Akbaş Özellikleri ve Bakımı

Akbaş Özellikleri ve Bakımı Akbaş Özellikleri ve Bakımı

Akbaş, Dev Irk yapılı bir ırktır. İlk olarak Türkiye’da ortaya çıkan bu ırk, zamanla tüm dünyada tanınır hale gelmiştir. Yıllardır soyunu devam ettirerek günümüze kadar taşımıştır. Akbaş genetik yapısında ilk atalarına göre bazı farklıklar olmuş olsa da genel olarak ataların belirgin özelliklerini sahiptir.

Akbaş Bekçilik İçin Uygun Mudur?

Akbaş cinsi bekçilik için en uygun köpek ırklarından birisidir. Gözünüz arkada kalmadan istediğiniz yerin bekçiliğini yapmasını isteyebilirsiniz. Daima tetikte olan Akbaş, çevrede olup biteni iyice analiz edebilme yeteneğine sahiptir. Gerekli olduğu durumlarda çevik yanlarını açığa çıkarıp her şey pahasına koruma görevine devam ederler.

Akbaş bekçilik için uygun mudur sorusu hakkında düşünmeye dahi gerek yoktur. Bir Akbaşa bekçilik yapması gereken alanı gösterdikten sonra rahatlıkla arkanıza yaslanabilirsiniz. Bu köpek cinsi dünya üzerinde bekçilik görevini en iyi şekilde yerine getiren köpek cinslerinden birisidir. Eğer bekçilik yapacak bir köpek cinsi arıyorsanız Akbaş tam size göredir ve tereddüt etmeden onu tercih edebilirsniz.

Akbaş Av Köpeği midir?

Akbaş cinsi av köpeği değildir. Nesillerdir av içgüdüleri gelişmemiş olan Akbaş cinsi ne kadar eğitilirse eğitilsin iyi bir av köpeği olamaz. Başka yönleriyle ön plana çıkan bu cins av için tavsiye edilmemektedir. Akbaş Köpek Sahiplenme düşünen kişiler cinsin diğer özelliklerini de inceleyip öyle kararını vermelidir.

Akbaş av köpeği midir merak ediyorsanız onun av iç güdüleri gelişmemiş bir köpek olduğunu öğrenmeniz gerekir. Av iç güdüleri gelişmemiş köpekler avlanma konusunda başarısız olurlar. Akbaş cinsi koruma ve bekçilik üzerine yetiştirilen köpeklerdir. Koruma iç güdüleri çok yüksek olduğundan dolayı av esnasında avın peşinden gitmek yerine sahibinin yanında kalıp onu tehlikelerden korumayı tercih edecektir.

Akbaş Ne Kadar Yaşar?

Hayvan sahiplenirken birlikte ne kadar vakit geçirebileceğinizi bilmek isteyebilirsiniz. Bazı köpekler uzun ömürlüyken bazıları oldukça erken yaşlarda hayata gözlerini yumarlar. Akbaş ırkı ortalama olarak 10-12 yıl yaşayan orta uzunlukta ömre sahip köpeklerdir. Köpeğin yaşam süresi ne kadar olursa olsun iyi bakıldıklarında daha uzun yaşamaktadırlar. Bu nedenle aşıları, beslenme zamanları, egzersiz ihtiyaçları aksatılmamalıdır.

Akbaş ne kadar yaşar sorusu sahipleri doğrudan ilgilendirmektedir. Köpeklerin yaşam şartları onların yaşam süreleri üzerinde çok önemli bir rol oynamaktadır. Bu yüzden eğer bir Akbaş sahibi köpeğine oldukça iyi bakıyorsa Akbaş yaşam süresi artacaktır. 12 yıldan daha uzun süre yaşayabilmeleri için iyi bakılmaları gerekir. Ancak kötü beslenen, bakımına dikkat edilmeyen bir Akbaş yaşam süresinde azalma görülür. Bu da beklenenden çok daha erken hayata gözlerini yumması anlamına gelmektedir.

