Türkiyede Beslenmesi Yasak Olan Köpekler

Bazı köpekler doğaları gereği agresif ve saldırgan yapıda olduklarından Türkiye’de beslenmesi yasak olan köpekler 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu ile belirlenmiştir. Kanunda yer alan köpeklerin ülkemizde üretilmesi, sahiplendirilmesi, satışının yapılması vs. yasaktır.

Çevre ve Orman Bakanlığı’nın çıkarmış olduğu bu kanuna göre Türkiye’de yasak olan köpekler, insanlar için tehlike oluşturduğundan yasaklanmıştır. Her ne kadar sahipleri köpeklerini iyi eğittiklerini ve ona sahip çıkabildiklerini söyleseler de birçok kişi bu hayvanların saldırısına uğramıştır.

Türkiye’de Beslenmesi Yasak Olan Köpekler Hangi Irktır?

Köpek sahiplenme kararı almak üzere olan kişiler seçtikleri ırkın beslenmesinin yasak olup olmamasına göre kararlarını netleştirebilirler. Hayallerindeki köpek olsa bile yasaklı bir ırkı beslemek kanunen suçtur ve cezası vardır.

Türkiye’de beslenmesi yasak olan köpek ırkları, çok güçlü kas ve çene yapısına sahip oldukları için yasaktırlar. Bu köpekleri beslemek, etrafta dolaştırmak ve insanları bunlardan korumaya çalışmak hiç kolay bir iş değildir.

Türkiye’de beslenmesi yasak olan köpekler şu ırklardır:

Yukarıda yer alan köpekler ülkemizde yasak olduğundan bu köpeklerin sahipleri evcil hayvanları ilgilendiren hiçbir iş ve işlemde bulunamazlar. Örneğin; köpek sigortası yaptırmak istediklerinde yas gereği bu hayvanlara evcil hayvan sigortası yaptırmanın mümkün olmadığı gerçeğiyle karşılaşırlar. Buna benzer başka zorluklarla da karşılaşmamak için yasaklı olan köpek ırkları yetkililere teslim edilmelidir.

Cane Corso Türkiye’de Yasak Mı?

Cane Corso kaslı ve estetik görünümleriyle köpek sahiplenmeyi düşünen pek çok kişinin gözdesidir. Atik yapısıyla her ana harekete hazır olan bu köpekler bahçede beslemeye uygundurlar. Orta boyutlu olmalarına rağmen oldukça güçlü hayvanlardır.

İtalya menşeili Cane Corso Türkiye’de yasak değildir. Güçlü yapısı, bazen gösterdiği saldırgan hareketler sebebiyle bazı kişiler tarafından Türkiye’de beslenmesi yasak olan köpekler arasında sanılabilir ancak Cane Corso yasak listesinde bulunmamaktadır.

Doberman Türkiye’de Yasak Mı?

Dobermanlar zeki, atik, itaatkar hayvanlardır. Sadık mizaçlarından dolayı sahiplerine çok bağlanırlar. Aralarında kolayca fark edilebilir bir enerji oluşur. Doberman büyük köpek ırklarından birisidir. Özellikle koruma görevleri için bu ırk sıkça tercih edilir.

Atik, korkusuz oldukları için yabancılara karşı saldırgan olabilirler. Bu nedenle Türkiye’de beslenmesi yasak olan köpeklerden birisi olduğu düşünülebilir. Bu düşünce yanlıştır. Ülkemizde Doberman cinsi köpek beslemek yasak değildir.

Rottweiler Türkiye’de Yasak Mı?

Bekçi ve koruma köpeği denilince hırlayan dişleriyle akıllara Rottweiler’lar gelir. Oldukça cesur ve çevik olan Rottweiler ırkı bazıları tarafından tehlikeli olarak görülmektedir. Kenedinden emin, asil görünümü sebebiyle çokça sahiplenilmek istenen bu hayvan, Türkiye’de yasak değildir.

İsteyen herkes uygun bir alana sahipse Rottweiler besleyebilir. Bu durumda herhangi bir kanun dışı hareket yapmış olmayacaktır.

Dogo Argentino Türkiye’de Yasak Mı?

Dogo Argentino büyük, kaslı ve beyaz görünümüyle oldukça heybetli bir hayvandır. Görünümüyle insanları kendine hayran bırakır. Büyük hayvanların avında kullanıldıkları için oldukça saldırgan yapılıdırlar. Yavruluk döneminde sosyal ve sevgi dolu yetiştirilseler bile herhangi bir uyarımda saldırganlaşabilirler.

Kas ve çene gücü çok yüksek olan Dogo Argentino ırkını beslemek Türkiye’de yasaktır. Yasaklı olan bu ırk yetkililere teslim edilmediği sürece para cezasından hapis cezasına kadar çeşitli cezaları vardır.

Sponsorsponsor