dikkat etmelisiniz. Peki, kedilerde diş sağlığı için neler yapılmalı?

    • Temizlik
    • Kontrol
    • Beslenme

    Kedin diş sağlığını korumak için düzenli temizlik, rutin kontroller ve sağlıklı beslenme sürecin en önemli maddeleridir. Bu üç basit maddeyi yerine getirdiğiniz ve kedinin hayatında alışkanlık haline getirdiğiniz sürece diş sağlığı konusunda bir sorun yaşamazsınız. Kedilerin diş ve ağız sağlığı kedi cinsi ile doğrudan alakalıdır. Kedinizin nasıl bir bakıma ihtiyaç duyduğunu zamanla daha iyi anlayabilirsiniz.

    Pet_Paw 5717 Patileme

    Yorumlar


    Sponsorsponsor