Akbaş Çok Tüy Döker Mi?

Köpekler oldukça sevimli ve tüylü dostlarımızdır. Bazı cinsler şaşırtıcı derecede uzun tüy yapısına sahip olsa da bazı cinsler vardır ki hiç tüyler yoktur. Köpek sahiplenme için çok tüy döküp dökmemesi önemli bir kriterdir. Çok tüy döken köpeklere alerjisi olan veya evinin kirlenmesini istemeyen kişiler vardır. Akbaş cinsi ortalama derecede tüy döken köpek cinslerindendir. Haftada birkaç kere taranmaları gerekir.

Akbaş çok tüy döker mi konusunda fazla endişe duyulmasına gerek yoktur. Bu köpek cinsi açık alanlarda yaşamak için uygundur. Ev içerisinde yaşamaya pek alışamadığı için çok tüy döküp dökmemesi özellikle tüy alerjisi olan ya da evinin tüylerle batmasını istemeyen kişileri rahatsız etmez. Ancak düzenli olarak taranmaları gerekir. Bu sayede tüylerin kürkte birikip matlaşmasını ve çeşitli cilt hastalıklarına yol açması engellenmiş olur.

Akbaş Saldırgan Mıdır?

Köpekler yavruluk döneminden itibaren yeterince sosyalleştirilmezlerse saldırgan davranışlar sergileyebilirler. Bazı cinsler ise genetik özellikleri dolayısıyla sosyalleşseler bile yaşadıkları en ufak bir olayda saldırgan olabilirler. Akbaş durumuna göre saldırgan sayılabilen bir köpektir. Kendini güvende hissetmediğinde saldırgan tarafını gösterebilir.

Eğer yavruluktan itibaren bolca sosyalleştirilmiş bir köpeğiniz varsa Akbaş saldırgan mıdır konusunda endişe etmeyin. Koruma iç güdüsü oldukça yüksek olan bu köpek cinsi ailesine karşı asla saldırganlık belirtileri göstermez. Ancak bu durum yabancılar için geçerli değildir. Tehdit unsuru bulunduran yabancı kişilere ve hayvanlara saldırma konusunda asla tereddüt etmez. Eğer sürü ve bekçi köpeği olarak kullanılmayacaklarsa bu özelliklerinin törpülenmesi için bol bol sosyalleşmeleri gerekir. Ancak sürüleri iyi koruyabilmeleri için saldırgan olmaları gerekmektedir.

Akbaş Çok Havlar Mı?

Bazı köpek ırkları diğerlerine göre aha gürültücüdür. Kendilerini havlayarak veya uluyarak ifade etmeyi severler. Bu tarz hayvanlara köpek isimleri seçerken gürültücü olduklarını belli eden tercihler yapılabilir. Akbaş orta derecede havlayan köpek cinslerindendir. Gürültüleri rahatsız edici düzeyde değildir ancak yeri geldiğinde kendilerini belli ederler.

Normal şartlar altında Akbaş çok havlar mı diye düşünmenize gerek yoktur. Sahibini ya da çevresindekileri rahatsız etmekten hoşlanmadığı için sürekli havlamaya meyilli değillerdir. Ancak bu durum konu bekçilik ve koruma olduğu andan itibaren değişir. Bekçiliğini yaptığı alana yabancı birisi girdiği anda sahibi gelene kadar asla susmayacaktır. Hem yabancıları ve vahşi hayvanları uyarmak hem de sahibine haber vermek adına olabildiğince yüksek sesle havlarlar.

Akbaş Ne Kadar Zeki?

Hayvan gütmek, bir yerde bekçilik yapmak, avda iz takip etmek, polis operasyonlarında yer almak zeka gerektiren işlerdir. Zeki köpekler verilen görevlere konsantre olabilir ve layığıyla yerine getirir. Akbaş zeki köpek ırklarından birisidir. Eğitimleri kolaydır ve komutları anlayabilirler. Özellikler konu gözetleme ve bekçilik olduğunda zekaları daha da parlamaktadır.

