Yetişkin köpek ve tuvalet sorunu

merhaba. hektor, 14 temmuz günü ailemize katıldı. Daha önce kötü şartlarda bakılmış, muhtemelen şiddet görmüş, son 1 senesini bahçede bir ağaca bağlı geçirmiş, doğduğundan beri tüyleri traş edilmemiş bir cocker. Bir hayvanseverin ilanı üzerine sahiplendik. Genel kurallara kolay adepte olan, hayvanlarla -kediler dahil- bir sorunu olmayan, insanlarla ara sıra sorun yaşayan bir karaktere sahip. Bize karşı ilk andan beri saldırgan bir tavır sergilememiş olmasına rağmen, sevmek isteyen bazı insanlara önce sevdiriyor ardından ısırmaya çalışıyor. (bu da diğer bir sorun) Artık kimseye de sevdirmemeye çalışıyoruz. Tuvaletini dışarı yapması gerektiğinin farkında. Her ne kadar gördüğü hemen her ağaca işaret bıraksa da, kakasını ve çişini dışarı yapıyor. Fakat aynı durum evde de geçerli... ilk 2-3 gün işaretleme yapıyordur diye pek üstüne gitmedik. İşediği yerleri iyice temizledik. Fakat bu durum hala devam ediyor ve televizyon sehpası, koltuktaki minder, yataktaki yastık vs. konuya dahil olunca bunun bir psikolojik sorun olabileceği kanısına vardık. Günde 2 kez (12 saat aralıklarla) dışarı çıkartılıyor ve her çıkışında kakasını mutlaka yapıyor. Çişini söylemeye bile gerek yok, fazlasıyla yapıyor. Evdeki bu durumun önüne geçmek için tavsiyelerinize başvurmak istedik. Bu rahatsızlığını -eğer rahatsızlıksa cidden- nasıl giderebiliriz? Diğer yandan dışarıda da sürekli işaret bırakmasına izin vermeli miyiz yoksa istediğimiz yere mi çişini yaptırmalıyız? Saygılar.

Yetişkin köpek ve tuvalet sorunu için cevaplar :

Olcay B. 12 yıl önce

Bende suanda kopegimi disari yapmaya alistirmaya calisiyorum sizinki nasilsa disariya alisik duzenli cikarmaya devam edin evdeki sorunuda bence gazeteye alistirarak cozun en azindan her yere pislemez biraz oyle udare edersniz sonrada disariya yogunlasip gazeteyide kaldirirsiniz

utku y. 12 yıl önce

Orijinalden alıntı: ocy82 Bende suanda kopegimi disari yapmaya alistirmaya calisiyorum sizinki nasilsa disariya alisik duzenli cikarmaya devam edin evdeki sorunuda bence gazeteye alistirarak cozun en azindan her yere pislemez biraz oyle udare edersniz sonrada disariya yogunlasip gazeteyide kaldirirsiniz

Açıkçası sorunun tuvalet yapamamak olduğunu düşünmüyorum. Gazete eğitimi başarılı olur mu emin değilim. Sorun sadece tuvalet yapmak olsa alıştırılır ama bu artık onu da aştı. yatağımdaki yastığıma, koltukta duran mindere falan işemeye başladı. tabi ki yine de gazete vb. gibi denemelerimiz oluyor. ama sorunun hala psikolojik olduğundan şüpheleniyorum nedense ve gazete ile çözülecek gibi durmuyor.

utku y. 12 yıl önce

Konuyla ilgili deneyimi olan yok sanırım?!

kopek k. 12 yıl önce

yetişkin köpek olmasa da gazete aşamasını çoktan geçmiş. eve yapmamasının farkındaysa ve yine de yapıyorsa evde yolunda gitmeyen bir şeyler olduğundan olabilir. acaba çok mu yalnız kalıyor? ya da başka rahatsız eden bir durum mu var? bu tarz şeyler yüzünden tuvaletlerini kasten yapıyorlar diye biliyorum. erkek köpek işaretleme konusunda, erkek köpeğim olmadığı için bir şey diyemiyorum. o konu hakkında hiç araştırma yapmamışım :)

