Köpek Cinsleri

Çevremizde gördüğümüz, insanoğlunun en uzun süreli dostu olan hayvanlar arasında zirvedeki köpekler zamanla ve insan elinin değmesiyle çok farklı kollara ayrılmıştır. Köpek cinsleri olarak adlandırılan bu ayrışma sonucunda köpekler farklı özelliklere ve görünüşlere sahip olma imkanına eriştiler. Bu sayede hayatta kalma oranlarını da büyük ölçüde arttırdılar.

Biz insanlar da bu imkanlarını sonuna kadar kullanarak köpeklerin çok daha fazla cinse ayrışmasına yardımcı olarak onlarla yaşamaya başladık. Evcil köpeklerin gelişiminin ve özelliklerinin değişmesinin yönü büyük oranda insanların istediği yönde ilerlerken vahi olan cinsler koruma gibi alanlarda kendilerine yer bulmaya başladılar.

Köpek Cinsleri Özellikleri

Dışarıdan bakıldığında kolayca anlaşılabileceği gibi esnek ve atik canlılardır. Köpeklerin ayrıldığı farklı cinslere göre dış görünüşleri oldukça farklılık göstermektedir. Tek farklılıklarının dış görünüşleri olduğunu söylemek büyük hata olacaktır ama geniş bir çoğunluğun görünüşleriyle gözle ayrıştırılabilir olduğunu söyleyebiliriz.

Köpek cinsleri özellikleri sadece görünüş olarak farklılık göstermemektedir. Aynı zaman köpek cinsleri karakteristik olarak da çokça farklı özellikler göstermekte ve insanlarla köpeklerin birlikte yaşaması için her ihtiyaca, her duruma farklı şekilde uyum sağlamaktadır. Köpeklerin bazıları bu özelliklerle avlanmaya devam ederken çoğunluğu insanların elinden beslenecek kadar uysaldır.

Köpek cinslerinin özellikleri ve köpek özellikleri eğitimle, beslenmeyle hatta sevgiyle birlikte günümüzde hala değişmeye devam etmektedir. Bahsi geçen çeşitlilik hakkında, köpek cinsleri ve özellikleri hakkında merak ettiğiniz tüm sorulara, bilinmesi gerekenlere değinmeye devam edeceğiz.

Kaç Çeşit Köpek Cinsi Vardır?

Dünya üzerinde kaç tane köpek olduğu, kaç tane köpek cinsi olduğu insanlar tarafından çokça merak edilmektedir. Bu sorulara ne yazık ki tamamen ve kesin doğru olacak şekilde yanıt vermek mümkün değildir ancak gerek resmi örgütler gerek sosyal sorumluluk adı altında gönüllü olarak çalışan grupların yaptığı araştırmalara göre en yakın yanıtları vermeye çalışacağız.

  • Safkan Köpek Cinsi: 400 (The Foxhound Kennel Stud Book)
  • Toplam Köpek Sayısı 36 Milyon (American Kennel Club, 1884 yılından beri)

Neredeyse 60 milyon yıl önceki atalarından itibaren dünyada olan bu güzel canlıların ne kadar çok çeşide ayrıldığını göründe inanamayacaksınız. Köpeklerin farklı çeşitler halinde yaşamalarına neden olanında biz insanlar ve davranışlarımız olduğunu duymak eminiz kafanızı oldukça karıştıracaktır. Köpek cinslerini şekillendirenler istemeden de olsa bizlerdik, onlara sahip çıkanların da biz olması gerekir.

Köpek Cinsleri Neye Göre Ayrılır?

Köpek cinslerinin belli başlı nedenlerle farklı dallara ayrıldığını hatta bu dalların ne kadar çok olduğunu en kolay anlaşılır şekilde size anlatmaya çalıştık. Eminiz içeriğimizi okurken aklınızdan peki bu cinsler neye göre ayrılmaktadır, köpek cinsleri neye göre ayrılır diye düşünüyorsunuzdur. Ne kadar önemli bir konuyu düşündüğünüzü söylemeliyiz. Gelin, daha yakından inceleyelim.