Köpeklerin zeki olmaları onların bir çok konuda rahatlıkla eğitilmesine ve görevlerini son derece başarılı bir şekilde yerine getirmelerine yardımcı olur. Akbaş ne kadar zeki diye düşünüldüğünde ise bu köpek cinsinin sahip olduğu yüksek zeka sayesinde endişeye gerek kalmaz. Eğitilmeleri çok kolaydır. Verilen komutları rahatlıkla anlayıp yerine getireceklerdir. Yabancı kişilerin hal ve hareketlerinden onların tehlikeli olup olmadıklarını bile anlarlar. Kıvrak zekaları sayesinde problem çözme konusunda oldukça başarılılardır.

Akbaş Eğitimi Kolay Mı?

Eğitimi kolay olan köpekler uyarıları anlayıp istenilen eylemi yerine getirme konusunda başarılıdırlar. Kolay eğitilebilen köpeklere uzun zaman harcamadan ve bol tekrar yapmadan istenilen şey öğretilebilir. Zeki olan köpekler eğitimlerde genellikle başarılı olsalar da rağmen bazı ırklar zeki olmalarına rağmen kolay eğitilemeyebilirler. Akbaş cinsi bazı konularda kolay eğitilebilirken bazı konuları için uzun süre eğitim alması gerekebilir.

Akbaş eğitimi kolay mı diye merak ediyorsanız bu köpek cinsinin bir şov köpeği ya da kucak köpeği olmadığını size hatırlatmamız gerekir. Koruma iç güdüsü son derece yüksek, sahiplendiği alanı denetlemede ve koruma yapmada oldukça başarılı olan Akbaşın eğitimi bu alanlara yönelik olduğunda asla başarısız olmazlar. Ancak temel itaat eğitimleri dışındaki akrobatik eğitimlerde en başarılı köpekler değillerdir. Fakat zekaları sayesinde sıkı ve disiplinli bir eğitim sürecinin ardından görevlendirildikleri bütün konularda ellerinden geleni yapacaklardır.

Akbaş Apartmanda Yaşayabilir Mi?

Apartmanlar köpeklerin doğal ortamları değildir ancak günümüzde pek çok kişi apartmanlarda yaşamaktadır. Bu nedenle köpek sahiplenmeyi düşünen kişiler apartman yaşamına uyum sağlayabilecek cinslere ilgi gösteriler. Apartman yaşamına uygun köpekler kapalı ortamda düşük enerjili, evde bulunan diğer bireylere karşı kibar olanlardır. Akbaş cinsi doğası gereği apartman yaşamına uyum sağlayamaz.

Akbaş apartmanda yaşayabilir mi öğrendikten sonra sahiplenmek isteyen kişilerin bu köpek cinsinin kapalı alanlarda yaşamaya uygun olmadığını bilmesi gerekmektedir. Akbaşlar yaşayabilmek için geniş hareket alanlarına ihtiyaç duyarlar. Dar alanlarda rahat olmazlar ve baskı hissederler. Bunun için sahiplenebilecekleri ve sık sık gezip dolaşarak kolaçan edebilecekleri geniş alanlara ihtiyaç duyarlar. Eğer bahçeli ve geniş hareket alanına sahip bir eviniz yoksa Akbaş köpek sahiplenmek sizin için doğru olmaz.

Akbaş Enerji Seviyesi Yüksek Mi?

Yüksek enerjili köpekler her zaman harekete geçmeye hazırdır. Oyun oynamak, bir yerden bir yere gitmek onlar için harika aktivitelerdir. Ciddi oranda egzersiz ihtiyaçları vardır. Neyse ki Akbaş ırkı enerjisi yüksek köpeklerden değildir. Tüm gün bir köşede oturmak zorunda olsalar bile rahatsız olmazlar.

