Akvaryum Hakkında Profesyonel Bilgiler.

-Akvaryum İlk kurulum nasıl olmalıdır ? 

-Evimize yeni alınan ve yerleştirilmiş akvaryumu,öncelikle bez yardımıyla üzerini hafif ıslatarak,akvaryumun hem dışını hemde içini siliyoruz.Sonrasında Fazla sıcak olmaması kaydıyla su ile yıkıyoruz.Ardından temiz bez veya bulaşık süngeri'nin(yumuşak tarafıyla) üzerine ince taneli kaya tuzu (Bir tatlı kaşığı) döküp,akvaryum camları'nın içini sıcak su yardımıyla siliyoruz.
     
     Genelde sık yapılan hata,direk silip akvaryumu kurmak oluyor ki bu da balık ölümlerine sebeb oluyor.(Masraf üstüne masraf,hayal kırıklığı) Akvaryum temizlerken asla kimyasal kullanmayın fakat kullanırsanızda 1 gün arayla 2 kez yıkamanızda fayda var.Tamamen kimyasaldan arınması lazım yoksa balıklar mefta olur.

Temizlik işi bittikten sonra akvaryumun suyunu doldurun.(Çeşme suyu,damacana farkketmez.)
Litre başına,linkte gösterilen miktarda temizleyici,atmanız (Acemilikte) doğru olur.(Tecrübe arttıkça öğretmen gibi oluyorsunuz. :) ) 
Reeflowers'ın ürünlerini kullanabilirsiniz detaylı resim linkte,


Akvaristliğe başlangıçta iç filitre öneriyorum,bakteri kültürü'nün,oluşması bakımından faydalıdır.

     İç filitreyi taktıktan sonra fişe takıp çalıştırın akvaryum 1 ay kadar boş kalmalıdır.Bakteri Kültürü,oluşmadan balık konmamalıdır.Çünkü,yararlı bakteriler olmadan balıklar,doğal ortamlarına sistemsel adapte olamayacağından,tek tek veya toplu ölümler olacaktır.Organik ve kimyasal atık yüzünden hastalık çıkacaktır.Ekstra masraftan başka birşey değildir.

Balık alırken kendiniz seçin genelde akvaryum sahipleri hastalıklı olanları önce verirler.Akvaryumcuya gitmeden önce alacağınız balığı internetten sağlıklı formuna bakarak,giderseniz kendinizi garantiye almış olursunuz.

Balığın akvaryuma adapte süreci 

Balık poşetini açmadan akvaryuma koyuyoruz.Bu süre 25-30 dk derler genel itibariyle.Ben riski sevmediğimden net değerleri vereyim.Yazın 20 dk/ Kışın ise 30 dk  Akvaryumda kalmalıdır.Poşetteki suyun ısısı ile akvaryumdaki suyun ısısı dengelenecek böylece balık poşetten akvaryuma salıverildiğinde şok yaşamayacaktır.Aldığınız balık büyük (Cichlid,paçu,pirana,astronot,midas,gökkuşağı) hacimli balık ise akvaryumun ışığını kapatıyoruz ve üzerine örtü örteceksiniz.Karanlık ortam olacağından alışma süreci (Adaptasyon) hızlanacaktır.

Titanyum Isıtıcıları tavsiye ederim.Geç ısınıp geç soğuyorlar ve sağlamdırlar.Biraz fiyatı pahalı fakat kırılma olayı oldukça düşük.

Akvaryumun,
-Bakteri kültürü oluştu
-Balık kondu
-İş bitmedi :) Balık ilave edildikten yaklaşık 2 Hafta sonra düzenli su değişimi yapmak zorundasınız yoksa yem kalıntıları balık kalıntıları nitrat/amonyak dengesini alt üst eder ve balıklar açısından ilerleyen zamanlarda veya sağlıklı üretimlerde iyi olmaz.(Toplu Ölümler)

     100Lt. için 1/4 ( %25 ) kadar her hafta aynı gün içinde su değişimi yapacaksınız.İleriki zamanlarda oturmuş akvaryumlarda Su düzenleyici kullanmaya gerek yok ama ilk zamanlarda Reeflowers'ın küçük boy su düzenleyicisinden bir kapak yeterli olacaktır.

     Ayda bir dip temizliği yapmanız gerekiyor.Akvaryum işi kolay değil.Kas bile yaparsınız. :) 
Bunun için evde bulunan hortum ile yapılabilir.Çok zahmete girmek istemiyorsanız.İnternetten veya akvaryumcularda ve bazı petshoplarda satılan Pilli Dip süpürgeleri var almanızı tavsiye ederim.Önerdiğim markalar Hagen ve Eheim.