Gerek karakteristik olarak gerek dış görünüş olarak farklı başlıklar altında ayrılan bu köpek cinsleri için bir liste hazırlamaya çalıştık. Liste insanların onları tercih etme durumuna, nedenine göre çok daha uzayabilir hatta yıllar içerisinde değişiklik bile gösterebilir. Güncel olarak köpek cinslerinin neye göre ayrıldığını açıklamaya çalıştık.

Evde Beslemeye Uygun Köpek Cinsi Hangisidir?

İnsanların evde beslemek için uzun uğraşlar verdiği, kapılarını açarken hayaller kurduğu köpekler vardır. Fakat ırkları, karakteristik özellikleri ev ortamına uymadığı için hem köpekte hem de ev sahibinde büyük hayal kırıklığı yaratma şansı da vardır. Bu durumu engellemek, köpeğinizle mutlu bir şekilde evde hayatınıza devam etmek için evde besleme uygun köpek cinsleri hangisidir sorusuna yanıt bulmalısınız.

Sizler için, kapılarını köpeklere açmaya hazır olan okuyucularımız için evde, apartmanda en çok beslenen, en sık tercih edilen köpek cinslerini liste haline getirdik. Listemizden seçtiğiniz köpeğin özelliklerini inceleyerek köpek sahiplenme ilanları arasından bir tanesini sahiplenebilir, hiçbir ücret ödemeden hayallerinizdeki arkadaşa sahip olabilirsiniz.

Hangi Köpek Cinsini Sahiplenmeliyim?

Bir önceki başlığımızda da bahsettiğimiz gibi neredeyse hiçbir masraf yapmadan sadece bakım masraflarıyla bir köpeği sahiplenmek istiyorsanız hatta bir cins köpeği sahiplenmek istiyorsanız aklınızda iki farklı soru olacaktır. Önce nereden sahipleneceğinizi sonrada hangi köpek cinsini sahiplenmeniz gerektiğini merak ediyorsanız yanıtları vermeye başlayalım. Petarkadaş üzerinden sahipleneceksiniz ve size en uygun olan cinsi seçmelisiniz.

  • Yaşadığınız ortama uygun,
  • Bütçenize göre masraf çıkartacak,
  • Sosyal aktivitelerinize uyacak,
  • Yaşadığınız coğrafyaya uygun köpekleri sahiplenmelisiniz.

Şehir hayatında, apartman hayatında yaşayanların çok büyük bir kesim olduğunu düşünecek olursak yukarıda saydığımız evde beslemeye uygun köpek cinsleri ve diğer çoğu küçük köpek ırkını sahiplenebilirsiniz. Bunlar dışında çobanlık gibi mesleklerle uğraşıyorsanız kendi işinize en uygun köpeği seçme konusunda da listemizden faydalanabilirsiniz.

Sokak Köpekleri Hangi Cinstir?

Sokak köpeklerinin neredeyse tamamının farklı görünüşte olduğunu fark etmişsinizdir. Sesleri, tavırları, gözleri, kulakları, boyları neredeyse tüm özellikleri birbirlerinden çok farklı olan tüm bu köpeklerin aslında tek bir melez ırka ait olduğunu söylesek şaşırır mısınız? Eğer yanıtınız evetse ve bu cinsin adının ne olduğunu merak ediyorsanız yanıtlayalım. Sokak köpekleri Sokö adı verilen bir cinstir.

Kısaltmadan da anlayabileceğiniz gibi sokak köpeği betimlemesinin ilk harflerinden oluşmaktadır. Bu köpekler birbirleriyle çiftleştikleri için melez bir cins ortaya çıkmıştır ve dış görünüşleri bakımından çok farklı olabilmekteler. Belirli bir saf ırka sahip olmadıkları ve böyle çoğalmaya devam ettikleri için genetik olarak saf ırklardan sürekli olarak uzaklaşmaktadırlar.

Sponsorsponsor