Sessiz sakin bir yaşam tarzını benimseyen kişiler Akbaş enerji seviyesi yüksek mi diye endişelenmemelidir. Geniş hareket alanına sahip bölgelerde bölgesini devriyeye çıkmak dışında fazla hareket etmek istemezler. Gün içerisinde az da olsa koşup oyunlar oynayarak eğlenebilirler. Ancak çoğu köpek cinsinin aksine daha ağır başlı olurlar ve yüksek egzersiz ihtiyaçları bulunmamaktadır. Buna rağmen bölgelerine giren tehdit unsurlarına karşı ağızları açık bırakacak şekilde hızlı ve çevik olurlar, adeta enerji patlaması yaşarlar.

Akbaş Çocuklarla Anlaşabilir Mi?

Çocuklu aileler köpek sahiplenme kararı verirken başkalarına göre daha fazla zorlanırlar. Yuvalarına katılacak yeni üyenin çocuklarıyla anlaşıp anlaşamayacağını sorgularlar. Çünkü bazen çocukla köpeğin yalnız kalması gerekebilir. Böyle bir durumda hiç kimse çocuğunun zarar görmesini veya köpeğinin rahatsız olmasını istemez. Akbaş cinsi çocuklarla iyi anlaşır. Onlarla birlikte olmayı ve zaman geçirmeyi sever.

Aile üyeleri olan çocuklara karşı Akbaş çocuklarla anlaşabilir mi endişe duyulmasına gerek bulunmamaktadır. Akbaşlar çocuklara karşı son derece nazik ve şefkatlidir. Normalde ağır başlı olan bu köpek cinsi çocukların onlarla oynayarak eğlenmesine izin vermektedir. Bazı köpek cinsleri çocuklara tolerans gösteremezken Akbaşlar asla çocuklardan rahatsızlık duymazlar ve onları her konuda gözetip koruyabilirler. Çocuklu aileler çocuklarını güvenle Akbaş köpeğe emanet edebilirler. Akbaşlar çocukları hayatı pahasına korur.

Akbaş Yabancılara Nasıl Davranır?

Bazı köpekler eve gelen konuklardan mutlu olurken yabancılarla iyi geçinemeyenler utangaç, huzursuz ve saldırgan olabilir. Akbaş yabancılara sıcak davranmaz. Yavruluk döneminde sosyalleştirilirse yabancılara karşı davranışında değişiklik olabilir. Bunun altında yatan neden doğaları gereği son derece yüksek koruma iç güdüsüne sahip olmalarından kaynaklanmaktadır.

Akbaş yabancılara nasıl davranır konusunda endişe duymamak için onun eğitimine çok önem vermeniz gerekir. Henüz yavruyken bol bol sosyalleşen Akbaşlar yabancılara karşı agresif ve saldırgan olmazlar ancak çok cana yakın davranışlar da sergilemezler. Genellikle nötr durumda olurlar. Fakat yabancı kişi ya da kişiler kendisine, bölgesine ve özellikle sahibine karşı tehdit unsuru oluşturuyorsa oldukça agresif ve saldırgan olurlar. Bu yüzden bu köpek cinsine karşı davranışlara son derece dikkat edilmesi gerekir.

Akbaş Başka Petlerle Geçinebilir Mi?

Bazı cinsler insanlarla çok iyi geçiniyor olsalar bile başka petlerle anlaşamayabilirler. Bazen kıskanç yapılarından dolayı ortamdaki tek hayvan olmak isterler. Bazense diğer petleri kendilerinden güçsüz görüp hükmetmek isterler. Köpeklerin sahip oldukları sosyal beceriler de diğer petlerle geçinmelerinde önemli role sahiptir. Akbaş cinsi başka petlerle karşı tarafın tavrına göre geçinir. Bir pet ona iyi davranırsa iyi olur, kötü davranırsa geçinmekte sorun yaşar.

Akbaş köpekler başka petlerle geçinme konusunda asla sıkıntı çekmezler. Hatta koruma iç güdüleri o kadar yüksektir ki kendilerinden daha küçük ve savunmasız durumda olan hayvanları dahi tehlikelere karşı savunurlar. Ancak Akbaş başka petlerle geçinebilir mi sorusuna onlara karşı agresif olan hayvanlar düşünüldüğünde hayır yanıtı verilir. Yavruluktan itibaren beraber büyüdüğü petlere karşı asla saldırgan olmazlar.