Hangi balık için ne çeşit yem kullanmalıyım ve ne kadar miktar atmalıyım ? 

Konuya girmeden şuna değinmek istiyorum; Akvaryum işi,acemi dönemdeyken cep yakıyor bunu belirtmek isterim.Bir süre sonra üretime geçince akvaryumcularlada sohbet kuruyorsunuz haliyle.Üretimi yaptıkça bir bakmışsınız akvaryumcuya balık satıyorsunuz.(Toptan fiyatına alırlar)

Tek cins balık üretimi işinizi kolaylaştırır.Yem ilaç masraflarınızı karşılar.Birkaç balık üretimhanesine danışmanlık yapmıştım.Onların bazıları hobici olarak başlayıp sonrasında işe dönüştüren akvaristlerdi.

 Not:Uyuduğunuz odaya akvaryumunuzu kurmayın,ilerleyen zamanlarda kronik akciğer hastalığıyla karşılaşabilirsiniz.Akvaryumdan buharlaşan su,sizin nefes aldığınız odada olduğu zaman kronik öksürmeye sebeb oluyor.İşin kötü tarafı,geçmeyen öksürüktür.Akvaryumların kurulduğu alanlar bol bol havalandırılmalıdır.Kışın dahil.(Bodrumda olsa dahi mutlaka havalandırın,sağlık önemli.)

ETÇİLLER SINIFI

Cichlid türleri için New Life Spectrum Yemini öneririm.İçeriğinde sarımsak,karides,yosun,krill vardır.Sarımsak balığı iç parazite karşı güçlü tutar ve korur.Çoğu discus üretimi yapan,tropheus bakan üretici ( Hobicileri genelde üretime geçiyor) kendi yemlerini yaparlar ve içleride bir miktar sarımsak koyarlar.Yem maaliyetini düşürmek için iş görür yöntemlerdendir.

Yem diyeti: Etçil Cichlid türlerine 2 ayda bir yosunlu (pul yem) vermelisiniz.

 Not: Kesinlikle Canlı Kırmızı Solucanı(BloodWorms) önermiyorum.Lağımlardan ve bataklıklardan toplanıyorlar.Mikrop,virüs,bakteri miktarı çok yüksek hastalık kapabilirsiniz.

     Ocean Nutrition (Dondurulmuş taze canlı yem) Besleyicilik oranı yüksek ve sağlık riski düşük.


Otçul Cichlidler;

Tropheus,Mavi prenses gibi cichlid türleri için.
Sadece pul yem vereceksiniz.Arada etçil türler için kullanılan yemlerden verilebilir fakat az miktarda olmalıdır.(1 balık başına balığın gözü büyüklüğünde / yarısı kadar atıcaksınız. 6 ile 8 ayda bir atılması iyi olur)
Ocean Nutrition Otçul balıklar için ürettiği yemlerden verebilirsiniz.Spirulina tabletler vs.

     Önemli: Yemlerin verilmesi gereken oran: Dostlar,Balığın gözü kadar atılması gerekiyor.(Balık başına,Örneğin 2 balık varsa,2 balık gözü kadar tutan atıcaksınız.Basit.)

Cichlid'lerin doğal ortamlarında ihtiyaç duyup karşıladıkları bazı elementler,vitamin,mineralleri biz akvaryum ortamında onlara sağlamak için ek takviye alıyoruz.Önerdiğim Reeflowers markasının ürünleri linkleri,

Afrika Cichlidleri;
Güney Amerika Cichlidleri;
Betta;
Cichlid sınıfına girmeyen (Canlı doğuran,melek,kılıç,plati,neon,tetra,silvershark vs.) türler;
Japon ve varvasyonları;

Püf nokta: Cichlid türleri için AVM de satılan sodalardan bir tatlı kaşığı kadar akvaryuma 2-3 ay arayla da atabilirsiniz arkadaşlar yararı olur.Cichlid olmayan türler için ise bir çay kaşığı kadar 6 ayda bir atmanız yeterli olacaktır.

 Üretim akvaryumları-Yavru Balık Gelişimi:
Sıvı yem büyümeyi hızlı artırıyor.Normal lepistes doğumdan 6 ay sonra üreme boyuna gelirken.Düzenli dip çekimi su değişimi kontrol ve yem ile ben 2.5 ayda üreme boyuna getirmiştim ki bu oldukça güzel. Satış yapanlar için önemlidir. 2 kat hızlı kaar edersiniz.