millan.. s. 12 yıl önce

bızımkı evdeyken balkonun gıder kısmına yapıyor,çunku gunde 1 kere dısarı cıkartabılıyorum,uzun sure ciş tutmasınıda ıstemem,oyuzden balkona alıstırdım..zamanında benımde bu ısaretlemeyle ılgılı sorunlerım olmustu..balkondakı masanın bacagına ısaretleme yapıyordu sureklı,yaptıgı an yakalayıp kızsamda,kokuyu ordan yok etmeye calıssamda bı turlu engel olamamıstım bunu yapmasına..önce kolonya sur engeller oraya yapmasını dedıler,sonra köpegın burnu hassas ona zarar verırsın dedıler..bı kac gun deneyıp bıraktım onuda..(sıktıgım an etkılı olmasına ragmen) su kabını aldım masanın ayagına koydum yıne yaptı.. mamakabını koydum yıne yaptı.. en son aldım yatagını oraya koydum bu sefer vazgectı yapmaktan..bı sure sonrada unuttu orayı.. sımdıkı sorunumuzsa yolda ısaretleme yapmaktan yuruyemıyoruz..nerdeyse artık bı bacak havada gıdıyor.. etrafta hıcbıse yoksa (agac,duvar dıbı vs) yururken benım oldugum taraftakı bacagını kaldırıp benı ısaretlıyor:S ben buna sadece arsızlık derım artık!! su sıralar bu konuda sıkı bı dısıplıne gırmesı lazım!

utku y. 12 yıl önce

Orijinalden alıntı: kopekgonullusu yetişkin köpek olmasa da gazete aşamasını çoktan geçmiş. eve yapmamasının farkındaysa ve yine de yapıyorsa evde yolunda gitmeyen bir şeyler olduğundan olabilir. acaba çok mu yalnız kalıyor? ya da başka rahatsız eden bir durum mu var? bu tarz şeyler yüzünden tuvaletlerini kasten yapıyorlar diye biliyorum. erkek köpek işaretleme konusunda, erkek köpeğim olmadığı için bir şey diyemiyorum. o konu hakkında hiç araştırma yapmamışım :)

açıkcası çok yalnız kaldığını düşünmüyorum ama emin de değilim :) 11\\'de ben evden çıkıyorum, 6\\'da kız arkadaşım geliyor. ben çıkmadan dışarı çıkartıyorum, kız arkadaşım gelince çıkartıyor çoğunlukla. her halükarda yemek sonrası 11-12 gibi yine çıkıyoruz dışarı. bazen aksaklıklar yaşanabiliyor, özellikle 6\\'da çıkma konusunda, mesaiye kalabiliyor kız arkadaşım. ama yine de 12 saatte bir mutlaka dışarı çıkıyor. Ben de yalnızlıktan olduğunu düşündüm. Bu aralar azaldı gibi gerçi sorun. Her ne kadar balkona çıkıp, hava alsın diye astığımız halıya işemiş olsa da :) Çözülecektir umarım :) Teşekkürler

utku y. 12 yıl önce

Orijinalden alıntı: millan bızımkı evdeyken balkonun gıder kısmına yapıyor,çunku gunde 1 kere dısarı cıkartabılıyorum,uzun sure ciş tutmasınıda ıstemem,oyuzden balkona alıstırdım..zamanında benımde bu ısaretlemeyle ılgılı sorunlerım olmustu..balkondakı masanın bacagına ısaretleme yapıyordu sureklı,yaptıgı an yakalayıp kızsamda,kokuyu ordan yok etmeye calıssamda bı turlu engel olamamıstım bunu yapmasına..önce kolonya sur engeller oraya yapmasını dedıler,sonra köpegın burnu hassas ona zarar verırsın dedıler..bı kac gun deneyıp bıraktım onuda..(sıktıgım an etkılı olmasına ragmen) su kabını aldım masanın ayagına koydum yıne yaptı.. mamakabını koydum yıne yaptı.. en son aldım yatagını oraya koydum bu sefer vazgectı yapmaktan..bı sure sonrada unuttu orayı.. sımdıkı sorunumuzsa yolda ısaretleme yapmaktan yuruyemıyoruz..nerdeyse artık bı bacak havada gıdıyor.. etrafta hıcbıse yoksa (agac,duvar dıbı vs) yururken benım oldugum taraftakı bacagını kaldırıp benı ısaretlıyor:S ben buna sadece arsızlık derım artık!! su sıralar bu konuda sıkı bı dısıplıne gırmesı lazım!

Bu işaretleme konusunda bir yöntem deniyorum bu aralar ama başarılı olup olmaması konusunda henüz kesin bir yargıya varamadım. evden çıkınca hemen site önünde bir ağaç var, oraya götürüp işetiyorum. Daha sonra işemek istediğinde de izin vermemeye çalışıyorum. Eve dönerken de ne taraftan gelirsem geleyim, yürüyüşün bittiğini anlasın diye tek bir yönden yaklaşıyorum ve oradaki ağaca da yapmasına izin veriyorum. Koşullu şartlanma durumunu kullanmaya çalışıyorum ama bakalım nasıl sonuç verecek. Çünkü sizin başınıza gelen bana da oldu, \\\"beni de işaretledi\\\" bizimki! :)

rustemyuce 2 yıl önce

Yavru köpek ve yetişkin köpek tuvalet eğitimi için kesinlikle Köpek Eğitmeni Murat GÜNGÖR'ü tavsiye edebiirim. https://muratgungork9.com/kopek-tuvalet-egitimi/

Sponsorsponsor
Sponsorsponsor