Akbaş Sahibine İtaat Eder Mi?

Bir köpeğin sahibine itaat etmesi pek çok konuda önemlidir. İtaatkar olmayan köpekler başına buyruk tavırlar sergiler ve sahibinin sözünü dinlemezler. Akbaş ırkı ise her zaman sahibinin sözünü dinler ve başına buyruk davranışlarda bulunmaz. Bu cins itaatkar köpek ırkları arasında en iyileri arasındadır.

Köpeklerin itaatkar olmaları büyük önem taşımaktadır. Verilen komutlara harfi harfine uyan köpekler sahiplerini yarı yolda bırakmazlar. Akbaş sahibine itaat eder mi öğrenmek istiyorsanız gönlünüzü ferah tutabilirsiniz çünkü asla sahiplerinin sözünden çıkmazlar. Sahipleri onlara belirli bir alanı korumaları için bir komut verdiğinde ölene kadar o alandan ayrılmazlar. Akbaş cinsi köpeklerin sadakatini sorgulamaya dahi gerek yoktur.

Akbaş Nereden Alınır?

Akbaş çoban köpeği nereden alabilirim diye düşünen kişilerin başvurması gereken alanlar bu köpek cinsini özel olarak yetiştiren köpek üretim çiftlikleri olacaktır. Akbaşlar nadir bir safkan türdür bu yüzden onlara ulaşmak çok kolay değildir. Zaman zaman sahiplendirme ilanları ya da hayvan barınakları vasıtası ile bulunabilseler dahi en kolay yöntem üretim çiftliklerine yönelmektir.

Akbaş köpek cinsi iş köpeği sınıfında bulunduğu ve safkanlığı koruması için satılmaktadır. Satın almak yerine sahiplenmek prensibi daha doğru olsa dahi bu köpek cinsinin görev alanında başarılı olmak adına sağlam bir şekilde çiftleştirilmesi ve nadir olmaları satışlarını normal hale getirmektedir. Akbaş nereden alınır sorusuna Türkiye’nin iç Anadolu bölgelerinde bulunan köpek üretim tesisleri aracılığıyla satın alınabilecekleri yanıtını verebiliriz.

Akbaş Irk Özellikleri

Akbaş ırk özellikleri yüz yıllardır Anadolu’da yaşadıkları için korunmuştur. Anadolu aslanı olarak da bilinen bu köpek cinsinin en büyük özelliği çoban köpeği olmasıdır. Sürüleri korumada ve bekçilik yapmada dünyanın en başarılı köpek cinsleri arasında yer almaktadır. Kangal cinsi ile birlikte vahşi kurtları boğabilecek güce sahip nadir köpeklerdendir. Fazla enerjik olmamalarına rağmen konu koruma ve bekçilik olduğunda görevlerini yerine getirmek adına her an her şeyi yapmaya daima hazırdırlar.

Koruma iç güdüleri çok yüksektir. Sahiplerini ve sürülerini hayatları pahasına korurlar. Özellikle çocuklarla çok iyi anlaşırlar. Onlara karşı daima nazik davranırlar. Başka petlerle ve özellikle köpeklerle geçinme konusunda çok sıkıntı yaşamazlar ancak onlara karşı agresif olan hayvanlara karşı kendileri de agresif olurlar. Yavruluktan itibaren beraber yetiştiği petlerle yaşamaktan hiçbir sıkıntı duymazlar. Geniş hareket alanına ihtiyaç duydukları için kapalı ve dar evlerde beslenmeleri uygun değildir. Akbaş ırk özellikleri tarih boyunca Anadolu topraklarında korunmaya devam etmiştir.

Sahiplenmeyi Bekleyenler Akbaş

Son Akbaş Pet Üyelerimiz

Sponsorsponsor