Artemia + Sıvı yem takviyeli büyüme kalitesi güzel oluyor.(2.5 ay 4 cm koleksiyon lepistes)

 Not: Forum'a attığım linklerdeki: ilaç,takviye ve yemlerde hormon katkısı yoktur.Temiz bilgidir.

İç dış filitreyi çıkartıp,pipo filitre kullanmalısınız böylece yavru kaybı olmayacaktır.

İleri düzey üretim yapacaksanız eğer sumplu akvaryumlarda yapabilirsiniz.Onu hazır almanıza gerek yoktur,internette bununla ilgili makaleler mevcut yada kitabevinden de nasıl yapıldığını öğretici kitap temin edebilirsiniz.

Akvaryum Kahverengi / Yeşil Yosun (Alg) problemi nasıl kurtuluruz,her yeri kapladı göremiyorum ? 

Yosun yiyici balıklardan almalıyız.Cüce vatoz yada diğer türler.İş görür.Cüce vatozun en sevdiğim yanı otçul olması mesela balık yumurtladığında yumurtayı yemiyor yada balık canlı doğurduğunda onu yememesi iyi bir özelliğidir.

Üretim akvaryumlarında cüce vatoz tavsiye ediyorum fakat bazen yosun sanıp yavru veya yumurta kaybına neden olabiliyor buyüzden hiç kayıp yaşamak istemiyorsanız,Alg giderici ilaçları kullanabilirsiniz. 


     Genelde Reeflowers'ın ürünleri akvaryum ürünleri içerisinde en çok kullandıklarımdan çünkü faydalı.Ama bütçe sıkıntısı çeken akvarist dostlarım başka ürünleri tercih edebilirler.

Kum tercihim ne olmalıdır ? İnce taneli kalın taneli yada koymasam olur mu ?

Cichlid türleri için silis ince taneli kum olabilir.Sizin yapacağınız dekorasyona göre farklı kumler tercih edebilirsiniz.
Örneğin Discus akvaryumlar cichlid bazında en sevdiklerimden çünkü içine bitki ekleyebiliyorsunuz.Diğer cichlidler bitkileri parçaladığı için problem oluyor onların akvaryumlarına bitki konulmaz.

Discus akvaryumlarından bir kaç resim paylaşacağım linklerden incelersiniz.Aklınızda farklı güzel dekorasyonlar oluşur.


Kumsuz sade ve şık görüntü olmuş.


Frontoza Blue Zaire Moba Kusursuz balık 

Gerçekten akvaryum dünyasında işini hakkıyla yapan insanlar var.Hayranım onlara. :) 

     Ph düzenleyen,Ph'ı etkilemeyen,Calsiyumlu gibi çeşitli özellikte kumlar vardır.
Örneğin Ph düzenleyen / etkilemeyen kumlar Discus akvaryumlarında kullanılabilir.Aşırı derecede narin balıklar ve bugün sapa sağlam balık yarın ölü olabiliyor.Dikkat etmek lazım.

Lav kırığı,hagen,mercan kırığı kumlardan bazılarıdır.


Son olarak Nitrat( NO3 ) // Amonyak ( NH3 ) Asidik Bazik dengesini anlatmaya geldi ve nasıl çözüm bulabiliriz ?

Ben asit dengesi yüksek (Nitrat) akvaryumlarda genel itibariyle soda kullanıyorum.Hem mineral açısından hemde bazik açıdan yararlı oluyor.Üretim akvaryumlarımdada kullandım fakat az miktarda kullanmak lazım yoksa ölüm olabilir.Acemi dönemindeyken denemenizi önermem yavaş yavaş herşey.
Nitrat-Amonyak: Yem artıkları,Balık ölümleri sonucu ( balığın salgıladığı kimyasal madde ),organik atık(Alınmamış balık parçaları),Yanlış dip temizliği sonucu havalandırılmış kum gibi problemler akvaryumda asidik bazik dengesini bozduğu için toplu ölümler yaşayabilirsiniz.Önlem amaçlı bütçeniz yok ise mangrov dalını koyabilirsiniz onu çıkarıp bir miktar soda ekleyebilirsiniz.



Balıklar hangi balıklarla uyum içinde yaşar ? 
Uyum tablosu aşağıdadır.Bilgi edinebilirsiniz.

Sıfırdan yazdım,4 saat sürdü.Umarım yeni başlayan arkadaşların işini görür.

Saygılar...


Akvaryum Hakkında Profesyonel Bilgiler. için cevaplar :

Kuzey A. 7 yıl önce

Güzel olmuş emeğine sağlık inşallah arkadaşlar yararlanırlar :)

Sponsorsponsor
Sponsorsponsor